Τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, αναμφισβήτητα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινότητας μας και έχουν διαμορφώσει βασικές στιγμές στην ελληνική ΛΟΑΤΚΙ ιστορία. Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε τις φωνές τους;
58 τρανς εργαζόμενες στο σεξ, καταθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα
και τις δικές τους εμπειρίες
Γράφει η Άννα Απέργη | Trans News | Εργασία στο σεξ |T-zine.gr | 11.07.2021

Τον Οκτώβριο του 2020, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ξεκίνησε να υλοποιεί την πρώτη μεγάλη έρευνα στη χώρα μας, η οποία επικεντρώθηκε με στοχευμένο τρόπο στην υποομάδα των τρανς προσώπων που εργάζονται στη χώρα μας.
Η έρευνα με τίτλο «InVisible», ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, ενώ συμμετείχαν σε αυτή συνολικά 58 τρανς εργαζόμενες στο σεξ από όλη τη χώρα.
Εκπονήθηκε στα πλαίσια του Έργου: «InVisible – Ενίσχυση της συνηγορίας για τα δικαιώματα των τρανς εργαζόμενων στο σεξ, καταπολέμηση των διακρίσεων και ενδυνάμωση», με την υποστήριξη της ILGA-Europe και εντάσσεται στο Πανευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης «No One Left Behind».
Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ στη χώρα μας, τις τάσεις και τις ανάγκες τους, τα προβλήματα ή ακόμη τις έμφυλες διακρίσεις ή και βία που δέχονται λόγω της ταυτότητας φύλου τους και της εργασίας τους.
Οι συνεντεύξεις έγιναν υπό την επίβλεψη της Άννας Απέργη, Διευθύντριας του ΣΥΔ, ενώ τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν από την Πάρβη Πάλμου, Ψυχοθεραπεύτρια & Υπεύθυνη Θεμάτων Υγείας του σωματείου, και τη Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρο του ΣΥΔ.
- Για πιο λόγο εργάζονται στο σεξ; Επιλογή ή εξαναγκασμός λόγω του αποκλεισμού τους από το χώρο της εργασίας;
- Μπορεί να νιώθει ασφάλεια ένα τρανς πρόσωπο που εργάζεται στο σεξ, είτε σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο, είτε σε κλειστό χώρο;
- Πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων που να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τρανς άτομα που εργάζονται στο σεξ;
- Ποια η σχέση τους με την αστυνομία, αλλά και με τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας;
- Ποιες οι επιπτώσεις στην εργασία τους λόγω της πανδημίας του COVID-19 και ποια τα προβλήματα που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν;
Αυτά ήταν μερικά από τα πολλά ερωτήματα που απαντήθηκαν από τις ίδιες τις τρανς σεξεργάτριες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας «InVisible», θα παρουσιαστούν μέσα από δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το ΣΥΔ τις επόμενες ημέρες.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα μέσα στην σελίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στο Facebook.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.