Now Reading
COVID-19: «Tα ανάπηρα άτομα σε καθεστώς εξαίρεσης»

COVID-19: «Tα ανάπηρα άτομα σε καθεστώς εξαίρεσης»

Ελλάδα: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 | 20:23

Γράφει ο Αντώνης Ρέλλας | T-zine.gr

Οι ζωές των αναπήρων μετράνε.

 

COVID-19: «Tα ανάπηρα άτομα σε καθεστώς εξαίρεσης»

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε κοινή δήλωση στις 17 Μαρτίου 2020, καλώντας τα κράτη να «παραμείνουν σταθερά στη διατήρηση μιας προσέγγισης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Την ίδια ημέρα, η ανάπηρη δικηγόρος και εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αναπήρων, Catalina Devandas Aguilar δήλωσε:«Έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για να παρέχεται στα ανάπηρα άτομα καθοδήγηση και υποστήριξη που απαιτείται για την προστασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, παρόλο που πολλοί/ες από αυτούς/ες αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου».

Στη χώρα μας, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αναπήρων διότι καθορίστηκαν βάσει του ανθρωπομετρικού προτύπου της κανονικότητας.

Η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων επιζητά ορατότητα και ισότιμη κοινωνική προστασία.

Αναπόφευκτα, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι η χώρα μας έχει κυρώσει με νόμο του κράτους τη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων των αναπήρων του ΟΗΕ, όπου το άρθρο 11 ορίζει ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ένοπλων συγκρούσεων, των έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων και της εμφάνισης φυσικών καταστροφών».

Το δικαίωμα στην προστασία λοιπόν δεν αίρεται σε όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Αξιώνουμε από το κράτος να φροντίσει ώστε οι υπηρεσίες υγείας αλλά και οι δημόσιες σχετικές ανακοινώσεις οφείλουν να είναι προσιτές και προσβάσιμες σε όλες και όλους (άρθρο 9 της CRPD).

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch επεσήμανε ότι «Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το COVID-19 θα πρέπει να είναι προσιτές και διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες, ακόμη και για όσους/ες έχουν ελάχιστες ή καθόλου γραμματικές γνώσεις», ωστόσο παρέλειψε να συμπεριλάβει τους πτυχιούχους Διερμηνείς της Νοηματικής Γλώσσας σε όλες τις τηλεοπτικές ανακοινώσεις και υποτιτλισμό για κωφούς και βαρήκοους.

Η πρόληψη και ο περιορισμός του COVID-19 απαιτεί εκτός από περιοριστικά μέτρα και ανεμπόδιστη ενημέρωση για όλες και όλους δίχως επικίνδυνες διακρίσεις.

Η κοινωνική απομόνωση είναι αδύνατη για ανθρώπους που εξαρτώνται από προσωπικούς βοηθούς

Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό «Μένουμε Σπίτι» δεν λαμβάνει υπόψιν της την εξάρτηση κάποιων ανάπηρων προσώπων από τη φυσική επαφή τους με το περιβάλλον ή την υποστήριξη ατόμων, καθώς ούτε και κάποιες αναπνευστικές καταστάσεις που προκαλούνται από ορισμένες βλάβες σε περίπτωση περιορισμού κίνησης.

Η κοινωνική απομόνωση είναι αδύνατη για ανθρώπους που εξαρτώνται από προσωπικούς βοηθούς ή συγγενικά πρόσωπα που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερήλικα.

Η προσωπική ευθύνη έναντι της κοινωνικής πρόνοιας δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς βασισμένη σε μια άγρια δαρβινική λογική.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό τμήμα) δημοσίευσε έγγραφο «Ετοιμότητα, πρόληψη και έλεγχος του COVID-19 σε φυλακές και άλλους χώρους κράτησης».

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου 2020.

Γίνεται αναφορά σε φυλακές, χώρους κράτησης προσφύγων και χώροι κράτησης ανηλίκων.

Στο έγγραφο των 40 σελίδων δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλειστού τύπου ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι παραδεκτό ότι τα ανάπηρα άτομα στερούνται την ελευθερία τους στα ιδρύματα και διαβιούν σε συνθήκες στρατωνισμού και φυσικής καταπίεσης.
Η ιδρυματική πραγματικότητα καθιστά τους «ωφελούμενους/ες» μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου δίχως να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Τέλος, το δικαίωμα στην υγεία των αναπήρων, των προσώπων με χρόνιες βλάβες και των οικογενειών τους προϋποθέτει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τις υπηρεσίες υγείας, δίχως διακριτική μεταχείριση.

Η εφιαλτική πραγματικότητα σε Ιταλία και Ισπανία με τους γιατρούς να εξαναγκάζονται σε επιλογή για το ποιος πρέπει να ζήσει και ποιος όχι, μας οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια μιας άλλης εποχής.

Οι ζωές των αναπήρων μετράνε.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ: Κανένα ανάπηρο ή εμποδιζόμενο άτομο μόνο του

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Το ΣΥΔ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ λόγω της εξάπλωσης του COVID-19».

Διαβάστε: COVID-19 (Κορωναϊός): Τί πρέπει να γνωρίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα;

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί