Ένας ρώσος έφηβος είναι ο πρώτος ανήλικος που διώκεται υπό το νόμο της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» της χώρας.

Ο 16χρονος Maxim Neverov, από το Biysk, οδηγήθηκε στο δικαστήριο και του επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ρούβλια (περίπου 650 ευρώ) όπως ανέφερε ο οργανισμός Russian LGBT Network.

Ο Neverov καταδικάστηκε για «προπαγάνδα ομοφυλοφιλίας μεταξύ ανηλίκων», επειδή δημοσίευσε συγκεκριμένες εικόνες στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte.

Η έκθεση της αστυνομίας από τα τέλη Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι η σελίδα του Neverov περιελάμβανε «κάποιες φωτογραφίες νέων ανδρών των οποίων η εμφάνιση (εν μέρει γυμνά μέρη του σώματος) είχε τα χαρακτηριστικά προπαγάνδας των ομοφυλοφιλικών σχέσεων σύμφωνα με τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων».

Ο Neverov ήταν ένας από τους κυριότερους διοργανωτές των διαδηλώσεων «Γκέι για τον Πούτιν» – η ομάδα υπέβαλε 12 αιτήσεις σε πόλεις της Ρωσίας για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Η δικαστική απόφαση εναντίον του Neverov θεωρείται ότι έχει επηρεαστεί από τη συμμετοχή του στη διοργάνωση αυτή.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι Ρώσος υποψήφιος δήμαρχος και δεν φοβάται τον Πούτιν

Ο 16χρονος δεν είχε δικαίωμα να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του και έτσι αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του.

Ο νόμος περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» έχει τεθεί σε ισχύ από το 2013, με στόχο την προστασία των παιδιών από συμπεριφορές που θεωρούνται μη-παραδοσιακές κατά το νομοθέτη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι ο νόμος εισήγαγε διακρίσεις και επηρέαζε την ελευθερία των πολιτών, αλλά η Ρωσία δεν έκανε πίσω παρά την παγκόσμια κατακραυγή από οργανώσεις.

Ο δικηγόρος του Neverov ισχυρίστηκε ότι η απόφαση παραβιάζει το δικαίωμά στην ελευθερία της έκφρασης του 16χρονου και επεσήμανε αρκετές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της δίκης.