Now Reading
Απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών λόγω κορονοϊού ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών λόγω κορονοϊού ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ελλάδα: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 | 14:10

News | Προσφυγικό | T-zine.gr

 

Απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών λόγω κορονοϊού ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών, με προτεραιότητα τους ανήλικους, ασυνόδευτους και μη, και τους πιο ευάλωτους ζητά η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορονοϊό τόσο οι ίδιοι οι κρατούμενοι όσο και η δημόσια υγεία.

Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι παράνομο να κρατούνται προς απέλαση όσοι δεν είναι εφικτό να απελαθούν το επόμενο διάστημα, λόγω της αναστολής των απελάσεων που έχουν σημειωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Άμεση, κατάλληλη και προσβάσιμη χρηματοδότηση στα άτομα που εργάζονται στο σεξ και βρίσκονται σε κρίση.

Οι συστάσεις της Επιτρόπου αφήνουν τελείως έκθετη την κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει διαμετρικά αντίθετη πολιτική, αυτή της γενίκευσης της κράτησης των προσφύγων και μεταναστών σε πλήρως ακατάλληλες δομές και του περιορισμού τους σε συνθήκες υπερσυνωστισμού χωρίς στοιχειώδη μέσα προσωπικής υγιεινής, κατασκευάζοντας δυνάμει υγειονομικές βόμβες σε όλη την επικράτεια.

Η ανακοίνωση της Επιτρόπου διαψεύδει με απόλυτο τρόπο τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι οποίοι προβάλλουν τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης σαν πανάκεια για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών και της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Παρόμοιες επείγουσες εκκλήσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των συνωστισμένων δομών στην ενδοχώρα έχουν απευθύνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ, 124 Ευρωβουλευτές από ευρύ πολιτικό φάσμα συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, περισσότερες από 120 ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη, και στο εσωτερικό ο επίσημος γνωμοδοτικός φορέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και σχεδόν το σύνολο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους αφεθούν ελεύθεροι.

Οι συστάσεις της είναι φανερό ότι καθιστούν υπόλογη την κυβέρνηση για την μη εφαρμογή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΠΑΑΥΠΑ), που είχε νομοθετήσει από την 1η Νοεμβρίου για να αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, που καταργήθηκε στην πράξη για όσους ζητούν άσυλο την επομένη των εκλογών, με τη διαβόητη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Παρόλο που εκδόθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση η αναγκαία ΚΥΑ στις αρχές του χρόνου, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση ΠΑΑΥΠΑ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε ζωτικής σημασίας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι ζητούν άσυλο, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με πολύ σοβαρές παθήσεις.

Η ανακοίνωση της Επιτρόπου Μιγιάτοβιτς:

 

 

Καλώ όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσουν την κατάσταση των κρατούμενων παράτυπων μεταναστών και αυτών που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο, και αν τους αφήσουν ελεύθερους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, πολλά κράτη μέλη αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπων που δεν είχαν πια την άδεια να μείνουν στην επικράτειά τους, μεταξύ αυτών τις λεγόμενες επιστροφές του κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι ασαφές πότε θα μπορέσουν να ξαναγίνουν.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κράτηση μεταναστών με σκοπό αυτού του είδους τις επιστροφές είναι νόμιμη μόνο στο βαθμό που παραμένει εφικτό να πραγματοποιηθεί η επιστροφή. Ξεκάθαρα αυτή η προοπτική δεν είναι σήμερα ορατή σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές οι δομές κράτησης μεταναστών δεν παρέχουν στους μετανάστες και στο προσωπικό τη δυνατότητα επαρκούς απομόνωσης και άλλων μέτρων προστασίας.

Απελευθέρωση κρατουμένων έχει σημειωθεί σε πολλά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, όπου μόλις ανακοινώθηκε αναθεώρηση της κατάστασης όλων των κρατούμενων μεταναστών. Είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτή η διαδικασία και να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη.

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πιο ευάλωτων. Τα παιδιά, είτε ασυνόδευτα είτε με την οικογένειά τους, πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, καθώς δεν αποτελεί ποτέ βέλτιστο συμφέρον των παιδιών η κράτηση. Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να μην εκδίδουν νέες αποφάσεις κράτησης ανθρώπων που δεν είναι πιθανό να απομακρυνθούν στο κοντινό μέλλον.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι χορηγείται σε όσους αφήνονται ελεύθεροι επαρκής πρόσβαση σε στέγη και σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπειά τους, αλλά και για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Η απελευθέρωση των κρατούμενων μεταναστών αποτελεί μόνο ένα από τα μέτρα που μπορούν να πάρουν τα κράτη μέλη όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού για να προστατέψουν τα δικαιώματα γενικότερα των ανθρώπων που στερήθηκαν την ελευθερία τους, όπως επίσης όσων ζητούν άσυλο και των μεταναστών.

 

Δείτε επίσης

 

 

Διαβάστε: Covid-19: Τρανς εργάτριες στο σεξ ώρα μηδέν.

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας».

Διαβάστε: COVID-19 – Τρανς πρόσωπα, ορμονοληψία, συνταγογραφήσεις

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί