Now Reading
COVID-19: Οι εργαζόμενοι στο σεξ χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη και προστασία

COVID-19: Οι εργαζόμενοι στο σεξ χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη και προστασία

Ελλάδα: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 | 20:25

T-zine.gr |
 

ICRSE: «Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο σεξ χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση και προστασία»

 

COVID-19: Οι εργαζόμενοι στο σεξ χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη και προστασία

Η Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη (ICRSE), καλεί τις Κυβερνήσεις να ενεργήσουν ώστε να εξασφαλίσουν κοινωνική προστασία για τις εργάτριες και εργάτες στο σεξ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ICRSE, οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να παράσχουν άμεσα:

  • Άμεση, κατάλληλη και προσβάσιμη χρηματοδότηση στα άτομα που εργάζονται στο σεξ και βρίσκονται σε κρίση.
  • Καμία έξωση, και στέγαση έκτακτης ανάγκης για άστεγα άτομα που εργάζονται στο σεξ.
  • Τείχος προστασίας μεταξύ των αρχών μετανάστευσης και των υπηρεσιών υγείας.
  • Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα άτομα που εργάζονται στο σεξ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ICRSE:

Η ICRSE (Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη) καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν επειγόντως ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, μαζί με τις οικογένειές τους και τις κοινότητες τους, έχουν πρόσβαση στην κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν lock down, αυτοαπομόνωση και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πολλά από τα άτομα που εργάζονται στο σεξ θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του εισοδήματός τους και θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, αυξημένη ευαλωτότητα, φτώχεια ή έλλειψη στέγης. Το γεγονός ότι η εργασία στο σεξ αντιμετωπίζεται συχνά ως παράνομη, σημαίνει επίσης ότι πολλά άτομα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διασφαλίσεις που προβλέπονται για άλλους εργαζόμενους, όπως το επίδομα ασθενείας.

Πολλά άτομα που εργάζονται στο σεξ προέρχονται από κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά επίπεδα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μετανάστες και πρόσφυγες, trans άτομα και χρήστες ναρκωτικών. Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος στις οικογένειές τους ή που δεν διαθέτουν εναλλακτικά μέσα υποστήριξης, διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να μπουν σε πιο αβέβαιες κι επικίνδυνες καταστάσεις ώστε να επιβιώσουν.

Άτομα που εργάζονται στο σεξ στην περιοχή μας ήδη αναφέρουν:
• Τεράστια απώλεια εισοδήματος
• Κλείσιμο των χώρων εργασίας
• Έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη βασικών αναγκών, την υποστήριξη των μελών της οικογένειας και των προστατευόμενων ατόμων
• Αδυναμία πρόσβασης σε κοινοτικές υπηρεσίες υγείας που έχουν διακόψει ή μειώσει τις δραστηριότητές τους
• Αυξημένη πίεση για το πάρσιμο ρίσκων κατά την εργασία για την εξασφάλιση εισοδήματος

Αυτή η πανδημία αποκαλύπτει, με εξαιρετικά άμεση ανάγκη, τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα που εργάζονται στο σεξ αναγκάζονται να λειτουργούν στο περιθώριο, υπό επισφαλείς συνθήκες, χωρίς την προστασία που απολαμβάνουν άλλοι εργαζόμενοι.

Η ICRSE στηρίζει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των μεταδόσεων του ιού. Ωστόσο, τα μέτρα δημόσιας υγείας που δεν λαμβάνουν υπόψη τις περιστάσεις των πιο περιθωριοποιημένων ομάδων θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική επιτυχία. Κατά την παροχή μέτρων έκτακτης ανάγκης και ανακούφισης, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα συμπεριλάβουν τους εργαζομένους που αποκλείονται από την επίσημη οικονομία.

Οι κυβερνήσεις πρέπει, τουλάχιστον, να παρέχουν επειγόντως:
• Άμεση, κατάλληλη και προσβάσιμη χρηματοδότηση στα άτομα που εργάζονται στο σεξ και βρίσκονται σε κρίση
• Καμία έξωση, και στέγαση έκτακτης ανάγκης για άστεγα άτομα που εργάζονται στο σεξ
• Ένα τείχος προστασίας μεταξύ των αρχών μετανάστευσης και των υπηρεσιών υγείας
• Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, ανεξαρτήτως του μεταναστευτικού τους καθεστώτος.

Όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την εργασία στο σεξ πρέπει να βασίζονται στις αρχές της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να αναπτύσσονται σε συνεννόηση με τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και τις οργανώσεις τους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση απαιτεί ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των τομέων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν περιθωριοποιηθεί περισσότερο. Οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευκαιρία να περιορίσουν την πανδημία και τελικά να την τερματίσουν, εάν συμπεριλάβουν και τους εργαζόμενους στο σεξ.

«Ως άτομα που εργαζόμαστε στο σεξ, είμαστε μέρος της λύσης κι όχι το πρόβλημα».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Έκκληση για Ενίσχυση στα Τρανς Άτομα

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας».

Διαβάστε: COVID-19 – Τρανς πρόσωπα, ορμονοληψία, συνταγογραφήσεις

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ICRSE

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί