Now Reading
«Χώρα, Σε βλέπω»: Δέκα εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά του 20ού αιώνα στον Κήπο της Πειραιώς 260

«Χώρα, Σε βλέπω»: Δέκα εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά του 20ού αιώνα στον Κήπο της Πειραιώς 260

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου.

 

«Χώρα, Σε βλέπω»: Δέκα εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά του 20ού αιώνα στον Κήπο της Πειραιώς 260

11 έως 15 Σεπτεμβρίου 2021

To «Χώρα, Σε βλέπω» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, όχι απλά μιας κινηματογραφίας αλλά μιας ολόκληρης χώρας. Ένας (και πολλοί) αλλιώτικοι τρόποι να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας;» – καθρεφτίζοντάς την στα έργα των Ελλήνων δημιουργών.

Το πρώτο μέρος του «Χώρα, Σε Βλέπω» – που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες με 21+21, 42 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων οι 30 σε νέες ψηφιακές κόπιες επιμελημένες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε 21 στάσεις στις 5 ηπείρους* – κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Έως και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στον Κήπο της Πειραιώς 260, θα προβληθούν οι δέκα πρώτοι τίτλοι του προγράμματος, μια πρώτη σειρά από εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά: γνωστά, λιγότερο γνωστά, πολυβραβευμένα, queer, εθνογραφικά, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ηλεκτρισμένα, αλλόκοτα. Κάπως όπως η ίδια η Χώρα που τα δημιούργησε.

Πρόγραμμα

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

20:30 | «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (1971) 105΄

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

20:30 | «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (1960) 24´

 

«Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα (1979) 33´

 

 

«Η Λίζα και η άλλη» του Τάκη Σπετσιώτη (1976) 7´

22:30 | «Από την Άκρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) 90´

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

20:30 | «Δοκιμή» του Ζυλ Ντασέν (1974) 88´

22:30 | «Οι Βοσκοί» του Νίκου Παπατάκη (1967) 117´

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

20:30 | «Το Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) 112´

23:00 | «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) 87´

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

19:00 | [ deliverance ] *, *διάσωση – σωτηρία – απελευθέρωση – απολύτρωση

Μια ανοιχτή συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς – Χώρος Ε

Δείτε Επίσης

21:00 | «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975) 230´

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία – εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις υγειονομικές συνθήκες κάθε χώρας – ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους. Τη δράση θα συνοδεύει η δημιουργία ειδικής δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά-αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους θα συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω», δημιουργείται και εκπαιδευτική βαλίτσα, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Συντελεστές

Επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου / συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου / γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη / επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές / εργαστήρια εικόνας: AN MAR FILM LAB, STEFILM / εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC / συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη / βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης / νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου / γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC / υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / social media manager: Δημήτρης Τσακαλέας / κείμενα ωρολογίου: Θοδωρής Δημητρόπουλος / συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης / συντονισμός έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου / μεταφράσεις έκδοσης: Δέσποινα Παυλάκη / υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE / έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER

Είσοδος

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου τα οποία θα διατίθενται δωρεάν την ημέρα κάθε προβολής από τις 18.00 και μετά στα ταμεία της Πειραιώς 260.

* Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις της Πειραιώς 260 απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 (ΦΕΚ 3117/Β 16.07.2021). Επίσης, απαιτείται η χρήση μάσκας και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον/στην κάτοχο του εισιτηρίου.

 

 

News | Κινηματογράφος | T-zine.gr | 11.09.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από elculture.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί