Now Reading
Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση

Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

 

 

 

Διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας – Τρίτη 23/2, ώρα 18.00

Από τον George Floyd μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, και από τον Σαχζάτ Λουκμαν και τον Παύλο Φύσσα μέχρι τη Marielle Franco, οι διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το χρώμα του δέρματος συνεχίζουν καθημερινά να γεννούν ρατσιστική βία. Απέναντι στα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού στέκονται όμως οι δεκάδες εμπειρίες αγώνων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ακριβώς τις πολλαπλές μορφές στρατηγικών απαντήσεων στη ρατσιστική βία και τις διαθέσιμες μεθόδους άσκησης συνηγορίας σε περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων. Μέσα από την προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πώς συνδέεται η νομική υποστήριξη όσων επιζούν ρατσιστικών εγκλημάτων με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό; Ποια η σχέση αστυνομικής βίας και διακρίσεων; Πώς υλοποιείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απάντησης των ρατσιστικών εγκλημάτων; Με ποιους τρόπους συμβάλλει η ορατότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην έρευνα και την πρόληψη των ρατσιστικών διακρίσεων;

Ομιλήτριες/ές:

Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, βοηθός συντονίστρια, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης ΛΟΑΤ+ περιοδικού ANTIVIRUS
Στεύη Κίτσου, Golden Dawn Watch, ΕλΕΔΑ, Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς
Kate O’Sullivan, υπεύθυνη επικοινωνίας Ιρλανδικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Η Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου είναι η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από τις αρχές του 2020. Από το 2010 έως το 2020 έχει εργαστεί σε θέσεις σχετικά με την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, κυρίως ως συντονίστρια σχετικών δράσεων. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, ενώ το 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Βασίλης Θανόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αρκετά έντυπα και διαδικτυακά μέσα, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια αγωνίζεται –μέσα από το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS– για μια πιο σύγχρονη και συμπεριληπτική δημοσιογραφία.

Η Στεύη Κίτσου είναι δικηγόρος, μέλος της πρωτοβουλίας «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ήταν παρατηρήτρια της δίκης της Χρυσής Αυγής με το Golden Dawn Watch.

Δείτε Επίσης

Η Kate O’Sullivan είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιρλανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία και δραστηριοποιείται από το 2018. Τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Κατά τη διάρκεια της ξενόγλωσσης ομιλίας, θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

Δείτε το event στο Facebook εδώ!

News |Εκδηλώσεις | T-zine.gr | 23.02.2021

 

© T-zine.gr  

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί