Now Reading
Copi, Η Σεξουαλική Επανάσταση: Μια λογοτεχνική βραδιά στην Ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Copi, Η Σεξουαλική Επανάσταση: Μια λογοτεχνική βραδιά στην Ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει στον Μήνα ΛΟΑΤΚΙ Υπερηφάνειας και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άπαρσις προσκαλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά στις 8 Ιουνίου 2021, στις 20.00, στην ταράτσα της οδού Σίνα.

 

 

Copi, Η Σεξουαλική Επανάσταση: Μια λογοτεχνική βραδιά στην Ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Η βραδιά θα διανθιστεί με αναγνώσεις από τα έργα του του Copi, ενός συγγραφέα και δραματουργού γνωστού για το ελεύθερο πνεύμα του, που δυναμιτίζει το απαγορευμένο, ενός προκλητικού και ξεκαρδιστικού αβανγκάρντ.

Χωρίς ταμπού και με ελευθερία έκφρασης, η λογοτεχνία του Copi θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα σύμπαν που αψήφησε τις προκαταλήψεις της εποχής του και συνεχίζει να μας μιλάει για την ελευθερία, το φύλο, το σεξ, για τις επαναστάσεις που απομένουν να γίνουν για τη χειραφέτησή μας.

Μια ιδέα της Μαρίας Κατσικαδάκου Cyber, που θα είναι παρούσα αυτή την ξεχωριστή νύχτα κάτω από τα αστέρια, στα χνάρια της ελευθερίας και της λογοτεχνίας, στους πρόποδες του Λυκαβηττού.

“Δεν πρέπει ποτέ να κρίνεις τους ανθρώπους από τις συναναστροφές τους “, Paul Verlaine

Αυτό το απόσπασμα του Paul Verlaine είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει όπως επιθυμεί και με όποιον επιθυμεί.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή από τον Patrick Comoy, Μορφωτικό ακόλουθο, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και θα συνεχιστεί με αναγνώσεις κειμένων από τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα Παντελάκη και Νίκο Γιαλελή με διαδοχική μετάφραση, ενώ οι αναγνώσεις κειμένων θα γίνουν στα γαλλικά και ελληνικά.

Γεννημένος το 1939, στο Μπουένος Άιρες, ο Copi έφτασε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960. Έτοιμος να πολεμήσει, επιλέγει για όπλα του την ζωγραφική, γραφή, υποκριτική. Από το 1964, αφήνει το στίγμα του ως σκιτσογράφος στο “Le Nouvel Observateur” με τον διάσημο χαρακτήρα του, την Καθιστή Γυναίκα. Συγγραφέας και δραματουργός, ο Copi δεν βάζει όρια στην ελευθερία της έκφρασής του, δηλώνει δημόσια και πολιτικά την ομοφυλοφιλία του, σε έργα του όπως το «L’Homosexuel ou la difficulté de s’exprimer» (1971).

Δημιουργεί ένα εικαστικό και λογοτεχνικό σύμπαν που κατοικείται από φανταχτερούς ομοφυλόφιλους και λεσβίες, τρανς άτομα, όπως ο χαρακτήρας του Libérett’ στο “Libération”, και απίθανες ανατροπές προς όφελος ενός πρωτοποριακού έργου, το οποίο έχει γίνει κλασικό χωρίς να χάσει την οξύτητά του. Ο Copi βρήκε τη θέση του σε μια νεαρή Γαλλία, που αψήφησε τις απαγορεύσεις, χάρη στη δυναμική που προκάλεσε ο Μάης του 1968. Γίνεται μια δημοφιλής φιγούρα, γνωστή στο ευρύ κοινό, πριν πεθάνει από AIDS το 1987.

Βιβλία στα ελληνικά

ΘΕΑΤΡΙΚΑ τόμος α΄, Copi, μετ. Κωνσταντινίδης Νεκτάριος – Γεώργιος, 2010

Ο τόμος α΄ περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα έργα:

Εύα Περόν, Η πυραμίδα, Οι τέσσερις δίδυμες, Λορέττα Στρονγκ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ τόμος β΄, Copi, μετ. Κωνσταντινίδης Νεκτάριος – Γεώργιος, 2012

Δείτε Επίσης

Ο τόμος β΄ περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα έργα:

Ο Ομοφυλόφιλος ή η δυσκολία τού να εκφραστείς, Η σκιά του Βανσελάο, Chachafaz, Το ψυγείο

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση, την προηγούμενη μέρα (07 Ιουνίου) μέχρι εξάντλησης των θέσεων εδώ.

 

Βιβλίο | LGBTQI News | T-zine.gr | 05.06.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί