Now Reading
Αύξηση σημείωσαν οι τρανσφοβικές επιθέσεις

Αύξηση σημείωσαν οι τρανσφοβικές επιθέσεις

Ελλάδα: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 | 09:33

T-zine.gr | Trans News

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Αύξηση σημείωσαν οι τρανσφοβικές επιθέσεις

Αύξηση σημείωσαν οι τρανσφοβικές επιθέσεις

Τουλάχιστον ένα τρανς άτομο την ημέρα χάνει τη ζωή του παγκοσμίως εξαιτίας της ρατσιστικής βίας, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον τρανς ατόμων και στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018 που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης στις 20 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε φέτος για ένατη συνεχή χρονιά στην Αθήνα με τη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, οργανώσεων δικαιωμάτων και εκπροσώπων κομμάτων, η πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού επισήμανε ότι όχι μόνο δεν σημειώνεται ανάσχεση των τρανσφοβικών επιθέσεων, αλλά αντιθέτως παρατηρείται αύξηση. Τα τρανς θύματα ανήλθαν πέρσι σε 369 σε όλο τον κόσμο, αυξημένα κατά 44 σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Στην Ελλάδα, το 18% των καταγεγραμμένων ρατσιστικών επιθέσεων αφορούν τρανς άτομα, ποσοστό εξαιρετικά δυσανάλογο σε σχέση με το ποσοστό των τρανς ατόμων στο γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, όπως σημείωσε η κ. Γαλανού, στόχος των επιθέσεων είναι κυρίως οι τρανς πρόσφυγες και μετανάστες και οι τρανς εργαζόμενοι στον τομέα παροχής υπηρεσιών σεξ, λόγω της πολλαπλά στιγματισμένης ταυτότητάς τους, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην προστασία τους.

Τα τρανς άτομα δέχονται αποκλεισμό από την αγορά εργασίας πολύ περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, ενώ οι διακρίσεις, η παρενόχληση και η παραβίαση της ιδιωτικότητας αποτελούν καθημερινά φαινόμεντα. Η κ. Γαλανού ζήτησε να θεσπιστούν ειδικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης των τρανς και να επεκταθεί νομοθετικά η απαγόρευση των διακρίσεων για λόγους κοινωνικού φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου σε κάθε πεδίο, καθώς σήμερα η σχετική διάταξη αφορά μόνο τις διακρίσεις στην εργασία. Ζήτησε μάλιστα να μη χαθεί η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης και να θεσπιστεί στο Σύνταγμα η απαγόρευση των διακρίσεων για τους λόγους αυτούς.

Ως προς τον πρόσφατο νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η κ. Γαλανού σημείωσε ότι είναι περιορισμένο το πεδίο εφαρμογής και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνει εξωδικαστική η διαδικασία, καθώς είναι δυσβάσταχτο ή απαγορευτικό το κόστος των δικαστικών εξόδων και χρονοβόρα η διαδικασία μέσω των δικαστηρίων. Προσέθεσε ότι η απαίτηση να εξετάζονται από ειδική επιτροπή τα τρανς άτομα ηλικίας 15-17 ετών καθιστά ουσιαστικά ανενεργή τη σχετική διάταξη, καθώς κανένα τρανς άτομο αυτής της ηλικίας δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή εγγράφων, διότι αρνούνται να υποβληθούν σε μια διαδικασία που τη θεωρούν εξευτελιστική.

Σε παρέμβασή του στην ημερίδα, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας Πάνος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο ειδική επιτροπή με συμμετοχή των τρανς προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και να δοθούν λύσεις.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου και την ενδοοικογενειακή βία, και σημείωσε πως, εκτός από την νομοθεσία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων, χρειάζεται ν’αλλάξει στάση η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι η οργάνωση θα θέσει διεθνώς το αίτημα για την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των ενόχων στην υπόθεση του λιντσαρίσματος μέχρι θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου και μίλησε για μια διαρκή μάχη αντιμετώπισης των στερεοτύπων και του φόβου προς τον άλλο.

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Άννυ Παπαρούσου αναφέρθηκε στην εξαιρετικά προβληματική δικογραφία, όπου όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ, αποκρύβουν το περιστατικό του λιντσαρίσματος, το οποίο έγινε βέβαια γνωστό από τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Εκπροσωπώντας τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, ο Πέτρος Σαπουντζάκης ζήτησε να θεσπιστεί ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου της αστυνομίας, καθώς είναι έκδηλη η αποτυχία του σημερινού συστήματος. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προβολή βίντεο από ομιλία του Ζακ το 2011 στην ίδια εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ ακολούθησε πολιτική συζήτηση μεταξύ των βουλευτών Γιώργου Πάλλη του ΣΎΡΙΖΑ και Κωνσταντίνου Καραγκούνη της ΝΔ και των πολιτικών Θεόδωρου Μαργαρίτη του ΚΙΝΑΛ και Γιάννας Παναγοπούλου του Ποταμιού.

Δείτε Επίσης

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από efsyn.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί