Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Περιοδικού Antivirus, αφιερωμένο στις λεσβιακές ταυτότητες. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του περιοδικού.
Σε αυτό το τεύχος μιλάμε για τη λεσβιακή ταυτότητα.



Editorial 106
«Μα, γιατί δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεσβίες;» Λάθος! «Μα, γιατί δεν γνωρίζουμε περισσότερες ανοιχτά λεσβίες;». Λάθος και πάλι! Τελευταία προσπάθεια. «Μα, γιατί δεν γνωρίζουμε περισσότερες ανοιχτά επώνυμες λεσβίες;». Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ή πιο σωστά οι λεσβίες που γράφουν σε αυτό το τεύχος ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα (και από οποιοδήποτε άλλον άνδρα που προσπαθήσει να απαντήσει). Γι΄αυτό και θα σας μιλήσω για κάτι άλλο. Πρόσφατα, άκουσα έναν πολιτικό να λέει ότι η αποδοχή της κοινωνίας ως προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει αυξηθεί πολύ, χάρη (και) στην παρουσία ανοιχτά γκέι πολιτικών. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό (πολλά πράγματα δεν γνωρίζω τελικά). Καταλαβαίνω, όμως, ότι και η αποδοχή – όπως και τα περισσότερα πράγματα- έχει ταξικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνεται, δηλαδή, πιο εύκολα όταν περνά από τις «υψηλές» (δλδ πιο προνομιούχες) κοινωνικές βαθμίδες, παρά από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κανείς ποτέ, για παράδειγμα, δεν θα βγει να πει ότι η κοινωνία έγινε πιο δεκτική, επειδή έχουμε περισσότερους ανοιχτά γκέι οικοδόμους. Ας παρατηρήσουμε τώρα και κάτι άλλο. Η αποδοχή έχει και έναν έμφυλο χαρακτήρα. Τον μαρτυρούν οι ανοιχτά γκέι (άνδρες) πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.ο.κ. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα με ένα twist. «Γιατί αποδεχόμαστε πιο εύκολα τους ανοιχτά γκέι επώνυμους άνδρες»;
Βασίλης Θανόπουλος
*Οι όροι «λεσβία» και «γυναίκα» χρησιμοποιούνται συμπεριληπτικά και αναφέρονται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτές τις εμπειρίες βιωματικά ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
LGBTQI News | T-zine.gr | 08.12.2022
© T-zine.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Περιοδικού Antivirus.