Now Reading
Απόφαση δικαστή σχετικά με τον αστικό κώδικα του Κεμπέκ, χαιρετίστηκε ως νίκη για τους τρανς και μη δυαδικούς ανθρώπους.

Απόφαση δικαστή σχετικά με τον αστικό κώδικα του Κεμπέκ, χαιρετίστηκε ως νίκη για τους τρανς και μη δυαδικούς ανθρώπους.

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κεμπέκ αναγκάζει την επαρχία να τροποποιήσει διάφορες διατάξεις του Αστικού Κώδικα του Κεμπέκ, επειδή θέτουν διακρίσεις εναντίον των τρανς και μη δυαδικών ανθρώπων.
 

Στην απόφασή του, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Gregory Moore έκρινε ότι διατάξεις του Αστικού Κώδικα της επαρχίας στερούν στους τρανς και μη δυαδικούς ανθρώπους το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και την ισότητα. (John Robertson / CBC)

Σε μια απόφαση ορόσημο, ο δικαστής Gregory Moore ακύρωσε κάποια άρθρα του Αστικού Κώδικα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που εμποδίζει ένα άτομο να αλλάξει το δείκτη φύλου του που αναφέρεται στην πράξη γέννησής του για να αντικατοπτρίζει την ταυτότητα φύλου του.

Ο Moore απέρριψε επίσης τη διάταξη που απαιτεί από κάποιον να αναγνωριστεί ως μητέρα ή πατέρας σε δήλωση γέννησης, αντί να αναφέρεται ως γονέας.

Ένα πρόσωπο που ήταν ενάγων εξηγεί την σημαντικότητα αυτής της απόφασης. Ονομάζεται Eby Heller, και αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό πρόσωπο», ενώ δήλωσε ότι ο ορισμός του «γονέα» είναι σημαντικός για τους μη δυαδικούς ανθρώπους.

Η απόφαση είναι μια μεγάλη νίκη για τους πολίτες στο Κεμπέκ που δεν ταυτίζονται ως άνδρες ή γυναίκες. Σύμφωνα με τον δικαστή, οι περιορισμοί του Αστικού Κώδικα στερούν στους τρανς και στους μη δυαδικούς ανθρώπους «την αξιοπρέπεια και την ισότητα που δικαιούνται».

«Η αδυναμία τους να αποδείξουν την πραγματική τους ταυτότητα τους κρατά σε κατάσταση ακραίας ευαλωτότητας που συχνά οδηγεί σε αυτοκτονία», αναφέρει η απόφαση.

Ο δικαστής έδωσε στην επαρχία προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους να τροποποιήσει τον αστικό κώδικα.

Η Jenna Jacobs και Eby Heller είναι σύντροφοι και συγκαταλέγονται στους ενάγοντες της υπόθεσης, μαζί με το Κέντρο για την Υπεράσπιση των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ.


Για μένα, ο «γονέας» είναι ακριβώς αυτό που είμαι. Είμαι σπουδαίος γονέας για τα δύο παιδιά μου και το να μπορώ να το αναγνωρίσω αυτό νόμιμα στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών μου είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα.

Eby Heller

 

Η Jacobs, μια τρανς γυναίκα, είπε ότι αναγραφόταν ως «πατέρας» στο πιστοποιητικό γέννησης του πρώτου παιδιού του ζευγαριού και «μητέρα» στο δεύτερο. Είπε ότι η απόφαση αυτή είναι μια ανακούφιση.

«Μπορεί να δημιουργήσει πολύ άγχος να μην ταιριάζουν τα έγγραφά σας με τη δική σας ταυτότητα», είπε. «Είναι υπέροχο να μπορώ να αλλάξω αυτό το έγγραφο και είναι πραγματικά μια κληρονομιά που δεν ήθελα πριν να μεταφέρω στα παιδιά μου».

Το έτερο ήμισυ της Jacobs, που αναγνωρίζεται ως μη δυαδικό πρόσωπο και χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες, δήλωσε ότι ο ορισμός του «γονέα» είναι σημαντικός για τους μη δυαδικούς ανθρώπους.

«Επομένως, δεν ταυτίζομαι πραγματικά με τον όρο «μαμά ». Για μένα, το «γονέας» είναι ακριβώς αυτό που είμαι», είπε. «Είμαι σπουδαίος γονέας για τα δύο παιδιά μου και το να μπορώ να το αναγνωρίσω αυτό νόμιμα στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών μου είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα».

Το Κέντρο για την Υπεράσπιση των Φύλων, μια ομάδα που χρηματοδοτείται από φοιτητές, χαρακτήρισε την απόφαση «μια σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των μη δυαδικών ατόμων, των τρανς γονέων, των τρανς που δεν έχουν Καναδική υπηκοότητα και της τρανς νεολαίας».

«Ο αγώνας για δικαιοσύνη και διασφάλιση της νομικής προστασίας όλων των ίντερσεξ, των τρανς και των μη δυαδικών ανθρώπων συνεχίζεται και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Δείτε Επίσης

Ο δικαστής έκρινε επίσης ότι πρέπει να επιτραπεί στους ανθρώπους να αλλάξουν τον δείκτη φύλου τους, ακόμη και αν δεν είναι Καναδοί πολίτες, ανοίγοντας την πόρτα για ίσα δικαιώματα σε μόνιμους κατοίκους, πρόσφυγες και ανιθαγενείς.

Ο γενικός εισαγγελέας του Κεμπέκ είχε υποστηρίξει ότι ο Αστικός Κώδικας είχε ήδη τροποποιηθεί για να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον δείκτη φύλου τους.

Ο δικαστής αποφασίζει επίσης για τα δικαιώματα των γονιών

Ο Moore δεν συμφώνησε πλήρως με τους ενάγοντες, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του γονέα να αντιταχθεί στο αίτημα του παιδιού του για αλλαγή ονόματος.

«Ένα άτομο μεταξύ 14 και 17 ετών που προβλέπει ή αντιμετωπίζει την αντίρρηση του γονέα του για την ταυτότητα φύλου του έχει πολλούς τρόπους να το ξεπεράσει», έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

«Οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι ο γραμματέας του αστικού μητρώου απέρριψε την αίτηση ενός νεαρού ατόμου να αλλάξει το όνομά του, επειδή ένας γονέας αντιτάχθηκε στην ταυτότητα φύλου του».

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε διάταξη του Αστικού Κώδικα που απαιτεί από ένα ανήλικο άτομο να δώσει μια βεβαίωση από γιατρό, ψυχολόγο, ψυχίατρο, σεξολόγο ή κοινωνικό λειτουργό κατά την υποβολή αίτησης για αλλαγή του δείκτη φύλου του.

 
Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης| Trans News | T-zine.gr | 01/02/2021
 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από CBC

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί