Now Reading
Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια – Τι ψηφίζουν τα κόμματα

Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια – Τι ψηφίζουν τα κόμματα

Ελλάδα: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 | 08:00

T-zine.gr


LGBTQI News
 

Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια – Τι ψηφίζουν τα κόμματα

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συζήτηση διεξάγεται με φόντο τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης που επιτρέπει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, ωστόσο δεν αποκλείεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καταψήφισαν.

Πάντως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διάταξη έχει προκαλέσει «αναταραχή» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η επίσημη γραμμή είναι υπέρ της διάταξης, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ στο Ποτάμι υπάρχουν επιφυλάξεις επί της αρχής και ζητούνται περαιτέρω αποσαφηνίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων με δεδομένο ότι είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται ότι θα τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση και για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Μέχρι στιγμής υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου και η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου ανέφερε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τη διάταξη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου ξεκαθάρισε ότι η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν ανοίγει με κανένα τρόπο το παράθυρο προκειμένου να προχωρήσουν και σε υιοθεσία.

«Πρέπει να επισημάνω κατά τη φάση αυτή περιληπτικά τα εξής: Τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μόνο ανάδοχοι γονείς και όχι να υιοθετήσουν. Με το παρόν νομοσχέδιο ούτε επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ούτε ανοίγεται παράθυρο μέσω της αναδοχής .
Ο θεσμός της υιοθεσίας διαφέρει ριζικά από το θεσμό της αναδοχής. Η υιοθεσία κηρύσσεται πάντοτε με δικαστική απόφαση και το υιοθετημένο παιδί καθίσταται μόνιμο μέλος της οικογένειας των γονέων που το υιοθέτησαν.

Η ανάδοχη γίνεται με έγγραφη συμφωνία των εμπλεκομένων σε αυτή, είναι προσωρινή κατάσταση που λήγει μετά την ενηλικίωση του παιδιού και αποσκοπεί στο να δοθεί η φροντίδα, η επιμέλεια και η μόρφωση μέσα σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον με αγάπη και στοργή. Για αντιπολιτευτικούς λόγους γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατά τη συνήθη τακτική της νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων καθώς και δημοσιογραφικών κύκλων.»

Από την πλευρά της ΝΔ η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη διότι εκτιμά ότι η κοινωνία δεν έχει χωνέψει ακόμη το γεγονός ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να γίνει ανάδοχη οικογένεια. Μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την επίμαχη διάταξη για επικοινωνιακούς λόγους

«Γιατι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν τα αναφέρετε πουθενά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ούτε στην εκτίμηση συνεπειών της ρύθμισης ; Θα περίμενα να μου πείτε «ορίστε είμαστε προοδευτικοί και καινοτόμοι» . Μήπως γιατί σας δημιουργεί πρόβλημα με τον εκλεκτό σας εταίρο ο όποιος πότε δε φταίει αφού στο θέατρο του παραλόγου που έχετε στήσει η κακιά αντιπολίτευση δεν αφήνει την κυβέρνηση να νομοθετήσει. Οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία μιας τέτοιας επιλογής. Δεν αρκεί η ανάδοχη οικογένεια να είναι δεκτική πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την οποία θα κριθούμε για αυτήν. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια πως όλα αυτά δε γίνονται στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή προοδευτισμού. Μόνο σας μέλημα να αξιοποιήσετε επικοινωνιακά την αναταραχή που δημιουργεί στο δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου. Αν θέλατε μια ουσιαστική συζήτηση θα είχατε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία. Αυτά τα θέματα δεν γίνονται με μία συζήτηση τριών ημερών. Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο».

Υπέρ της ρύθμισης της κυβέρνησης και εναντίον της διάκρισης μεταξύ ομοφύλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς την δυνατότητα όσων έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης να μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς τάχθηκε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Τι πάει να πει δεξιός και αριστερός τι πάει να πει προοδευτικός και συντηρητικός εδώ κρινόμαστε όλοι. Είναι στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας και προσωπικά το ψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης. Το Σύμφωνο συμβίωσης αφορά και ετερόφυλα ζευγάρια και ομόφυλα ζευγάρια. Οποιαδηποτε διάκριση θα κατέπεφτε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει την οποιαδήποτε διάκριση».

«Ναι» και από το Ποτάμι

Δείτε Επίσης

Μετά την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της επίμαχης διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες που να σπρώχνουν και να προωθούν την κοινωνία προς καλύτερη κατεύθυνση.

«Ακούω με σοβαρότητα και με ενδιαφέρον τις ενστάσεις που κατατίθενται σε σχέση με το κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να είναι ώριμη να δεχθεί μία τέτοια κίνηση. Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για τις δυσκαμψίες που έχει η κοινωνία να αντιμετωπίζει πρωτοβουλίες αυτού του τύπου που είναι τολμηρές. Εάν ο νομοθέτης και η συντεταγμένη πολιτεία δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί την κοινωνία αλλά για να ερμηνεύει για να τακτοποιεί τις ενστάσεις της, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και ποτέ», είπε ο κ. Λυκούδης.

Και κατέληξε: «Οι κοινωνίες δεν προχωρούν όταν είναι απολύτως ώριμες, αλλά όταν γίνονται τομές που χρειάζονται για να τις σπρώξει και να τις προωθήσει προς ουσιαστικότερες και καλύτερες κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, αλλά την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και μία τόλμη από τις πολιτικές προσωπικότητες που είναι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Το σκέφτεται ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ

Εκ μέρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος, όπως είπε, αντικατέστησε τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη και ανέφερε ότι θα εκφράσει την προσωπική του άποψη, που δεν δεσμεύει το κόμμα του, αφήνοντας τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Υπάρχουν αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Θέλω να δω με σαφήνεια την πρότασή σας και σας λέω ευθέως ότι αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων. Να το δούμε ανθρώπινα και κοινωνικά για κάποιους ανθρώπους που μεγάλωσαν στην επαρχία και έχουν κάποιες περίεργες ιδέες μερικές φορές. Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι ένα θεματάκι μικρό μεν, υπαρκτό δε, θα ήθελα να το δούμε με αγάπη, με συμπόνια, με κατανόηση. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

© T-zine.gr με πληροφορίες από το tvxs.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί