Now Reading
Απλοποιείται η δωρεά αίματος στις ΗΠΑ για τους γκέι και αμφισεξουαλικούς άντρες.

Απλοποιείται η δωρεά αίματος στις ΗΠΑ για τους γκέι και αμφισεξουαλικούς άντρες.

Ο σχετικός οργανισμός των ΗΠΑ, Food and Drug Administration (FDA), ανακοίνωσε πως προτίθεται να αλλάξει την παρούσα πολιτική για τη δωρεά αίματος που επιτρέπει στους γκέι και αμφισεξουαλικούς άντρες να δίνουν αίμα μόνο εάν έχουν αποχή από σεξουαλική επαφή για τρεις μήνες.

Ο FDA ανακοίνωσε πως θα απλοποιήσει τους κανόνες δωρεάς αίματος για τους γκέι και αμφισεξουαλικούς άντρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, οι νέοι κανόνες θα βασίζονται στην ατομική ευθύνη, δηλαδή όλοι οι προτιθέμενοι δωρητές αίματος θα ερωτώνται εάν έχουν νέους ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο ο FDA ελπίζει να αυξηθούν οι δωρητές αίματος.

“Αυτή η πρόταση που βασίζεται στην ατομική ευθύνη, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, θα επιτρέψει να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα επιστημονικά εργαλεία και να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τις απαραίτητες και ασφαλείς ποσότητες αίματος”, δήλωσε ο Επίτροπος του FDA Robert Califf σε δήλωσή του χτες Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγκαλούσαν τη κυβέρνηση για πολλά χρόνια γι’ αυτές τις πολιτικές διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ιδίως απ’ την εποχή που οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν κάνει πλέον ασφαλείς τους ελέγχους αίματος για τις μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συστάσεων, όλα τα υποψήφια πρόσωπα (ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού) θα ερωτώνται εάν είχαν νέους ή πολλαπλούς συντρόφους τους τρεις τελευταίους μήνες και εάν είχαν κάνει (σε αυτό το χρονικό διάστημα) πρωκτικό σεξ. Εάν η ερώτηση είναι “ναι” και στα δύο, το πρόσωπο θα πρέπει να περιμένει για τρεις μήνες ώστε να μπορεί να δώσει αίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες εάν ένα πρόσωπο διαγνωστεί θετικό στον hiv, θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο απ’ τη δωρεά αίματος. Και επιπλέον, όλες οι ποσότητες αίματος που προσφέρονται από δωρητές θα εξετάζονται για ασθένειες όπως ο hiv και οι ηπατίτιδες B και C.

Στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε η δωρεά αίματος για όλους τους γκέι και αμφισεξουαλικούς άντρες στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο να καταπολεμηθεί ο HIV/AIDS.

Ακολούθως, το 2015, ο FDA άλλαξε αυτήν την πολιτική που ήταν δια βίου, επιτρέποντας στους γκέι και αμφί άντρες να δίνουν αίμα μόνο εάν έχουν αποχή από το σεξ για έναν χρόνο. Εν συνεχεία αυτοί οι κανόνες σμικρύνθηκαν στους 3 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, λόγω των αναγκών σε αίμα.

Οι αλλαγές αυτές θα πάρουν κάποιους μήνες πριν εφαρμοστούν, καθώς ο FDA θα λάβει δημόσια ανταπόκριση σε 60 ημέρες προτού καταλήξει στις τελικές κατευθυντήριες γραμμές και πιθανότατα θα τεθούν σε εφαρμογή είτε τους τελευταίους μήνες του 2023, είτε από το 2024 και μετά.

“Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση πως η ασφάλεια της παροχής αίματος θα εξασφαλιστεί”, δήλωσε ο Dr Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον προηγούμενο χρόνο ο Καναδάς αφαίρεσε εντελώς και αυτήν την αναμονή τριών μηνών που υπήρχε. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Δανία και Βραζιλία αφαίρεσαν όλους τους περιορισμούς που υπήρχαν στη δωρεά αίματος.

Δείτε Επίσης

 

Νέα | T-zine.gr | 28.01.2023

 

© T-zine.gr – με πληροφορίες από PinkNews και BBC.

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί