Μία κοινή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου της Χιλής έχει αποστείλει ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων που έχει καθυστερήσει για περισσότερα από πέντε χρόνια. (Φωτογραφία Washington Blade από τον Michael K. Lavers)

Χιλή: Προ της τελικής ψήφου στο Κογκρέσο η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Χιλή: Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 | 19:49

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Χιλή: Προ της τελικής ψήφου στο Κογκρέσο η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Μία κοινή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου της Χιλής έχει αποστείλει ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων που έχει καθυστερήσει για περισσότερα από πέντε χρόνια. (Φωτογραφία Washington Blade από τον Michael K. Lavers)

ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ, Χιλή – Μία κοινή επιτροπή που αποτελείται από μέλη και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου της Χιλής, τη Δευτέρα απέστειλε νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια συζήτησης.

Η επιτροπή άρχισε να αναθεωρεί το νομοσχέδιο το Μάρτιο μετά τις πρώτες ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία προκάλεσε διαφωνίες. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες συζητήσεων για την επίλυσή τους και την επίτευξη συμφωνίας για τον προτεινόμενο νόμο που είναι στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο οι LGBTI οργανώσεις θεωρούν «ιστορικά ορόσημο».

Ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία ήταν η συμπερίληψη των ανήλικων τρανς προσώπων στο νομοσχέδιο.

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση που παρουσιάστηκε τον Μάιο από τον Πρόεδρο Sebastián Piñera, η οποία περιλαμβάνει μόνο εφήβους ηλικίας άνω των 14 ετών και ενήλικες. Θα πρέπει και τα δύο νομοθετικά σώματα να επικυρώσουν τη διάταξη αυτή ή να συμφωνήσουν σε μια νέα στρατηγική έτσι ώστε οι ανήλικοι να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης τη διάταξη σύμφωνα με την οποία και οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουν νομικά το φύλο τους. Αναφέρει ότι κάθε παιδί που έχει την άδεια των γονιών του μπορεί να ζητήσει διόρθωση ενώπιον Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης διατάξεις που απαγορεύουν τη διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου καθώς και την άρση της προϋπόθεσης να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αλλάξουν νομικά το φύλο τους.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά μετά από τόσα χρόνια. Το νομοσχέδιο έχει πολλά σημεία που μπορούν να τελειοποιηθούν, αλλά το κράτος πλησιάζει περισσότερο για να διευθετήσει τα οφειλόμενα προς την κοινότητα μας και να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου», δήλωσε στο Fundación Iguales η Νομική Διευθύντρια Jimena Lizama.

Η επιτροπή απέστειλε το νομοσχέδιο πέντε μήνες μετά την ταινία «Μια φανταστική γυναίκα», μια κινηματογραφική ταινία της Χιλής που πρωταγωνιστεί η Daniela Vega, μια τρανς ηθοποιός, που κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ξένη ταινία.

Μετά την τελική ψηφοφορία στο Κογκρέσο, το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον Πρόεδρο Sebastián Piñera, ο οποίος έχει 30 ημέρες για να το εγκρίνει ή να ασκήσει βέτο. Στη συνέχεια θα αποτελέσει νόμο του κράτους.

Διαβάστε ακόμα:

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Washington Blade