Now Reading
Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως σεξεργάτριες στοχοποιούνται για απέλαση, παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στα πλαίσια της ξενοφοβικής κουλτούρας που σηματοδότησε το Brexit

Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως σεξεργάτριες στοχοποιούνται για απέλαση, παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στα πλαίσια της ξενοφοβικής κουλτούρας που σηματοδότησε το Brexit

Ηνωμένο Βασίλειο: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019 | 12:22

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Πέτρος Θεοδωρίδης | Εργασία στο σεξ| T-zine.gr

 

Για τις εργαζόμενες μετανάστριες όλα συνεργούν – σεξισμός, εγκληματικοποίηση, ρατσισμός, και έπειτα, το εχθρικό προς τους μετανάστες περιβάλλον.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως σεξεργάτριες στοχοποιούνται για απέλαση, παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στα πλαίσια της ξενοφοβικής κουλτούρας που σηματοδότησε το Brexit.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως σεξεργάτριες στοχοποιούνται για απέλαση, παρενοχλούνται και δέχονται επιθέσεις στα πλαίσια της ξενοφοβικής κουλτούρας που σηματοδότησε το Brexit.

Σεξεργάτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχοποιούνται προς απέλαση παράνομα, ενώ υποβάλλονται σε συμπεριφορές παρενόχλησης και επιθέσεις εξαιτίας της κουλτούρας διακρίσεων απέναντι στους ξένους που ενέπνευσε το Brexit, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ένας φάκελος που συγκροτήθηκε από την Αγγλική Συλλογικότητα Εκδιδόμενων (ECP) περιλαμβάνει παραδείγματα γυναικών που στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία ώστε να συλληφθούν, και στην πορεία να απελαθούν, παρά το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία. Η αστυνομία ωστόσο απορρίπτει τις καταγγελίες για βία εναντίον των γυναικών.

Η Λιλιάνα Γκάσι, εκπρόσωπος της ομάδας, αναφέρει: Από την ψήφιση του Brexit, οι ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστριες σεξεργάτριες έχουν αυξηθεί, ιδίως ενάντια σε εκείνες που δουλεύουν στον δρόμο. Δουλεύουμε για να βιοποριστούμε, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, και οι οικογένειές μας ή καμιά φορά και ολόκληρες κοινότητες εξαρτώνται από αυτά που βγάζουμε. Πώς γίνεται η αστυνομία να λέει πως δεν είμαστε εργαζόμενες; Ζητούμε από τα συνδικάτα και όσους ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μεταναστών να μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε ότι η σεξεργασία είναι δουλειά, ώστε να οργανωθούμε πλάι στους άλλους εργαζόμενους για προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

Το ECP λέει πως οι σεξεργάτριες είναι μη προνομιούχες και δέχονται διακρίσεις εξαιτίας του ότι το επάγγελμα δεν αναγνωρίζεται ως μορφή εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο – σημειώνοντας πως πολλοί άνθρωποι, κατά συνέπεια, δεν έχουν χαρτιά, όπως επίσης στοιχεία μισθοδοσίας, τα οποία χρειάζονται για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία.

Δεν είναι παράνομο για άτομα να εργάζονται στο σεξ, αλλά είναι παράνομη η οργάνωση των προσώπων που εργάζονται στο σεξ.

Η Νίκι Άνταμς, άλλη εκπρόσωπος του ECP, είπε πως οι συλλήψεις και απελάσεις σεξεργατριών από την ΕΕ, αυξήθηκαν έπειτα από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016:

Οι μετανάστριες σεξεργάτριες από χώρες της ΕΕ όπως η Ρουμανία, η Αλβανία και η Πολωνία, έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν συλληφθεί και απελαθεί. Η αστυνομία προχωρά σε πράξεις όπως η κατάσχεση των ταξιδιωτικών εγγράφων ή διαβατηρίων των γυναικών, επιστρέφοντάς τα, μόνο όταν αυτές επιδεικνύουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Ρουμανία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι υπάρχει πολύς ρατσισμός ενάντια σε μετανάστες γενικά.

Ήταν πολύ ανησυχητική η πληροφορία πως ορισμένες σεξεργάτριες στον δρόμο δέχονταν απειλές και ο αστυνομικός ρωτούσε ‘Είσαι πόρνη; Γιατί αν είσαι, τότε θα σε συλλάβω’. Για τις εργαζόμενες μετανάστριες, τα πάντα αθροίζονται – σεξισμός, εγκληματικοποίηση και ρατσισμός, όλα αυτά σε ένα εχθρικό προς τους μετανάστες περιβάλλον.

Ο φάκελος αναφέρει το παράδειγμα μιας ανώνυμης Ρουμάνας σεξεργάτριας που συνελήφθη για άσκοπη περιπλάνηση και προσέγγιση ατόμων για προσφορά υπηρεσιών και μεταφέρθηκε από το δικαστήριο στο Τμήμα Απέλασης Yarl’s Wood. Η γυναίκα ήρθε αντιμέτωπη με την απέλαση επειδή είχε συλληφθεί κατ’ εξακολούθηση, καθώς μεταξύ Απριλίου 2017 και Ιουνίου 2018 καταδικάστηκε για τα παραπάνω έξι φορές.

Είχε εγκαταλείψει τη Ρουμανία λόγω ενδοοικογενειακής βίας και δούλευε για να υποστηρίξει τα δύο της παιδιά και να καλύψει το κόστος ασφάλισης της αδερφής και της μητέρας της που αμφότερες είχαν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το ECP. Η ομάδα είπε πως ως η γυναίκα αυτή, δεν θα έπρεπε να κρατηθεί, καθώς οι οδηγίες ορίζουν πως ευάλωτες γυναίκες δεν πρέπει να κρατούνται.

Μετά από τρεις εβδομάδες, ο οργανισμός δήλωσε πως η γυναίκα δεν μπορούσε να αντέξει τις συνθήκες κράτησης και το ενδεχόμενο να πρέπει να αγωνιστεί δικαστικά για την υπόθεσή της, κι έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρουμανία.

 

 

Το ECP το οποίο της βρήκε και δικηγόρο, αναφέρει:

Η κράτησή της δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς η αστυνομία θα ενθαρρυνθεί στο κυνήγι μεταναστριών σεξεργατριών με πολλαπλές συλλήψεις και καταδίκες, ώστε να τις χαρακτηρίσει κατ’ εξακολούθηση «παραβάτριες» και να της απελάσει.

Η σκληρή εργασία των γυναικών που προσφέρει ένα εισόδημα για να υποστηρίξουν ανθρώπους σε καιρούς αυξανόμενης φτώχιας, έλλειψης στέγης και ένδοιας, απορρίπτεται και υποτιμάται. Πολλές μετανάστριες δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία λόγω του ρατσισμού, των χαμηλών μισθών, της έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων και άλλων εκμεταλλευτικών συνθηκών, οπότε η πορνεία γίνεται η μόνη συμφέρουσα οικονομικά επιλογή επιβίωσης.

Ο φάκελος του οργανισμού με ετικέτα “Το Brexit πηδάει τις σεξεργάτριες”, περιλαμβάνει 20 υποθέσεις γυναικών στο δίκτυό του που ισχυρίζονται πως έχουν στοχοποιηθεί από την αστυνομία και τις αρχές μετανάστευσης κατά τα περασμένα πέντε χρόνια, και οι οποίες, σε μερικές περιπτώσεις, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες απέλασής τους.

Ο οργανισμός έχει εξετάσει νομικά το ζήτημα και διαπίστωσε πως οι σεξεργάτριες μπορούν να θεωρηθούν αυτοαπασχολούμενες, κάτι που τους δίνει δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν εκτυπώσει γράμματα και λίστες δικαιωμάτων τα οποία έχουν μοιραστεί σε δρόμους και κτίρια.

 

 

Ένας εκπρόσωπος του Κινήματος για την Υπεράσπιση και Αντίσταση των Σεξεργατριών, είπε:

Ο φόβος της σύλληψης για προσέγγιση ατόμων με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών ή τη διατήρηση οίκου ανοχής είναι τονισμένος για μετανάστριες οι οποίες κινδυνεύουν με απέλαση. Το εχθρικό κλίμα που έφερε το Brexit, έχει αναμφίβολα επιτρέψει στην αστυνομία να καταφέρεται ενάντια στις σεξεργάτριες με αυξανόμενα ρατσιστικό τρόπο.

Δείτε Επίσης

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως μίλησαν σε σεξεργάτριες στο Yarl’s Wool που δούλευαν «παράνομα» αλλά απελάθηκαν όταν ενημερώθηκαν πως δεν καλύπτονταν από το πλαίσιο δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς η εργασία στο σεξ δεν θεωρείται «αληθινή δουλειά».

Προσέθεσαν: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ντρέπεται. Οι μετανάστριες σεξεργάτριες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να καταγγέλουν τη βία ή παρενόχληση που υφίστανται χωρίς τον φόβο της απέλασης. Όσοι μας κυνηγούν, γνωρίζουν για την αδυναμία να ζητήσουμε βοήθεια από την αστυνομία, ενώ η ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας που ξεκίνησε με το Brexit αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο.

Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων πρότεινε την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ το 2016. Η αναφορά για την εργασία στο σεξ σημείωνε πως το Υπουργείο θα έπρεπε αμέσως να αλλάξει την νομοθεσία έτσι ώστε η προσέγγιση ατόμων για προσφορά υπηρεσιών να μην αποτελεί πλέον αδίκημα, και να αλλάξουν οι νόμοι για τους οίκους ανοχής ώστε να μπορούν οι σεξεργάτριες να μοιράζονται εγκαταστάσεις χωρίς να χάνεται η δυνατότητα να διώκονται όσοι χρησιμοποιούν οίκους ανοχής για έλεγχο ή εκμετάλλευση σεξεργατριών.

Εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε: Επαναπατρίζουμε μόνο όσα πρόσωπα μένουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο για την εργασία στο σεξ, αλλά είμαστε ταγμένοι στην αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης που σχετίζονται με την εργασία στο σεξ. Για αυτό και χρηματοδοτούμε έρευνα για την κλίμακα και τη φύση της εργασία στο σεξ στην Αγγλία και την Ουαλία. Επίσης, η κυβέρνηση δαπανά 100 εκατομμύρια στερλίνες στην αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια.

Ο Νταν Βάινοβιτς, υπεύθυνος του Συμβουλίου Αρχιφυλάκων της Αστυνομίας για την εργασία στο σεξ, είπε: Οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν μαλακώσει την προσέγγισή τους όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εργατριών του σεξ κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Η προσέγγισή μας πλέον δίνει έμφαση στην προσπάθεια να μην ξεκινούμε αμέσως από τη διαδικασία εγκληματικοποίησης ευπαθών ατόμων. Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη και την ασφάλεια.

Ο κύριος Βάινοβιτς, προσέθεσε: Αν και προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη όπου αυτό είναι απαραίτητο, προτεραιότητά μας είναι να εργαζόμαστε ώστε να μειώσουμε το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Independent
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί