Now Reading
Απορρίπτεται η αίτηση γκέι ζευγαριού στη Κροατία για αναδοχή.

Απορρίπτεται η αίτηση γκέι ζευγαριού στη Κροατία για αναδοχή.

Κροατία: Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020 | 11:04

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ορφανουδάκης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

 

Απορρίπτεται η αίτηση γκέι ζευγαριού στη Κροατία για αναδοχή.

Croatia Gay Couple Foster Care Application Rejected | Mladen Kožić and Ivo Šegota | Facebook

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Ζάγκρεμπ για ακόμη μια φορά απέρριψε την αίτηση για ανάδοχη τεκνοθεσία που υπέβαλε ο Ίβο Σεγκότα και ο Μλάντεν Κόζιτς, ένα ζευγάρι από την Κροατία. Με αυτή την ενέργεια, φαίνεται να αγνοείται πλήρως η δεσμευτική απόφαση του Κροατικού Διοικητικού Δικαστηρίου, ισχύουσα από τον Δεκέμβριο του 2019, που επέτρεψε στο ζεύγος να γίνουν ανάδοχοι γονείς, έπειτα από μια δικαστική διαμάχη δύο ετών.

Το ζευγάρι είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το σπίτι τους εν αναμονή του παιδιού.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Μετά από την ετυμηγορία του Δεκεμβρίου, είχαμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε πως θα κάναμε το σπίτι μας καταλληλότερο για τα παιδιά, ενώ εγώ παράλληλα είχα ανακοινώσει στο αφεντικό μου πως με την άφιξη των παιδιών, θα έπαιρνα μια μεγάλη άδεια άνευ αποδοχών. Και έπειτα λάβαμε μια απόφαση από το Κέντρο, στην οποία ανέφεραν πως δεν επρόκειτο να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου. Επί μισή ώρα επαναλάμβανα: “Μα πως είναι δυνατόν;” Μετά υπενθύμισα στον εαυτό μου, πως αυτό είναι ακόμα ένα μικρό εμπόδιο που υποβαλλόμαστε να ξεπεράσουμε εγώ και ο Ίβο μαζί. Θα προχωρήσουμε υπομονετικά ενώ θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να εξελίσσουμε τις ικανότητες μας ως γονείς. Να παραιτηθούμε, δεν είναι επιλογή για εμάς», δήλωσε ο Mladen Kožić. Προσέθεσε επίσης πως θα ασκήσει μαζί με τον σύζυγό του έφεση κατά αυτής της απρόσμενης απόφασης, η οποία συνοδευόταν με μια ακόμη πιο απρόσμενη εξήγηση. Για την ακρίβεια, η απόφαση κυριολεκτικά αναφέρει πως «Το Παρόν Σώμα δεν δύναται να καταλήξει σε μια απόφαση που δεν βασίζεται στην εφαρμογή νομικών προβλέψεων αλλά στην άποψη ενός δικαστηρίου.»

Οι Šegota και Kožić έκαναν αίτηση στο κέντρο το 2017 ούτως ώστε να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Το Κέντρο ξεκίνησε την διαδικασία, το ζευγάρι πέρασε την απαιτούμενη διαδικασία των δοκιμαστικών τεστ και έλαβε μια θετική αξιολόγηση, την οποία διαδέχθηκε μια υποχρεωτική ενημέρωση/εκπαίδευση για ανάδοχους γονείς και εν τέλει έλαβαν την άδειά τους. Στην συνέχεια όμως, το Κέντρο ξαφνικά τους ενημέρωσε ότι “δεν υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις για την εκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης της άδειας λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται σε ελεύθερη συμβίωση”, και όσοι διατελούν σε τέτοιου είδους συμβίωση δεν είναι άμεσα καταγεγραμμένοι στην Πράξη Αναδοχής ως πιθανοί ανάδοχοι γονείς. Ωστόσο, οι ελεύθεροι, οι σύζυγοι και όσοι διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις είναι καταγεγραμμένοι, όπως ανέφερε η Kristina Turčin/Jutarnji List στις 28 Ιανουαρίου, 2020. Το ζευγάρι τότε υπέβαλε αναφορά στο υπουργείο, το οποίο επιβεβαίωσε την απόφαση του Κέντρου, και έτσι εκκίνησαν την διοικητική διαδικασία.

Η Απόφαση Του Κροατικού Δικαστηρίου τον Δεκέμβρη:

Στα τέλη του μήνα Δεκέμβριου, το Διοικητικό Δικαστήριο της Κροατίας εξέδωσε μια τελεσίδικη απόφαση, ακυρώνοντας τυχόν προηγούμενες, επανεξετάζοντας έτσι την απόφαση. Παρόλα αυτά, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη “Total Croatia News” ανέφερε αυτή την δικαστική απόφαση στις 20 Δεκέμβρη του 2019.

«Μέσω της τελολογικής ερμηνείας των νομικών προβλέψεων μεταξύ τους, η ανάδοχη οικογένεια, σύμφωνα με την άποψη του δικαστηρίου, δύναται να εμπεριέχει τον ανάδοχο γονέα και τον/την σύντροφό του. Ο νομοθέτης δεν προσδιόρισε κάποιον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό πουθενά, επομένως είναι παράλογο ένα ελεύθερο άτομο, το οποίο έχει τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό με αυτόν του ενάγοντα, να μπορεί να εκδώσει άδεια ανάδοχου γονέα εφόσον πληροί βέβαια τις προϋποθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση του ενάγοντα, οι νομικές προϋποθέσεις για την παροχή ανάδοχης φροντίδας δεν εξετάστηκαν καν λόγω της άποψης ότι οι διατελούντες σε ελεύθερη συμβίωση δεν μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς», αναφέρεται στην απόφαση του κροάτικου δικαστηρίου.

«Όπως και ο ενάγων ισχυρίζεται πως ο εναγόμενος εφήρμοσε μια αποκλειστικά φορμαλιστική ή γραμματική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων του νόμου περί Ανάδοχης Φροντίδας, χωρίς να τις συνδέσει μεταξύ τους και να τις ερμηνεύσει σύμφωνα με το νόημα και τον σκοπό τους: Το Κέντρο Ανάδοχης Φροντίδας θα επανεκκινήσει την διαδικασία αναδοχής αποφασίζοντας να δώσει την έγκριση στα αιτήματα του εναγόμενου», διέταξε ο δικαστής.

Ivo Šegota and Mladen Kožić | Facebook

Το Κέντρο Ανάδοχης Φροντίδας του Ζάγκρεμπ απορρίπτει και πάλι την αίτηση του ζευγαριού.

Παρ’ όλα αυτά, το κέντρο εξέδωσε την ίδια απάντηση σαν να μην υπήρξε καμία δικαστική απόφαση. Η Jutarnji List δεν έχει λάβει καμία απάντηση σχετικά με την απόφαση του κέντρου καθώς “ Το CZSS (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας) του Ζάγκρεμπ δεν μπορεί να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με διαδικασίες αναδοχής ούτως ώστε να διατηρήσει τα επίσημα και επαγγελματικά απόρρητα, να σεβαστεί τις αρχές της ιδιωτικότητας και να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα.” Το Υπουργείο Δημογραφίας, Οικογένειας, Νεότητας και Κοινωνικής Πολιτικής απέφυγε να σχολιάσει και βρέθηκε προ εκπλήξεως με τα αιτήματα της Jutarnji List.

«Όχι μόνο δεν σχολιάζουμε την απόφαση του κέντρου, αλλά ούτε και γνωρίζαμε το γεγονός ότι πάρθηκε μια νέα απόφαση» Δήλωσε εχθές το Υπουργείο.

Το Ζευγάρι αναγκάζεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Κέντρου για δεύτερη φορά.

Ο Σεγότα και ο Κόζικ αναγκάζονται τώρα να ξαναπεράσουν την ίδια διαδικασία, κάνοντας έφεση στην απόφαση του Κέντρου.

«Αυτό είναι το επόμενό μας βήμα. Αν η έφεση δεν επικυρωθεί, θα επιστρέψουμε στο Διοικητικό Δικαστήριο για να ζητήσουμε από αυτό να αποφασίσει μόνο του χωρίς παράλληλα να ξαναφέρει στην αρχή την όλη διαδικασία. Αυτές οι αποφάσεις από κατώτερες διοικητικές αρχές, οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις δεσμευτικές νομολογιακές αποφάσεις, δεν συνάδουν με τον ίδιο τον νόμο. Αντιθέτως, προσβάλουν την θεμελιώδη αξία της συνταγματικής τάξης», δήλωσε η δικηγόρος του ζευγαριού.

«Τα κρατικά ιδρύματα οφείλουν να συμπορεύονται σε δικαστικές αποφάσεις.» δήλωσε η διαμεσολαβήτρια για την ισότητα των φύλων, Βισνια Λιουμπισικ Ντούρο Σέσσα: «Η απόφαση του κέντρου δεν είναι παράνομη, όμως οφείλει να έχει βάσιμη αιτιολόγηση»

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Ζάγκρεμπ μπορεί, κατ’ αρχήν, να εκδώσει την ίδια απόφαση με την προηγούμενη εφόσον το δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση και υπέβαλε την όλη υπόθεση προς επανεξέταση, εξηγεί ο Ντζούρο Σέσσα, εκ μέρους του Συμβουλίου Επικρατείας της Κροατίας.

«Το δικαστήριο αποφάσισε πως η υπόθεση οφείλει να προχωρήσει σε επανεξέταση. Το σώμα είχε την ευκαιρία να λύσει το ζήτημα αυτόνομα: όχι προς αναζήτηση επανεξέτασης αλλά αντίθετα για να αντικαταστήσει την απόφαση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την απόφασήτου. Το κέντρο θα μπορούσε να είχε αποφασίσει την αποδοχή του αιτήματος του ενάγοντα, πράγμα που δεν έκανε. Επομένως, το Κέντρο θα μπορούσε να είχε συνάγει την ίδια απόφαση, όμως η λογική της απόφασης αυτής θα έπρεπε να είναι πιο ευρεία», προσέθεσε ο Σέσα.

Οι εκπρόσωποι του «Rainbow families» στην Κροατία προχώρησαν σε δηλώσεις. Συγκεκριμένα το Rainbow Families (Dugine obitelji) που φέρνει κοντά ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και όσους επιθυμούν να γίνουν γονείς στην Κροατία, προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις σήμερα:

«Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δεν λειτουργεί στην Κροατία, όπου πρόσφατα απέκτησε της προεδρία της ΕΕ ενώ παράλληλα οι δικαστικές αποφάσεις αγνοούνται.»

«Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε την τελεσίδικη απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία ξεκαθαρίζει πως οι δύο άντρες, οι οποίοι τελούν σε ελεύθερη ένωση και επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματα τους. Η απόφαση επιπλέον σημειώνει πως δεν επιτρέπεται να γίνονται θύματα προκατάληψης κατά την διάρκεια αυτών τον διαδικασιών. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ζάγκρεμπ αδιαφόρησε για την απόφαση του δικαστηρίου και απέρριψαν ξανά την αίτηση αναδοχής που είχε υποβάλει ο Μλαντεν και ο Ίβο. Το Rainbow Families, θεωρεί εξοργιστικές τις πράξεις του Κέντρου. Η ίδια η διοίκηση του ιδρύματος συμπεριφέρεται λες και η δικαστική απόφαση δεν υπάρχει.»

«Η κατάσταση ήταν ήδη απίστευτη, και θα θεωρείτο γελοίο το όλο ζήτημα αν κατά βάση δεν ήταν θλιβερό. Η δικαστική απόφαση που μας ήρθε τον Δεκέμβριο του 2019 μας έδωσε σε όλους εμάς, που πιστεύουμε στην ισότητα και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελπίδα πως θα υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας. Από τότε έχουμε λάβει αμέτρητα μηνύματα στήριξης σχετικά με την ετυμηγορία του δικαστηρίου επιβεβαιώνοντας πως τα μέλη μας, ο Ίβο και ο Μλάντεν, έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Ο κόσμος τους σταματάει στον δρόμο για να τους συγχαρεί. Και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να γίνουμε μάρτυρες της ασυναίσθητης, ανόητης και κυρίως παράνομης συμπεριφοράς του σώματος του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας. Τι θα γινόταν εάν το κέντρο αγνοούσε την απόφαση του δικαστηρίου, για παράδειγμα, και επέτρεπε σε ένα γονέα που κακομεταχειριζόταν το παιδί του να έχει πρόσβαση στα αρχεία του;» υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Μαρτίνοβιτς, συντονιστής του Rainbow Families.

«Οι πολιτικοί μας συνεχώς υπερηφανεύονται μόνο και μόνο για το γεγονός ότι η Κροατία προς το παρόν κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας αναφέρουν επίσης επαναλαμβανόμενα πόσο μεγάλη τιμή είναι για όλους μας, πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουμε για την Κροατία, πόσο μεγάλη απόδειξη είναι ότι συμβαδίζουμε με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την εκκίνηση αυτής της πολυσυζητημένης προεδρίας και ήδη έχουμε αμέτρητα παραδείγματα αυθαιρεσίας. Θεωρούμε το συγκεκριμένο το χειρότερο παράδειγμα μέχρι τώρα καθώς δείχνει πως τα ιδρύματα σε αυτή την χώρα δεν σέβονται τον νόμο ή την νομολογία, πράγμα που είναι αδιανόητο σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο ή η Γαλλία.

Το ζευγάρι, Ίβο και Μλάντεν θα ασκήσουν έφεση σχετικά με την απόφαση του κέντρου. Αν δεν γίνει δεκτή η έφεση, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Διοικητικό δικαστήριο ζητώντας από το σώμα του να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Κρίνοντας από την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν πιθανοί ανάδοχοι γονείς, και οι νομικοί ήδη εφιστούν την προσοχή ως προς την προβληματική κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η απόφαση της Πρόνοιας.

«Η αδιαφορία του κέντρου για την δικαστική απόφαση προκαλεί μεγάλη νομική αβεβαιότητα και βλάπτει τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες, οι οποίοι προστατεύονται από αρκετούς κροατικούς νόμους και από ευρωπαϊκά διατάγματα. Η απόφαση ξεκάθαρα υποδεικνύει στο κέντρο να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ενάγοντα, όμως εκείνοι απέρριψαν την αίτηση, κινούμενοι έτσι εναντίον της. Απέδειξαν πως δεν θέλουν να συμπλεύσουν με την θέληση του ζευγαριού να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Εάν αυτή η υπόθεση φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστεί ξανά η Κροατία να σεβαστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών της ισόνομα εξασφαλίζοντας τους ίσα δικαιώματα με ίσους όρους» εξηγεί ο δικηγόρος Ζρίνκα Μποτζάνικ, ένας συνεργάτης του Rainbow Families.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Το Ομοσπονδιακό Εφετείο έκρινε ότι και οι δύο γονείς που ανήκουν στο ίδιο φύλο μπορούν να αναγράφονται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους

Διαβάστε: Συμβούλιο της Ευρώπης: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις διακρίσεις κατά των πολύχρωμων οικογενειών

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Total Croatia News
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί