Now Reading
COVID-19: Αύξηση των επιθέσεων κατά τρανς γυναικών εργαζόμενων στο σεξ

COVID-19: Αύξηση των επιθέσεων κατά τρανς γυναικών εργαζόμενων στο σεξ

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 | 06:46


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

COVID-19: Αύξηση των επιθέσεων κατά τρανς γυναικών εργαζόμενων στο σεξ

Αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα περιστατικά βίαιων τρανσφοβικών επιθέσεων κατά τρανς γυναικών που εργάζονται στο σεξ.

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, στο ΣΥΔ και στην online πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας “Κατάγγειλέ το“, καταγράφουμε συχνά περιστατικά παραβιάσεων της ιδιωτικότητας και βίαιων επιθέσεων κατά τρανς και ΛΟΑΤΙ προσωπων, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο και έπειτα έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση οι επιθέσεις κατά τρανς γυναικών εργαζόμενων στο σεξ.

Τον μήνα που μας πέρασε καταγράψαμε περιστατικό τρανς γυναίκας εργαζόμενης στο σεξ, που ενώ βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο, σταμάτησαν μπροστά της μία παρέα τριών ανδρών οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και της πέταξαν αυγά, χλευάζοντας τη.

Επίσης, ένα άλλο περιστατικό στο οποίο τρανς γυναίκα προσφύγισσα εργαζόμενη στο σεξ, που δέχτηκε επίθεση από δύο άνδρες ηλικίας περίπου 35 ετών, όπου όταν της πρότειναν να βρεθούν σεξουαλικά και οι τρεις μαζί και αυτή αρνήθηκε, άρχισαν να την βρίζουν χυδαία, να την χλευάζουν ενώ ο ένας εκ των δύο προσπάθησε με τη βία να την βάλει μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν η τρανς γυναίκα άρχισε να φωνάζει καλώντας βοήθεια, οι άνδρες τράπηκαν σε φυγή..

Μόλις χθες το βράδυ (29 Οκτωβρίου), τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ, δέχτηκαν επίθεση την ώρα της εργασίας τους από παρέα δέκα νεαρών ανδρών, οι οποίοι τις χλεύαζαν πετώντας προς το μέρος τους δυναμιτάκια, νεράντζια και πέτρες.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Τρανς εργάτριες στο σεξ ώρα μηδέν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά στην αστυνομία, λόγω της μη εμπιστοσύνης.

Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που είτε το τρανς πρόσωπο δεν αντιμετωπίζονταν με τον τρόπο που πρέπει, περιπτώσεις που το ίδιο το θύμα κακοποιήθηκε και από τους ίδιους τους αστυνομικούς όταν πήγε να καταγγείλει περιστατικό, περιπτώσεις τρανς προσφύγων που φοβήθηκαν να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία μην τυχόν και κρατηθούν λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης των νομιμοποιητικών τους εγγράφων ή η αίτηση ασύλου τους βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως επίσης και περιπτώσεις που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να το αποθαρρύνουν να κάνει την καταγγελία ή να κάνει μήνυση.

Αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα τα τρανς πρόσωπα να χάνουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη τους προς την αστυνομία, ενώ παράλληλα να διαιωνίζεται και ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο στη χώρα μας για την εργασία στο σεξ (ν.2734/1999), όχι μόνο είναι προβληματικό, αλλά είναι και τόσο περιοριστικό που στην πραγματικότητα λειτουργεί με έναν επιπλέον στιγματιστικό και τιμωρητικό τρόπο που προάγει τις διακρίσεις και τη βία εναντίον των εργαζόμενων στο σεξ.

Διαβάστε επίσης: Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, «έκοψαν» πρόστιμο σε εργαζόμενες στο σεξ

Το νομικό αυτό πλαίσιο, πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο που ανάμεσα σε όλα να βρίσκεται σε συμφωνία με τον αποστιγματισμό των εργαζόμενων στο σεξ, να αποποινικοποιηθεί εργασία στο σεξ και να αντιμετωπίζετε ως εργασία όπως και κάθε άλλο επάγγελμα και φυσικά να προστατεύει τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ από τις διακρίσεις και τη βία.

Σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, δεν μπορεί να θεωρείται ότι η εργασία στο σεξ μπορεί να αποτελεί «πρόκληση» για οποιαδήποτε επιτίμηση προσωπικότητας, παρενόχληση, λεκτική ή φυσική βία. Πρέπει να υπάρχει άμεση προστασία των προσώπων αυτών και κυρίως για τα πρόσωπα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα να ενταχθεί ειδική νομοθετική διάταξη που να προβλέπει επιβαρυντικές κυρώσεις για την βία ή τις παρενοχλήσεις όταν αυτές έχουν έδαφος την εργασία στο σεξ.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Το ΣΥΔ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ λόγω της εξάπλωσης του COVID-19».

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Για τον τερματισμό της βίας που (διαχρονικά) αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ TYΠΟΥ: «ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ».

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί