Now Reading
Αργεντινή: Κατατέθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει επανορθώσεις προς τρανς ανθρώπους που υπήρξαν θύματα βίας.

Αργεντινή: Κατατέθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει επανορθώσεις προς τρανς ανθρώπους που υπήρξαν θύματα βίας.

Αργεντινή: Κατατέθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει επανορθώσεις προς τρανς ανθρώπους που υπήρξαν θύματα βίας.

Η Αργεντινή υπήρξε μία χώρα που ήταν και είναι στην πρωτοπορία για τα LGBTI δικαιώματα στη Λατινική Αμερική. Σε αυτήν την γραμμή κατατέθηκε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θα απαιτείται να πληρώνονται επανορθώσεις προς τα τρανς άτομα που υπήρξαν θύματα θεσμικής βίας, το οποίο θα εισαχθεί στο εθνικό Κονγκρέσσο την Παρασκευή, δήλωσαν οι LGBTI οργανώσεις σε κεντρικό κανάλι.

argentini-katatethike-schedio-nomou-pou-provlepi-epanorthosis-pros-trans-anthropous-pou-ypirxan-thymata-vias

Η τρανς οργάνωση AboSex, μία από τις 40 LGBTI οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν για την πρωτοβουλία, είναι πεπεισμένη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει.

«Η νομοθεσία έλαβε την υποστήριξη 15 βουλετών μέχρι σήμερα, ενώ η εκστρατεία μας #ReconocerEsReparar, ήταν μια τεράστια επιτυχία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο Luciano Sapinelli από το AboSex σε μια τηλεφωνική του συνέντευξη.

Θα εισαχθεί επίσημα από την Diana Conti, από το Προοδευτικό Μέτωπο Συνασπισμού για τη Νίκη-που ξεκίνησε η προηγούμενη Πρόεδρος Mauricio Macri-και θα επανεξεταστεί από τη νομοθετική Επιτροπή Εσωτερικών στους επόμενους μήνες.

Η τρανς κοινότητα απαιτεί οικονομική αποζημίωση για τα πρόστιμα και τις ποινές φυλάκισης που παράνομα τους επιβλήθηκαν μεταξύ 1954 και 1997, όταν σε πόλεις σε όλη την Αργεντινή είχαν εκδοθεί διατάγματα που γίνονταν συλλήψεις στον δρόμο με το πρόσχημα της σεξουαλικής εργασίας ή για την κυκλοφορία με ρούχα του αντίθετου φύλου, παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί αντισυνταγματική σε διάφορα χρονικά διαστήματα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε συστηματικά τρανς άτομα στο δρόμο, επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα, ή κράτηση των ατόμων για 30 ημέρες χωρίς δίκη και χωρίς νομική υπεράσπιση.

Οι αστυνομικοί προσέβαλλαν και ξυλοκόπησαν σε πολλές περιπτώσεις τρανς ανθρώπους μέχρι που αναγκάζονταν από τους αστυνομικούς να επαναλαμβάνουν το όνομα που τους αποδόθηκε στην ταυτότητα για εξευτελισμό. Εκτός από διαρκή λεκτική και σωματική κακοποίηση, στα τρανς θύματα προσφέρονταν ελαφρύτερες ποινές σε αντάλλαγμα για χρήματα, δήλωσε ο Sapilleni.

Οι οικονομικές αποζημιώσεις αντιστοιχούν σε αξιολόγηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται στους συγγενείς των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από την Αργεντινή. Η τρανς κοινότητα, δήλωσε ο Sapilleni, είναι «η κοινότητα που η δημοκρατία έχει ξεχάσει.»

Η εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας της Αργεντινής γύρω από αυτό το θέμα, και την ενδυνάμωση των τρανς ατόμων, κάνοντας ορατές τις παραβιάσεις που έχουν υποστεί.

Για παράδειγμα, όταν λίγο μετά από το επαρχιακό συνέδριο του Μπουένος Άιρες πέρασε ένα νομοσχέδιο αναγκάζοντας τον δημόσιο τομέα να προσλάβει τουλάχιστον το 3% των τρανς ατόμων, οκτώ τρανς δολοφονήθηκαν τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων την Diana Sacayan, την εξέχουσα LGBTI ακτιβίστρια η οποία είχε οδηγήσει την κινητοποίηση για το νομοσχέδιο.

Δείτε Επίσης

Η εκπαίδευση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των δυνάμεων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε ο ακτιβιστής, και θα βοηθήσει ελπίζουμε να σταματήσει το σημερινό κύμα των δολοφονιών των τρανς ανθρώπων.

Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επέτρεψε το γάμο ατόμων του ιδίου (ανατομικού) φύλου, και παραμένει μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους σε επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Αν το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις τελικά περάσει, θα είναι επίσης ένας νόμος πρωτοπόρος για την περιοχή, κάνοντας το κράτος να αναγνωρίσει τη θεσμική βία για πρώτη φορά.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Πάρβη Πάλμου

© T-zine.gr με πληροφορίες από telesurtv.net

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί