Now Reading
Μπορεί να εκδιωχθεί ηλικιωμένος από ίδρυμα επειδή είναι γκέι;

Μπορεί να εκδιωχθεί ηλικιωμένος από ίδρυμα επειδή είναι γκέι;

Ελλάδα: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 | 11:25


Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος Νομικά θέματα |  ΆρθροT-zine.gr

Μπορεί να εκδιωχθεί ηλικιωμένος από ίδρυμα επειδή είναι γκέι;

Μπορεί να εκδιωχθεί ηλικιωμένος από ίδρυμα επειδή είναι γκέι; | Βασίλης Σωτηρόπουλος

Κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η είδηση ότι ένας ηλικιωμένος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας φέρεται ότι εκδιώχθηκε από διακονικό ίδρυμα, επειδή ο τοπικός μητροπολίτης ενημερώθηκε ότι ο ωφελούμενος είναι ομοφυλόφιλος. Το εφιαλτικό είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός, δυστυχώς δεν τιμωρείται ευθέως από την Ελληνική νομοθεσία!

Συγκεκριμένα, ο νόμος για την ίση μεταχείριση είναι ο Ν.4443/2016 προβλέπει μεν ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά μόνο σε τέσσερις τομείς:

α) την πρόσβαση στην εργασία,

β) την επαγγελματική εκπαίδευση,

γ) τις συνθήκες εργασίας

δ) τον συνδικαλισμό.

Η ίση μεταχείριση και η απαγόρευση των διακρίσεων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας απαγορεύεται από αυτόν τον νόμο μόνο για διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών!

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε μια δομή κοινωνικής προστασίας, όπως ένα δημόσιο γηροκομείο, δεν διασφαλίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν μπορείς να διώξεις από ένα γηροκομείο ένα γέροντα λόγω της φυλής, του χρώματος, της εθνικότητάς του, μας λέει η κοινή νομοθεσία. Μπορείς να τον διώξεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του; Όχι, βέβαια! Το Σύνταγμα εγγυάται την ίση μεταχείριση για όλες και όλους.

Η νομοθεσία, όμως, δεν έχει εναρμονιστεί ακόμη με αυτή την συνταγματική επιταγή κι έτσι δεν προσφέρει τα ίδια νομικά εργαλεία για να καταπολεμηθούν όλες οι διακρίσεις σε όλους τους τομείς πέραν του εργασιακού.

Τα εργαλεία του Ν.4443/2016 είναι η αντιστροφή βάρους απόδειξης (δεν χρειάζεται να αποδείξει το θύμα την διάκριση), η ορολογία της “άμεσης” και “έμμεσης διάκρισης” και “παρενόχλησης”, καθώς και η ποινική τιμωρία όσων παραβιάζουν την ίση μεταχείριση στην συναλλακτική παροχή υπηρεσιών στο κοινό (δηλαδή στην ελεύθερη αγορά). Ενώ για την φυλή, το χρώμα και την εθνικότητα αυτά προσφέρονται από τον Ν.4443/2016 και για την αναπηρία αυτά προβλέπονται από την διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ούτε ευρωπαϊκό δίκαιο, παρά μόνο στον εργασιακό τομέα.

Ο Έλληνας νομοθέτης θα μπορούσε να είχε προβλέψει ότι οι δυσμενείς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού δεν επιτρέπονται ούτε στον τομέα της υγείας και της πρόσβασης στην κοινωνική προστασία. Δεν το έπραξε, υπό το πρόσχημα ότι η νομοθεσία αυτή απλά ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία 2000/78/ΕΚ, για την απαγόρευση διακρίσεων στον εργασιακό τομέα και μόνον.

Ωστόσο, η Οδηγία αυτή είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο με τον Ν.3304/2005 με τον ίδιο ακριβώς αποκλεισμό, με την μόνη διαφορά ότι στον Ν.4443/2016 προστέθηκε ως απαγορευμένος λόγος διάκρισης η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου.

Ωστόσο, η εθνική νομοθεσία μπορούσε να διευρύνει το επίπεδο της προστασίας, ώστε να καταλαμβάνει και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας. Αυτό ήταν άλλωστε και το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών που δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση. Το αίτημα αυτό, το προώθησε το Ποτάμι στην Βουλή, όταν ψηφιζόταν στην Ολομέλεια ο νόμος.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής – βουλευτής του Ποταμιού είπε κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων: “Σχετικά με το πρώτο μέρος, την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, είναι θετική ως πρώτο βήμα η ενσωμάτωση των ενωσιακών υποχρεώσεων. Όμως εμείς στο Ποτάμι ζητάμε η ίση μεταχείριση να επεκταθεί και πέραν της εργασίας και πέραν της φυλετικής και εθνικής καταγωγής και με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό”. (Ολομέλεια της Βουλής, Πρακτικά 1.12.2016, σελ. 2432, https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20161201.pdf). Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Υπουργό κι έτσι το νομοθέτημα ψηφίστηκε με μειωμένη προστασία από τις διακρίσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται υπό επεξεργασία η Οδηγία που θα καθιερώνει την Ίση Μεταχείριση καθολικά, όχι μόνο στον εργασιακό τομέα (Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM(2008) 426 τελικό). Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί στην Ε.Ε, ώστε να επεκταθεί η ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς πέραν του εργασιακού.

Στην Περιφέρεια Αττικής όπου υπηρετώ ως Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης έχει θεσπιστεί ένας εσωτερικός κανόνας ίσης μεταχείρισης: με την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από δική μου πρόταση, προβλέπεται η οριζόντια απαγόρευση των διακρίσεων σε όλες τις εσωτερικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 της Χάρτας αναφέρει ότι κατά την παροχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας προς τους πολίτες απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση, ιδίως λόγω φύλου, χαρακτηριστικών φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, κατάστασης υγείας, αναπηρίας, επαγγέλματος, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, ηλικίας (π.χ. πολίτες τρίτης ηλικίας), σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Μια τέτοια ρήτρα περί ίσης μεταχείρισης πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλα τα καταστατικά δημόσιων οργανισμών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αποκλεισμός πολιτών από δικαιώματα για τα οποία δεν υπάρχει ρητή κάλυψη από την ειδική νομοθεσία.

Μπορεί να εκδιωχθεί ηλικιωμένος από ίδρυμα επειδή είναι γκέι; | Βασίλης Σωτηρόπουλος

 

Δείτε Επίσης

E-Lawyer Το blog του Βασίλη Σωτηρόπουλου. Ένα νομικό ιστολόγιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 
 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί