Now Reading
Αποκαλύπτεται ότι οι εκκαθαρίσεις στην Τσετσενία δεν συμπεριλάμβαναν μόνο γκέι άνδρες, αλλά και λεσβίες και τρανς θύματα

Αποκαλύπτεται ότι οι εκκαθαρίσεις στην Τσετσενία δεν συμπεριλάμβαναν μόνο γκέι άνδρες, αλλά και λεσβίες και τρανς θύματα

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 | 11:19

Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr
 

Αποκαλύπτεται ότι οι εκκαθαρίσεις στην Τσετσενία δεν συμπεριλάμβαναν μόνο γκέι άνδρες, αλλά και λεσβίες και τρανς θύματα.

  Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την προβολή ειδήσεων της κρίσης που υπάρχει στην Τσετσενία, όταν απήγαγαν εκατοντάδες ομοφυλόφιλους που κρατήθηκαν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα φυλάκισης, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Αποκαλύπτεται ότι οι εκκαθαρίσεις στην Τσετσενία δεν συμπεριλάμβαναν μόνο γκέι άνδρες, αλλά και λεσβίες και τρανς θύματα.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την προβολή ειδήσεων της κρίσης που υπάρχει στην Τσετσενία, όταν απήγαγαν εκατοντάδες ομοφυλόφιλους που κρατήθηκαν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα φυλάκισης, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ανεξάρτητη Ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta τον Απρίλιο του 2017 περιγράφει πως τουλάχιστον 100 άνδρες κρατήθηκαν, με πολλούς να αγνοούνται.

Η κρίση συνεχίζεται και οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εργάζονται για να διασώσουν όσους απειλούνται. Αλλά οι εκκαθαρίσεις των γκέι, όπως έχουν ονομαστεί, δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο τους γκέι άνδρες, αλλά και τις λεσβίες και τρανς θύματα.

Η Zamira*, μια τρανς γυναίκα από την Τσετσενία, λέει στην PinkNews ότι έμαθε πέρυσι για την εκκαθάριση κατά των LGBTI ανθρώπων. Αν και δεν το πίστευε για πολύ καιρό, παρόλα αυτά κρυβόταν.

«Δεν έβγαινα έξω, επικοινωνούσα με πολύ λίγους ανθρώπους. Επομένως, έχω δει αυτές τις πληροφορίες μόνο διαδικτυακά και όπως πολλοί άλλοι πίστευα ότι δεν ήταν αλήθεια», λέει, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να με κυνηγούν».

Η Zamira κατάφερε να φύγει από την Τσετσενία με τη βοήθεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται σε μια αυτόνομη περιοχή στη Ρωσία. Τώρα είναι εκτός της περιοχής και ζει σε ασφαλές χώρο σε μια άγνωστη τοποθεσία, αλλά εξακολουθεί να φοβάται.

«Μερικές φορές ξυπνάω στη μέση της νύχτας και φοβάμαι ότι υπάρχει κάποιος πίσω από την πόρτα», λέει. «Φοβάμαι να μένω μόνη. Μια φορά φοβόμουν τόσο που μπλόκαρα την πόρτα εισόδου με μια βιβλιοθήκη και ένα ψυγείο. Ο φόβος αυτός παραμένει ακόμη και σε αυτούς που έφυγαν από τη Ρωσία».

Διαβάστε: «Το κελί μύριζε σαν σάπιο κρέας» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες ομοφυλοφίλων που βασανίστηκαν στην Τσετσενία

Μια διαδήλωση στο Βερολίνο που καλεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τη δίωξη των LGBTI ανθρώπων στην Τσετσενία. (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty)

Αρχικά, αναφέρει μόνο πληροφορίες σχετικά με άντρες που έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανισμών και δολοφονιών από τις αρχές της Τσετσενίας. Ωστόσο, ο Ramzan Kadyrov, ο εγκεκριμένος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, κατηγόρησε τους ακτιβιστές για την κατασκευή καταγγελιών περί κακοποιήσεων – και αρνήθηκε την ύπαρξη LGBTI ανθρώπων στη περιοχή.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι γυναίκες ήταν επίσης στόχος αυτής της μαζικής εκκαθάρισης, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες», λέει ένας εκπρόσωπος του LGBTI Δικτύου της Ρωσίας. Στις αρχές του 2018, η ομάδα άρχισε να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με γυναίκες που είναι στόχος.

«Όπως το βλέπουμε, συνδέεται κυρίως με τη συγκεκριμένη θέση των γυναικών στην Τσετσενία – που είναι πάντοτε υπό την επίβλεψη συγγενών και έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να φύγουν ακόμη και από τις πόλεις τους», προσθέτει ο εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής, το LGBTI Δίκτυο της Ρωσίας έχει διασώσει 16 γυναίκες από την Τσετσενία και τους παρείχε στέγη, φαγητό, βασικά αγαθά, ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη. Παρείχαν επίσης ρούχα, για εκείνες που έφυγαν τη νύχτα δίχως να πάρουν κάτι μαζί τους.

Διαβάστε: Τρανς γυναίκα από την Τσετσενία αιτείται άσυλο στις ΗΠΑ

«Μιλώντας συγκεκριμένα για τις γυναίκες, μπορώ να πω ότι για εκείνες είναι πολύ πιο δύσκολο να φύγουν από την Τσετσενία, επειδή είναι κατά βάση υπό αυστηρό οικογενειακό έλεγχο», λέει ο εκπρόσωπος. «Εάν οι συγγενείς δεν γνωρίζουν την κατάσταση, ένας άνδρας μπορεί να πει ότι φεύγει από την Τσετσενία για δουλειά, αλλά για τις γυναίκες αυτές οι επιλογές δεν είναι προσβάσιμες».

Πέρυσι, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το LGBTΙ Δίκτυο της Ρωσίας αναφέρει λεπτομερώς την ιστορία μιας γυναίκας 22 ετών που πέθανε προσπαθώντας να φύγει από την περιοχή. Η γυναίκα, που ήταν ανώνυμη, ανέφερε ότι οι συγγενείς της τήν είχαν ξυλοκοπήσει και την απειλούσαν να την σκοτώσουν αφού ανακάλυψαν ότι ήταν λεσβία. Έφυγε, πήρε ένα ταξί με σκοπό να φτάσει στο αεροδρόμιο, όπου σχεδίαζε να πάει στη Μόσχα για να πάρει άδεια μετανάστευσης και να φύγει από τη Ρωσία για πάντα.

Ο ταξιτζής της τήν άκουσε να μιλάει σε ένα φίλο της στο τηλέφωνο κλείδωσε τις πόρτες, φοβούμενος τις επιπτώσεις που θα είχε αν έπαιζε κάποιο ρόλο στη διαφυγή της. Την οδήγησε στο σπίτι και μια εβδομάδα αργότερα, ήταν νεκρή. Είναι άγνωστο αν πέθανε από φυσικά αίτια.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: «Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία» δηλώνει ο ηγέτης της Τσετσενίας που κατηγορείται για τις διώξεις τους

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov (Instagram)

Η Tanya Lokshina, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Human Rights Watch, αναφέρει ότι ο οργανισμός έχει δεχθεί καταγγελίες για πολυάριθμες περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον LGBTΙ ατόμων από οικογενειακά μέλη και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Τσετσενία.

«Μεταξύ των πιο γνωστών είναι η περίπτωση του Τσετσένου τραγουδιστή Zelim Bakaev που εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2017, μετά την απαγωγή του από τους αξιωματούχους ασφαλείας στο Γκρόζνι», λέει η Lokshina. «Υπάρχουν ισχυροί λόγοι να πιστεύουμε ότι τελικά δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του. Στην πραγματικότητα, ο Ramzan Kadyrov υπονοούσε ότι ο θάνατός του ήταν μια «δολοφονία τιμής» σε τηλεοπτική δήλωση στις αρχές του έτους.

«Γνωρίζουμε επίσης αρκετές περιπτώσεις γυναικών που ήταν στόχος λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους και έφυγαν από την Τσετσενία υπό την απειλή της “δολοφονίας τιμής”. Σε μια άλλη περίπτωση, μια νεαρή γυναίκα κρατήθηκε από τοπικούς αστυνομικούς την άνοιξη αυτού του έτους, πέρασε πάνω από δύο μήνες σε κέντρο κράτησης χωρίς επικοινωνία, υπέστη κακομεταχείριση και τελικά επέστρεψε στα χέρια της οικογένειάς της».

Οργανισμοί όπως το LGBTI Δίκτυο της Ρωσίας βοήθησαν δεκάδες άτομα να εγκαταλείψουν την Τσετσενία, αλλά πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι, ζώντας μια ζωή με φόβο και με απειλές βίας. Παρά τις συνεχείς πιέσεις στις Ρωσικές και Τσετσενικές αρχές, οι δράστες συνεχίζουν ατιμώρητοι.

«Δεν μπορώ να πω ότι η ζωή μου είναι φυσιολογική και ελεύθερη», λέει η Zamira. «Πρέπει να κρυφτώ, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ και δεν θέλω να ζήσω όλη μου τη ζωή με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ δύσκολο».

* Τα ονόματα έχουν αλλάξει ή δεν αναφέρονται για να προστατευτούν οι ταυτότητες των ανθρώπων.

Διαβάστε: Τα σύγχρονα ροζ τρίγωνα της Τσετσενίας

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Τρανς γυναίκες. Η υγεία των τρανς έχει σημασία»

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί