«Close Up» στις ταινίες με τρανς θεματική του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ Ταινιών Θεσσαλονίκης

 

Ελλάδα: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 | 21:30


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Trans News Κινηματογράφος

«Close Up» στις ταινίες με τρανς θεματική του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ Ταινιών Θεσσαλονίκης

 

Σε λίγες ημέρες το Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQI Ταινιών Θεσσαλονίκης, ανοίγει αυλαία, επιφυλάσσοντας στο κοινό του ωραία events και πάνελ συζητήσεων και φυσικά τις καλύτερες παραγωγές ΛΟΑΤΚΙ ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα γεμίσει από χρώματα και μουσικές ενώ από μέσα του θα ξεπηδήσουν 21 μεγάλες αλλά και μικρές ιστορίες που έχουν σίγουρα πολλά να μας πουν.

Είκοσι μία χώρες. Κάθε χώρα και μία ιστορία, κάθε ιστορία και μία ταινία…

Ποιες θα είναι όμως οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που θα κάνουν «Close Up» στις ζωές και τις ιστορίες τρανς ανθρώπων;

 

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το ντοκιμαντέρ «Είμαι ο Ισαάκ – I AM ISAK», σε σκηνοθεσία του Νορβηγού Tony Zosherafatain.
Η μαγευτική ζωή του Ίσακ, ενός νεαρού μετανάστη που ζει στη Νορβηγία. Από το παρελθόν στο παρόν, η ιστορία του Ισαάκ διερευνά τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης. Συνδυάζει το πολιτιστικό πλαίσιο με την αφήγηση από πρώτο χέρι για να διερευνήσει τι σημαίνει να είσαι τρανς. Αυτή τη ταινία τεκμηρίωσης εμβαθύνει στη μετάβαση ενός μεταφορέα, ενώ εξερευνούμε τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα της τρανσφοβίας, της οικογενειακής απομόνωσης και των διακρίσεων σε βάρος των διεμφυλικών ανθρώπων.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και στις 7 το απόγευμα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Marcus G. Preis από την Γερμανία «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο – BEYOND PINK AND BABY BLUE», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και συζήτηση με τον δημιουργό.
Τα παιδιά έχουν μια αίσθηση της ταυτότητας φύλου τους πολύ πριν μπουν στην εφηβεία. Η Σοφία, 6 και η Νούκα 13, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, διότι ήδη στην ηλικία των 2 γνώριζαν ότι ήταν διεμφυλικά. Ευτυχώς, οι γονείς τους τα πήραν στα σοβαρά ,όταν αυτά δήλωσαν ότι οι ρόλοι των φύλων τους δεν ταιριάζουν με τους ρόλους που τους είχαν αποδοθεί βάσει του σώματός τους. Μιλώντας σε παιδιά, γονείς, δασκάλους και γιατρούς, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συζητήσει το ότι η οικογένεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και η κοινωνία γενικά μπορούν να βοηθήσουν τα διεμφυλικά παιδιά, ώστε αυτά να ζήσουν χωρίς καταστολή.

 


Την ίδια ημέρα και στις 9 το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ταινία που μας έρχεται από την Αρμενία, το «Πεδιάδες βερίκοκων – APRICOT GROVES» σε σκηνοθεσία Pouria Heidary Oureh, ενώ μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γραμματέα Πριφέρειας του ΣΥΔ Αναστάσιο Ζαρίφη.
Ο Αράμ, αρμενικής καταγωγής, είχε μεταναστεύσει ως παιδί από το Ιράν στις ΗΠΑ. Τώρα επισκέπτεται την Αρμενία για πρώτη φορά, προκειμένου να ζητήσει το χέρι σε γάμο, της φίλης του, Αρμένισας, την οποία είχε γνωρίσει στις ΗΠΑ όπου και αυτή ζούσε. Ο Αράμ πρέπει να μάθει ένα σορό ήθη και έθιμα κατά τη μονοήμερη παραμονή του στην Αρμενία, αλλά το δυσκολότερο είναι πώς θα γίνει αποδεκτή η προσωπική του κατάσταση που ήδη ξεκίνησε και την οποία είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η Τρίτη ημέρα του φεστιβάλ, θα ξεκινήσει με ένα ντοκιμαντέρ που μας έρχεται από τη γειτονική Τουρκία. «Μια θαυμαστή σχέση – A WONDERFUL AFFAIR» σε σκηνοθεσία Tahir Ün.
Η Χαρίκα (η «Θαυμάσια») προέρχεται από μια κουρδική οικογένεια προσφύγων από το Σιίρτ της Μανίσα (Μαγνησίας), το τέλος της δεκαετίας του 1980. Όπως η ίδια λέει, είναι διεμφυλική από την παιδική της ηλικία, έχει ένα σώμα με γυναικεία ψυχή. Τώρα ζει στο Ιζμίρ (Σμήρνη) από το 2000 και κερδίζει το ψωμί της κάνοντας σεξουαλική εργασία.

 

Την ίδια ημέρα στις 1 Οκτωβρίου και στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί μία ταινία που όλες και όλοι περιμένουμε. «Μαμά, γύρισα – MUM, I’M BACK» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κατσιμήρη και σε πρωταγωνιστικό ρόλο την Εύα Κουμαριανού.
Μια γυναίκα επιστρέφει, μετά 40 χρόνια, στο χωριό όπου γεννήθηκε, προκειμένου να συμμετάσχει στην κηδεία της μητέρας της. Στα χέρια της κρατά μια φωτογραφία της μητέρας της με τα δύο αγόρια της. Φτάνοντας στα κοιμητήρια, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα αυτά τα πρόσωπα που κάποτε είχε αφήσει πίσω της.

Στις 2 Οκτωβρίου και στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί η ταινία «Ροζ – PINK» σε σκηνοθεσία του Άγγλου Dan Davis.
Ένα αφιέρωμα στα γηρατειά τις αναμνήσεις, τις αγάπες και τις στιγμές που μας ακολουθούν για πάντα. Η ηρωίδα βρίσκεται στο σημερινό Ενωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι αναμνήσεις της είναι από την Τεχεράνη του 1949. Η αφήγηση εξερευνά τα μυστικά της ηρωίδας – γιαγιάς για μια ζωή φαινομενικά ξεχασμένη.

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα αρχίσει τις προβολές με μία ταινία πάλι από την Τουρκία, η «Αναγέννηση – REBIRTH» σε σκηνοθεσία Gokce Oraloglu & Zehra Gokcimen.
Η μεταμόρφωση είναι χορευτική τελετουργία. Με κάθε κίνηση ξαναγεννιέσαι. Με κάθε βήμα κόβεις τον ομφάλιο λώρο. Με κάθε στροφή δημιουργείς ένα νέο κέλυφος.

Ενώ στις 7 θα παιχτεί ένα ντοκιμαντέρ που μας έρχεται από την Ινδονησία. «Διαμέσου των Κοινωνικών Φύλων – ACROSS GENDER» σε σκηνοθεσία Anouk Houtman. Ενώ μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό.
Με την παρουσίαση διαφορετικών προσώπων και χώρων, παρουσιάζονται πτυχές της ζωής των διεμφυλικών προσώπων στη Γιογκιακάρτα των Φιλιππίνων και των προκλητικών στερεοτύπων στην κοινωνία. Η καταγραφή γίνεται εν μέσω αντι-ομοφυλοφιλικών διαδηλώσεων και εκστρατειών ενάντια στους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, στους πρώτους μήνες του 2016. Όμως συγχρόνως διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ. Η διαπραγμάτευση της ορατότητας είναι μια δύσκολη και εξελισσόμενη διαδικασία.

Την ίδια ημέρα και λίγο πριν την τελετή λήξης του 19ου Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQI Ταινιών, θα προβληθεί η ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη Adam Kalderon «Λουλούδια από αμυγδαλόψιχα – MARZIPAN FLOWERS».
Η Χαντάς είναι 48 χρονών και ζει σε ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Μετά το φονικό ατύχημα του συζύγου της, η Χαντάς αντιμετωπίζει την αρνητική συμπεριφορά των γειτόνων της που πλέον φοβούνται τη νέα της «ιδιότητα», ως όμορφης χήρας. Έτσι αποφασίζει να μετακομίσει στο Τελ Αβίβ. Εκεί βρίσκει απρόσμενη στήριξη από την συγκάτοικό της, μια διεμφυλική με μυστηριώδες και ποικίλο παρελθόν. Παρά τη διαφορετικότητά τους ως προς τους στόχους στη ζωή τους, αναπτύσσουν μια ισχυρή φιλία.

Το φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με την τελετή λήξης και την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας για φέτος, μετά από ψηφοφορία του κοινού.

© T-zine.gr