«Αγωνίζομαι για να σταματήσει η στείρωση των τρανς ανθρώπων στη Φιλανδία».

Φιλανδία: Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018 | 10:20

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr
Trans News

«Αγωνίζομαι για να σταματήσει η στείρωση των τρανς ανθρώπων στη Φιλανδία».


Sakris Kupila | Huffingtonpost.co.uk

Το «Trans Act» στη Φινλανδία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία απαρχαιωμένη, επιβλαβής και λανθασμένη νομοθεσία. Και χρειάζεται απεγνωσμένα αναθεώρηση.

Φανταστείτε πως θα ήταν αν έπρεπε να διαγνωστείτε με «ψυχική διαταραχή» και να περάσετε από την αναγκαστική στείρωση ώστε η χώρα που ζείτε να σας αναγνωρίσει γι’ αυτό που είστε.

Φανταστείτε ότι σας αποδόθηκαν κωδικοποιημένα στοιχεία κατά τη γέννησή σας που υποδεικνύουν το φύλο σας και στηρίζουν την ταυτότητα και την υπηκοότητά σας – ένα μονό κωδικό για τους άνδρες και ένα ζυγό για τις γυναίκες – αλλά ο αριθμός που σας δόθηκε να είναι λάθος. Σας δόθηκε ένας ζυγός αριθμός, αλλά ξέρετε ότι πρέπει να είναι μονός. Και δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Κάθε φορά που κάποιος εξετάζει τον κωδικό σας στο διαβατήριο ή στην ταξιδιωτική κάρτα, είστε αναγκασμένοι να εξηγήσετε την ταυτότητά σας.

Λοιπόν, για τα τρανς άτομα που ζουν στη Φινλανδία, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για μένα.

Ήμουν έφηβος όταν συνειδητοποίησα ότι το φύλο που μου αποδόθηκε κατά τη γέννηση δεν εξέφραζε πραγματικά ποιος είμαι.

Αλλά στη Φινλανδία – την πατρίδα μου – το «Trans Act» αναγκάζει τους τρανς ανθρώπους να στειρωθούν και να περάσουν από ιατρικές επεμβάσεις για να μπορέσουν να μεταβάλουν τη καταχώρηση του φύλου στα έγγραφά τους. Η εναλλακτική λύση είναι να ζει κανείς σε κατάσταση αναμονής, χωρίς τη νομική αναγνώριση του ονόματος και του φύλου, που αντικατοπτρίζει την πραγματική ταυτότητά τους.

Για να αναγκάσει κάποιον να λάβει αυτή την απόφαση πρέπει να τον κατηγοριοποιήσει ως υπάνθρωπο.

Το «Trans Act» στη Φινλανδία δεν είναι τίποτε άλλο παρά απαρχαιωμένο, επιβλαβές και λάθος. Και χρειάζεται απεγνωσμένα αναθεώρηση.

Χρειαζόμαστε έναν απλό τρόπο που να επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταβάλουν το φύλο στα έγγραφά τους ο οποίος να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να μην κάνει διακρίσεις λόγω ηλικίας, ιατρικής ή οικονομικής κατάστασης. Το χρειαζόμαστε αυτό, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε περισσότερους ανθρώπους να μην υποφέρουν στο μέλλον.

Αυτό είναι για το οποίο αγωνίζομαι. Αλλά δεν ήταν εύκολο.

Όταν ξεκίνησα να μιλάω για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στη Φινλανδία, το να είσαι τρανς ήταν κάτι «εξωτικό» στα μάτια πολλών. Έχω εισπράξει απίστευτο μίσος και αρνητικότητα. Είναι εξαντλητικό. Η φωνή μου αισθανόμουν ότι ήταν μικρή και ασήμαντη, και κάποιες στιγμές έχω αισθανθεί ότι κανείς δεν με παίρνει στα σοβαρά ή δεν ακούει αυτά που έχω να πω.

Αλλά τώρα αισθάνομαι πιο δυνατός από ποτέ. Η φωνή μου είναι πιο δυνατή. Και όλο αυτό χάρη στην καλοσύνη των ανθρώπων από όλο τον κόσμο, όπου τους περισσότερους από αυτούς δεν έχω καν γνωρίσει.

Στα τέλη του περασμένου έτους, συμμετείχα στην εκστρατεία «Write for Rights» της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο συντάσσουν μηνύματα σε ανθρώπους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται.

Έλαβα χιλιάδες μηνύματα καλοσύνης, τόσοι πολλοί που ακόμα τους διαβάζω μέχρι και τώρα. Η σκέψη ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει χρόνο για να μου γράψουν είναι συντριπτική.

Κάποια μηνύματα ήταν γεμάτα με χαρά. Ορισμένα με συγκίνησαν. Μερικά με έκαναν να γελάσω. Κάποια ήταν βαθιά προσωπικά και γεμάτα συναίσθημα. Άλλα προέρχονταν από ανθρώπους που καταπιέζονται. Σημαίνει πολλά να γνωρίζω ότι αυτό που κάνω δίνει στους ανθρώπους δύναμη: ότι είμαστε μια κοινότητα, ακόμα κι αν είμαστε μίλια μακριά.

Τα μηνύματα με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι δεν είμαι μόνος σε αυτόν τον αγώνα και ότι οι προσπάθειές μου για αυτή την εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων στη Φινλανδία δεν είναι μάταιη. Γνωρίζω τώρα ότι όλες οι θυσίες που έκανα σε αυτό το ταξίδι άξιζαν τον κόπο.

Αυξάνουμε συνεχώς την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στη Φινλανδία, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η Φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις συστάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη μεταρρύθμιση του «Trans Act». Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και απογοητευτικό.

Η εργασία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στη Φινλανδία ήταν μια αργή και επίπονη κατάσταση. Όμως το να έχω μια τεράστια οργάνωση, όπως τη Διεθνή Αμνηστία να με στηρίζει με βοηθάει και μου δίνει μια πολύ αναγκαία αίσθηση ασφάλειας.

Δεν θα σταματήσω μέχρι η Φιλανδία να αλλάξει τους απάνθρωπους νόμους της. Και μπορώ να συνεχίσω χάρη στην καλοσύνη και την υποστήριξη των άλλων.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που μου έγραψαν μηνύματα έκαναν τη φωνή μου χίλιες φορές ισχυρότερη. Μαζί διαδίδουμε το μήνυμα και αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Οι Φινλανδικές αρχές μπορεί να είναι απρόθυμοι να ακούσουν έναν πολίτη, αλλά θα περάσουν μια δύσκολη περίοδο αν αγνοήσουν όλους εμάς.

 
Διαβάστε ακόμη:

Τρία στα πέντε άτομα διεθνώς αποκαλούν τα τρανς άτομα με λάθος γένος.
 
Τρανς γυναίκα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των αντρικών φυλακών σε απεργία πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Σύλληψη τρανς άντρα στην Ρωσία για «παράνομη εισαγωγή και κατοχή τεστοστερόνης».

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες απόHuffingtonpost.co.uk