Now Reading
Μπέρμποκ: Ιδρύει θέση πρεσβείας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής | Στην έννοια της φεμινιστικής πολιτικής εντάσσονται συμπεριληπτικές πολιτικές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

Μπέρμποκ: Ιδρύει θέση πρεσβείας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής | Στην έννοια της φεμινιστικής πολιτικής εντάσσονται συμπεριληπτικές πολιτικές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ιδρύει θέση προσώπου που τελεί καθήκοντα πρέσβειρας/η της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Μπέρμποκ: Ιδρύει θέση προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα πρεσβείας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής | Στην έννοια της φεμινιστικής πολιτικής εντάσσονται συμπεριληπτικές πολιτικές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

Η έννοια της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής εφαρμόζεται από άλλες χώρες εδώ και χρόνια, με τη Σουηδία να γίνεται η πρώτη που δεσμεύεται σε τέτοιες αρχές το 2014. Ακολούθησαν χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ισπανία, αλλά η νέα σουηδική κυβέρνηση υπό τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίσερσον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανατρέψει την ιδέα.

Ειδικότερα, η έκθεση της Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρει ότι οι αρχές θα καθοδηγήσουν την εθνική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και «θα διαμορφώσουν την εσωτερική μας λειτουργία και θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε ένα «φεμινιστικό αντανακλαστικό». Το υπουργείο θέλει να «προωθήσει μετρήσιμα την ισότητα των φύλων παγκοσμίως» έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι εκπροσωπούνται εξίσου σε όλους τους τομείς της ζωής… [και] όλα τα πρόσωπα έχουν ίση πρόσβαση στους πόρους», έγραψε ο Baerbock στον πρόλογο.

Πρόσθεσε ότι η φεμινιστική εξωτερική πολιτική «δεν είναι εξωτερική πολιτική για τις γυναίκες, αλλά για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «περιθωριοποιούνται από την κοινωνία με βάση την ταυτότητα φύλου, την καταγωγή, τη θρησκεία, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλους λόγους. ”

Οι κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν τη σημασία εννοιών όπως η «ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου» — λαμβάνοντας έτσι υπόψη τις διαφορετικές επιπτώσεις των αποφάσεων σε διαφορετικά φύλα και ομάδες.

Λέει ότι το υπουργείο στοχεύει να εισαγάγει προϋπολογισμό ειδικά για το φύλο με στόχο να δαπανήσει το 85% των κονδυλίων του έργου με τρόπο «ευαίσθητο ως προς το φύλο» και το 8% με έναν «μετασχηματιστικό ως προς το φύλο» τρόπο που αμφισβητεί ενεργά τους κανόνες φύλου, μέχρι το τέλος του τη νομοθετική περίοδο.

Ο ρόλος του του προσώπου που θα αναλάβει καθήκοντας πρέσβειρας/η φεμινιστικής πολιτικής θα αναπτύξει περαιτέρω τις κατευθυντήριες γραμμές και θα διασφαλίσει την εφαρμογή τους. Θα της ανατεθεί και η δική της μονάδα στο υπουργείο, η οποία έχει ήδη συσταθεί.

Μέλη της κύριας αντιπολίτευσης της Γερμανίας, του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU, είναι δύσπιστα.Ο Μάρκους Σέντερ, περιφερειακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του κεντροδεξιού CSU, χαρακτήρισε το σχέδιο της Μπέρμποκ «ακατανόητο», λέγοντας ότι «το να ταξιδεύει στον κόσμο και να λέει σε όλους τους άλλους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».

Η βουλευτής του CDU Κάτια Λέικερτ δήλωσε σχετικά ότι «κατ’ αρχήν, είναι πάντα αξιέπαινο να προσπαθείς να δώσεις μεγαλύτερη φωνή στις γυναίκες και τις μειονοτικές ομάδες στην εξωτερική πολιτική», αλλά πρόσθεσε: «Είμαι δύσπιστη, ωστόσο, όταν πρόκειται για την εφαρμογή. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση έχει δώσει μεγαλειώδεις ομιλίες για τα πλεονεκτήματα της γυναικείας εξωτερικής πολιτικής, χωρίς, ωστόσο, να το τεκμηριώνει πραγματικά».

Δείτε Επίσης

 

Νέα | T-zine.gr | 02.03.2023

 

© T-zine.gr – από το pagenews

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί