Now Reading
COVID-19 (Κορωναϊός): Τί πρέπει να γνωρίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα;

COVID-19 (Κορωναϊός): Τί πρέπει να γνωρίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα;

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 | 13:01

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Πέτρος Θεοδωρίδης | Health News – Υγεία| Trans News | T-zine.gr

Τρανς & φυλοδιαφορετικά άτομα και COVID-19.

COVID-19 (Κορωναϊός): Τί πρέπει να γνωρίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα;

COVID-19 (Κορωναϊός): Τί πρέπει να γνωρίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα;

Προσαρμοσμένο με άδεια από το transequality.org/covid19 και τον Cianán Russell, Υπεύθυνο Χάραξης Πολιτικής για την ILGA-Europe. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στα μέλη της κοινότητας, Jack Metcalfe και Amelia Arnold για την ανάπτυξη της πηγής πλήροφοριών: Εξετάζοντας το COVID-19 και Δέσιμο Στήθους. Οι ακόλουθες πληροφορίες είχαν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020.

Το COVID-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορωναϊός (SARS-CoV-2). Έχει κατηγοριοποιηθεί ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, και νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια, η ACON θα συνεχίσει να ελέγχει την κατάσταση ώστε να εξασφαλίσει ότι οι κοινότητές μας είναι ενήμερες και μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς.

Γνωρίζουμε ότι τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα, και οι σύμμαχοί μας, μπορεί να έχουν ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα αυτήν την υγειονομική κατάσταση. Θέλουμε όλα τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα να είναι ασφαλή, τόσο από το COVID-19, όσο και από μερικά από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνέπειά του.

Καλούμε όλα τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα και τους συμμάχους να αναπτύξουν μαζί ένα σχέδιο δράσης που, όχι μόνο θα λαμβάνει υπ’ όψιν βασικές ανάγκες όσον αφορά στην υγεία, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων. Είναι σημαντικό τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα να είναι προετοιμασμένα αν η εξάπλωση του ιού επηρεάσει τις κοινότητές μας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια. Το COVID-19 μεταδίδεται εισπνέοντας σταγονίδια που κυκλοφορούν στον αέρα όταν κάποιο πρόσωπο που έχει εκτεθεί στον ιό βήχει ελεύθερα, ή μέσω της επαφής με τα χέρια, επιφάνειες και αντικείμενα.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19 είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καλή υγιεινή όπως:

Καλή προσωπική υγιεινή

Κάλυψη στόματος όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, χρησιμοποιώντας τον αγκώνα ή κάποιο μαντήλι

Κατάλληλη απόρριψη των χαρτομάντιλων

Επιμελές πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, πριν και μετά το φαγητό, καθώς και μετά την τουαλέτα

Χρήση απολυμαντικών με βάση το οινόπνευμα

Αν έχετε εκτεθεί στον ιό, αποφύγετε επαφή με άλλα πρόσωπα και μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Διαβάστε: Το ΣΥΔ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ λόγω της εξάπλωσης του COVID-19

Τα τρανς, φυλοδιαφορετικά άτομα και οι σύμμαχοί μας πρέπει να γνωρίζουν για το COVID-19

Τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα καταγγέλλουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων και στίγμα στον χώρο της περίθαλψης. Συχνά μας αποδίδεται λάθος φύλο στο νοσοκομείο, ιδίως προς όσα πρόσωπα από εμάς ζούμε φανερά ως τρανς και το όνομα και το φύλο μας δεν έχει καταχωρηθεί με ακρίβεια στο σύστημα υγείας.

Οι τουαλέτες (όπου πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μιας) είναι αυστηρά ελεγχόμενοι χώροι για τα τρανς άτομα, και ακόμη και το πλύσιμο των χεριών ενέχει τον κίνδυνο της βίας και της κακοποίησης.

Η απομόνωση και η καραντίνα στα νοσοκομεία περιπλέκονται από την τρανσφοβία του προσωπικού και άλλων ασθενών.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το αυξημένο ρίσκο που αντιμετωπίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα και να προσπαθήσουμε να μην εκτεθούμε ώστε να αποφύγουμε κλειστά περιβάλλοντα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, έχουν υψηλότερα ποσοστά HIV και καρκίνου, και μπορεί να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών από τον γενικό πληθυσμό. Το COVID-19 προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό, που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα πρόσωπα που καπνίζουν.

Ανάγκες Επιβεβαίωσης Φύλου

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς το COVID-19 θα επηρεάσει το υγειονομικό μας σύστημα. Είναι φρόνιμο να έχεις προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης για 14 ημέρες, χωρίς όμως υπερβολές.

Η φροντίδα της υγείας είναι ουσιαστική και μπορεί να υπάρχουν πράγματα που θα χρειαστούν, ιδίως αν είσαι εσύ ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπό σου τρανς:

Αναγκαία προμήθεια ορμονών, συριγγών, απολυμαντικών επιθεμάτων και δοχεία αιχμηρών αντικειμένων. Ισχύουσες συνταγές για 1-3 μήνες ορμονών / αντι-ανδρογόνων και άλλων φαρμακευτικών ειδών (αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία ενός στοκ φαρμακευτικών ειδών για 1-3 μήνες).

Διαστολείς κόλπου και άλλα ιατρικά αντικείμενα.

Βρες όλα τα χαρτιά ασφάλισης και περίθαλψης ή άλλα σημαντικά ιατρικά έγγραφα.

Συγκέντρωσε έγγραφα ταυτότητας όπου φαίνονται ξεκάθαρα το επιλεγμένο όνομα και φύλο, μαζί με ένα πιστοποιητικό γεννήσεως, το πιστοποιητικό μεταβολής ονόματος, διαβατήριο και λοιπά. Εάν δεν υπάρχουν έγγραφα που να πιστοποιούν το φύλο σου, ένα ιατρικό έγγραφο, εάν είναι διαθέσιμο.

Ειδικό εξοπλισμό περιποίησης και είδη τουαλέτας: ξυράφια, make-up, περούκες, στηθόδεσμους, προσθετικά είδη και λοιπά.

Σκεφτείτε να εκτυπώσετε μια δήλωση σαν την ακόλουθη, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφτείτε έναν γιατρό που δεν γνωρίζετε:

Χειρουργικές και άλλες ιατρικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου μπορεί να ανασταλούν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην υγεία και την ευημερία των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων. Σκέψου να ρωτήσεις τον ψυχολόγο σου εάν μπορεί να κανονίσει ραντεβού μέσω Skype, ή χρησιμοποίησε τηλεφωνική ή web-chat υποστήριξη όπως η Qlife.

Φρόντισε τον εαυτό σου. Κοιμήσου, συνδέσου διαδικτυακά με άλλα πρόσωπα που αισθάνεσαι με αυτά ασφάλεια, μίλα για τα αισθήματά σου, πρόσφερε βοήθεια σε άλλα πρόσωπα, τρώγε τακτικά, φρόντισε την ενυδάτωσή σου και λοιπά. Η γενική υγεία είναι εξίσου σημαντική.

Δέσιμο Στήθους και COVID-19 (Κορωναϊός)

Το δέσιμο στήθους ενώ έχεις εκτεθεί στον ιό μπορεί να φέρει επιπλοκές, αλλά ακριβώς επειδή το COVID-19 επηρεάζει τους πνεύμονες, υπάρχουν συγκεκριμένες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Τα μέλη της κοινότητας, Jack Metcalfe και Amelia Arnold, έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες, πολύ χρήσιμες όσον αφορά στο δέσιμο του στήθους και το COVID-19. Μπορείς να βρεις την αρχική ανάρτηση κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα ή εδώ.

Προσέχοντας τον εαυτό μου και τα άλλα πρόσωπα.

Η χρονική απόσταση ανάμεσα στην έκθεση στον ιό και την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων είναι συνήθως 5 έως 6 ημέρες, αν και αυτό μπορεί να κυμαίνεται και από 2 έως 14 ημέρες. Για αυτόν το λόγο, άτομα που είχα επαφή με επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό, πρέπει να αυτοπεριορίζονται για 14 ημέρες.

Αυτήν τη στιγμή, το ρίσκο έκθεσης στο COVID-19 πιστεύεται πως είναι υψηλότερο για όσα πρόσωπα έχουν ταξιδέψει εκτός χώρας, ενώ υπάρχει αυξανόμενος αριθμός χωρών με υψηλό αριθμό εκθέσεων.

Η Αυστραλία έχει επιβάλει μέτρα καθολικής (14-ημερών) απομόνωσης για όσα άτομα επιστρέφουν στη χώρα από άλλες περιοχές.

Μαζί με την αυτο-απομόνωση των ταξιδιωτών, προτείνεται κοινωνική αποστασιοποίηση. Το Υπουργείο Υγείας εξηγεί πως κάτι τέτοιο σημαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή αποστασιοποίηση από άλλους ανθρώπους στον δημόσιο χώρο, και την αποφυγή σημείων όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρακτικά, πρέπει:

Να προσπαθείς να κρατήσεις απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από άλλα άτομα

Να αποφεύγεις τα πλήθη και τις μαζικές συγκεντρώσεις, καθώς εκεί είναι δύσκολο να τηρηθεί η ασφαλής απόσταση

Αποφυγή μικρών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, όπως οι οικογενειακοί εορτασμοί

Αποφυγή χειραψιών, αγκαλιών και φιλιών

Αποφυγή επισκέψεων σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως σε όσους ζουν σε γηροκομεία ή νοσοκομεία, σε βρέφη, και ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή θεραπευτικής αγωγής.

Τα πρόσωπα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο να αναπτύξουν COVID-19, είναι όσα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό μέσα στις περασμένες 14 ημέρες. Άτομα που έχουν υποκείμενες νόσους και επιρρέπεια σε αναπνευστικές ασθένειες, άτομα μεγάλης ηλικίας, και άτομα σε ανοσοκαταστολή, αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο ρίσκο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με HIV και έχουν μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και αριθμό CD4 μεγαλύτερο από 350, δεν θεωρείται πως έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθένα πρόσωπο από μας πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις προσωπικές του συνθήκες, τις κοινωνικές και άλλες ανθρώπινες συναναστροφές, ώστε να εκτιμηθεί το ρίσκο. Η συμβουλή της ACON προς τις κοινότητές μας είναι πως πρέπει κάθε άτομο από εμάς να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική ενημέρωση, και να εφαρμόζει τις οδηγίες εξατομικευμένα.

Δημιουργώντας ένα Σχέδιο Δράσης

Μίλα στο προσωπικό σου δίκτυό σου για το COVID-19: μέλη της οικογένειας, συγκατοίκους και κοντινούς φίλους, ή ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράς καθημερινά. Αποφάσισε πώς θα δράσεις αν εξαπλωθεί ο ιός στην κοινότητά σας.

Ταχτοποίησε τα ευπαθέστερα άτομα. Τα άτομα μεγάλης ηλικίας (60+), τα πρόσωπα με αναπηρία, αυτά που καπνίζουν, και όσα έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και χρειάζονται υποστήριξη.

Όρισε συγκεκριμένα δωμάτια σε περίπτωση που κάποιο αγαπημένο πρόσωπο πρέπει να τεθεί σε καραντίνα και απομόνωση.

Γνώρισε τους ανθρώπους της κοινότητάς σου (κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις). Μάθε για τα δικά τους σχέδια δράσης.

Φτιάξε μια λίστα με επαφές έκτακτης ανάγκης. Σιγουρέψου ότι συμπεριέλαβες τον γιατρό αλλά και άλλους αριθμούς έκτακτης ανάγκης έξω από το προσωπικό σου δίκτυο για το COVID-19. Το Google Sheets είναι χρήσιμο για αυτήν τη δουλειά.

Φτιάξε μια on-line ομάδα επικοινωνίας για το δίκτυο. Στην περιγραφή της ομάδας, γράψε τα ονόματα των ευπαθέστερων και εξήγησε τους λόγους.

Αν εργάζεσαι, μάθε το σχέδιο δράσης του εργοδότη.

Αν έχεις παιδιά, μάθε για το σχέδιο δράσης του σχολείου.

Μελέτησε τις κυβερνητικές οδηγίες για τα είδη και τρόφιμα έκτακτης ανάγκης.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό ή ήρθατε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που έχει εκτεθεί

Πρέπει να:

Δείτε Επίσης

Μείνετε στο σπίτι εκτός αν χρειαστείτε ιατρική φροντίδα

Απομονωθείτε από άλλα πρόσωπα στο σπίτι

Φοράτε μάσκα όταν βρίσκετε κοντά σε άλλα άτομα

Τηλεφωνήσετε πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Δεν πρέπει να:

Πάτε στον γιατρό ή στο κέντρο υγείας (πάρτε τηλέφωνο)

Να κυκλοφορείτε σε δημόσιους χώρους και μέσα μεταφοράς

Να μοιράζεστε προσωπικά οικιακά αντικείμενα.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Κοροναϊός: Αλήθειες, θεωρίες και ψέματα – Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Παστέρ απαντά

Διαβάστε: Κορονοϊός: Κολλάει στα μάτια μέσω του αέρα – Τι λέει να κάνετε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας!

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter


© T-zine.gr με πληροφορίες από ACON Health

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί