Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στη συντηρητική Παραγουάη

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 | 16:20

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

Trans News

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στη συντηρητική Παραγουάη

Η Mariana Sepulveda έπεσε θύμα επίθεσης στο δρόμο, όπου την μαχαίρωσαν, κρατήθηκε από την αστυνομία και την απέβαλλαν από το σχολείο της – όλα αυτά επειδή είναι τρανς στην Παραγουάη, μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ένιωσα το μίσος επειδή δεν βρίσκομαι στις αποδεκτές νόρμες», δήλωσε η Sepulveda, 32 ετών, η οποία τώρα εργάζεται για μια ομάδα υποστήριξης. «Το να μεγαλώσεις μια οικογένεια, να έχεις έναν σύντροφο και να τεκνοθετήσεις φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό, επειδή δεν υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις για εμάς στην Παραγουάη».

Η έλλειψη νομικής προστασίας και οι διαδεδομένες μάτσο συμπεριφορές έχουν προκαλέσει πολλές φορές διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς, στην φτωχή, κυρίως ρωμαιοκαθολική χώρα. Οι ομάδες υποστήριξης φοβούνται ότι το στίγμα και οι επιθέσεις στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τώρα που ο υπουργός Παιδείας απαγόρευσε τα μαθήματα στα σχολεία σχετικά με τη σεξουαλική ποικιλομορφία και μάλιστα προτάθηκε να βοηθήσει εθελοντικά στο κάψιμο των βιβλίων που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, αφού το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (United Nations Children’s Fund), εξέδωσε έναν οδηγό για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αποφυγή των έμφυλων διακρίσεων και την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

«Δεν πρόκειται να προωθήσουμε την ιδεολογία των φύλων», δήλωσε στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Παιδείας, Enrique Riera. «Θα βασιστούμε σε αυτό που εκφράζεται στο σύνταγμα, το οποίο λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Οι ομάδες για τα δικαιώματα των γκέι, λένε ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη με το σύνταγμα της Παραγουάης, διότι εισάγει διακρίσεις και αγνοεί τις συστάσεις της UNICEF και άλλων διεθνών οργανισμών.

«Ζούμε σε μια θλιβερή εποχή θρησκευτικού φονταμενταλισμού, μισαλλοδοξίας και μίσους που θέτει αυτή τη χώρα ως την πιο ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα της περιοχής», δήλωσε σε ένα σχόλιο του η Somos Gay, μια ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των γκέι στη Παραγουάη. Πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα μίσους, το bullying και η βία είναι οι ολέθριες συνέπειες λόγω της ενθάρρυνσης της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας».

Οι στάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Παραγουάη βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής.

Η γειτονική Αργεντινή επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάζουν τα έγγραφά τους σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους χωρίς να υποχρεώνονται να υποβληθούν σε δικαστικές, ψυχιατρικές και ιατρικές διαδικασίες και μάλιστα έχει διοριστεί ο πρώτος τρανς άνθρωπος ως υπεύθυνος της αστυνομίας. Η πρώτη τρανς γερουσιαστής της Ουρουγουάης ανέλαβε την έδρα της τον Οκτώβριο. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Χιλής προωθεί μια σειρά προτεινόμενων νόμων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των φύλων, όπως επιτρέποντας στους τρανς ανθρώπους να αλλάξουν νομικά την ταυτότητα τους, χωρίς την έγκριση του δικαστή και να διασφαλίσουν το 1% των κρατικών θέσεων εργασίας για τους αιτούντες τρανς ανθρώπους.

Αλλά οι συντηρητικοί θεσμοί όπως η Καθολική Εκκλησία διατηρούν ισχυρή επιρροή στην Παραγουάη.

«Υπάρχει η αδιαφορία του κράτους έναντι των σεξουαλικών μειονοτήτων έτσι ώστε να αποφευχθεί μια διαμάχη με την εκκλησία», δήλωσε ο Ramon Corvalan, Παραγουανός ανθρωπολόγος. «Η λαϊκή επιρροή έχει αντίκτυπο στο σύνταγμα. Η εκκλησία είναι ακόμα ισχυρή εδώ». Συμπληρώνει ότι «η ομοφοβία στην Παραγουάη έχει πολιτιστική προέλευση με βάση τον ανδρικό σοβινισμό» που χρονολογείται από τους τότε πολέμους που διαμόρφωσαν τη χώρα.

Σχεδόν δύο στους τρείς Παραγουανούς πέθαναν στο καταστροφικό πόλεμο κατά της Αργεντινής και της Βραζιλίας το 1865-70. Ο νικηφόρος πόλεμος εναντίον της Βολιβίας στο Chaco που χρονολογείται το 1932-1935, ήταν επίσης καταστροφικός. Και στις δύο χώρες είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού.

«Υπήρχε μια δυσαναλογία πολλών γυναικών σε σχέση με τους άνδρες που είχαν επιβιώσει από τους πολέμους, σε μια προσπάθεια να ανασυσταθεί ο πληθυσμός της χώρας», δήλωσε ο Corvalan.

Νωρίτερα το 2017, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συνέστησε στην Παραγουάη να ψηφίσει νόμο για την εξάλειψη των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, κάτι που δεν το έχει πράξει.

«Ίσως οι διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνοι και οι υπηρεσίες να ανησυχούν για αυτό το ζήτημα, αλλά στην Παραγουάη δεν είναι ένα σημαντικό θέμα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ignacio Martinez.

Ο Πρόεδρος Horacio Cartes έχει επίσης επικριθεί για τη στάση του έναντι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Λίγους μήνες πριν εξελέγη το 2013, συνέκρινε τους γκέι με τους πιθήκους και είπε ότι προτιμά να πυροβοληθεί στα γεννητικά του όργανα πριν ο γιος του παντρευτεί έναν άνδρα. Ο Cartes απολογήθηκε αργότερα, αλλά τα σχόλια δεν φαινόταν να βλάπτουν την πολιτική του σταδιοδρομία.

Η απαγόρευση της διδασκαλίας σχετικά με τη σεξουαλική ποικιλομορφία ενδέχεται να σταματήσει την Παραγουάη ως προς την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Σε ένα σχολείο στις παρυφές του Asuncion, οι μαθητές έγραψαν μια έκθεση που τους καλούσε να αποδείξουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ένα «κοινωνικό πρόβλημα». Αφότου γνωστοποιήθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η διευθύντρια του σχολείου, Margarita Aquino, απολογήθηκε και αναγνώρισε ότι «στα δημόσια σχολεία της Παραγουάης δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».

«Δεν υποστηρίζουμε το γάμο του ιδίου φύλου επειδή δεν είναι φυσιολογικό και αντιτιθέμεθα στα σχολεία μας να διδάσκουν τα αγόρια και τα κορίτσια ότι το να είσαι γκέι, τρανς ή λεσβία είναι επιλογή», δήλωσε η Carolina Aranda, δήμαρχος της πόλης του Mariano Roque Alonso. «Δεν είμαι ομοφοβική, έχω ομοφυλόφιλους φίλους, αλλά δεν θέλω να διδάσκουν στα παιδιά πράγματα που δεν είναι φυσιολογικά».

© T-zine.gr με πληροφορίες από The New York Times