Now Reading
Δέκα χώρες του κόσμου που αναγνωρίζουν πάνω από δύο φύλα, ταυτότητες και εκφράσεις φύλου

Δέκα χώρες του κόσμου που αναγνωρίζουν πάνω από δύο φύλα, ταυτότητες και εκφράσεις φύλου

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 | 16:47

Μετάφραση – Επιμέλεια: Πάρβη Πάλμου  | Άρθρο  | T-zine.gr

Δέκα χώρες του κόσμου που αναγνωρίζουν πάνω από δύο φύλα, ταυτότητες και εκφράσεις φύλου.

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι φοβικές θέσεις και απόψεις που διατηρούνται ακόμη και σήμερα περί «εκφυλισμού της κοινωνίας» και «καταστροφής των ηθών και των εθίμων της “φυσιολογικής” οικογένειας», την «καταστροφή του δίπολου των φύλων» και τον «εξευτελισμό της “υγειούς” σεξουαλικότητας».

Δυστυχώς αυτές είναι απόψεις που διατηρούνται σε μια χώρα που τα στερεότυπα, οι φοβικές και αναχρονιστικές θέσεις ανακυκλώνονται από την εκπαίδευση, με την ανοχή κάποιες φορές και την υποστήριξη τους κράτους και της εκκλησίας, αλλά και πολλών ειδικών της ψυχικής υγείας που μιλούν στο όνομα της «αυθεντίας», ωστόσο βρίσκονται μακράν των διεθνών εξελίξεων ή δρουν κάτω από ιδιοτελή συμφέροντα.

Ζούμε σε μια εποχή που πολλοί μύθοι καταρρίπτονται, όπως έχει κατατριφθεί ο μύθος – τουλάχιστον εν μέρει– των πατριαρχικών αντιλήψεων της ανωτερότητας του αρσενικού απέναντι στο θηλυκό, της ψυχοπαθολογίας της ομοφυλοφιλίας και της τρανς κατάστασης, και είναι καιρός να κατατριφθεί και εντελώς ο μύθος του δίπολου των φύλων● οι ιθαγενείς, άλλωστε, πολλών λαών το γνώριζαν και το είχαν συμπεριλάβει σαν ιδέα στην κουλτούρα και στις παραδόσεις τους.

Στην Ινδία, στο Πακιστάν στο Μπαγκλαντές αλλά και στο Νεπάλ θα συναντήσουμε τις Hijra, που είναι πρόσωπα γεννημένα με αρσενικά ανατομικά χαρακτηριστικά που όμως, στην πλειοψηφία τους, αναπροσδιορίζονται και ζουν ως γυναίκες. Στην Ινδία έχουν αναγνωριστεί ως «τρίτο φύλο» και αναφέρονται στις αρχαίες Ινδουιστικές γραφές. Κατά την εποχή της κατάκτησης των Βρετανών, to 1897, οι Hijras αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες και εκδιώχθηκαν από την κοινωνία ως παρίες.

Αναγκαστήκαν να κρυφτούν και ζούσαν σε μικρές κοινότητες οι οποίες είχαν ως αρχηγό μια «μεγάλη μητέρα» και επικοινωνούσαν δημιουργώντας μια δική τους μυστική γλώσσα, την Hijra Farsi.

Όπως και οι τρανς άνθρωποι στην Ελλάδα, οι Hijras βιώσαν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, και οι γιατροί αρνούνταν να τους προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ οι αστυνομικοί τις παρενοχλούσαν και τις κακοποιούσαν, και αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότερες οδηγηθήκαν σε εργασία στο σεξ ώστε να επιβιώσουν. Σήμερα οι κοινότητά τους αγωνίζεται για αναγνώριση και ισότητα και είναι σε επαφή με οργανώσεις που στηρίζουν τον αγώνα τους.

Ταξιδεύοντας στο Μεξικό θα συναντήσουμε τις Muxes. Οι Ζαποτέκοι, φυλή τους Μεξικού μαζί με τους Μαγιάς και τους Αζτέκους, αναγνωρίζουν και αυτοί ένα «τρίτο φύλο» με το όνομά του να κατάγεται από το Ισπανικό mujer που σημαίνει γυναίκα. Όμως οι Muxes αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους γκέι, τρανς ή μπαϊσέξουαλ. Η γλώσσα τον Ζαποτέκων είναι μια γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο κάτι που κάνει αδύνατη την ακριβή περιγραφή των Muxes σε άλλες γλώσσες.

Φτάνοντας στο Ομάν, συναντάμε τους Xaniths, πρόσωπα που θεωρούνται άντρες αλλά συμπεριφέρονται ως γυναίκες και τις αποδέχονται στο συντηρητικό Ισλαμικό Ομάν διότι πιστεύουν πως έχουν κληρονομήσει την γυναικεία τους συμπεριφορά και δεν είναι σε θέση να την αλλάξουν. Παρ’ όλ’ αυτά προσπαθούν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τις γυναίκες και οι παραδοσιακές τους φορεσιές δεν είναι ούτε αντρικές, ούτε γυναικείες. Συμμετέχουν όμως σε δραστηριότητες που θεωρούνται (στερεοτυπικά) αμιγώς γυναικείες. Πολύ συχνά εμπλέκονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες με άντρες, όμως κατά την παράδοση αν ένας Xanith μεγαλώσει και παντρευτεί γυναίκα «γίνεται άντρας».

Η φυλή Bugis της Ινδονησίας αναγνωρίζει πέντε φύλα: oroane (αρρενωποί άντρες), makkunrai (θηλυκές γυναίκες), calabai (θηλυκοί άνδρες), calalai (αρρενότροπες γυναίκες), bissu (ανδρόγυνο).

Όλες λοιπόν οι παραπάνω ταυτότητες φύλου συσχετίζονται με τις ανάλογες κοινωνικά αποδεκτές εκφράσεις του φύλου, ενδιαφέροντα και συμπεριφορές● για παράδειγμα οι calalai ντύνονται «αντρικά» και δουλεύουν σε «αρρενωπά» επαγγέλματα. Οι bisu διατηρούν μια ανδρόγυνη εμφάνιση και πιστεύεται ότι είναι κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το ήμισυ θεότητες που κατέβηκαν στην γη. Ανάμεσα στους bisu υπάρχουν και κάποια intersex πρόσωπα αλλά και κάποια τρανς άτομα.

Στην κουλτούρα τον ιθαγενών Αμερικάνων συναντάμε την έννοια «two-spirit», των ανθρώπων που έχουν δύο πνεύματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει οποιοδήποτε πρόσωπο νιώθει ότι φέρει και χαρακτηρίστηκα του άλλου φύλου και παντρεύονται αντίστοιχα γυναίκες και άνδρες.

Όταν οι χριστιανοί κατακτητές έκαναν την εμφάνισή τους, κατέστρεψαν τις φυλές, ενώ πολλά «two-spirited» άτομα οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

Στον Ιουδαϊσμό, στο Ταλμούδ, με μεγάλη μας έκπληξη συναντάμε 6 φύλα, zachar, nekeivah, androgynos, ay’lonit, saris, and tumtum. Οι zachar είναι άνδρες και οι nekeivah γυναίκες, ενώ συναντάμε και πάλι την ιδέα του ανδρόγυνου.

Οι ay’lonit οι οποίες είναι άντρες που γίνονται γυναίκες στην εφηβεία και οι saris οι οποίοι είναι γυναίκες που «γίνονται» άντρες στην εφηβεία● οι tumtum αποτελούν ένα ενδιάμεσο φύλο όπως είναι σήμερα τα non-binary πρόσωπα. Οι tumtums απολαμβάνουν το δικαίωμα να παντρεύονται και με άντρες και με γυναίκες, έχουν την υποχρέωση όμως μετά το γάμο να υιοθετήσουν την ανάλογη ταυτότητα και έκφραση του αντιθέτου φύλου από αυτό που θα επιλέξουν να παντρευτούν.

Στη Σαμόα συναντάμε τις fa’afafines οπού θεωρούνται ως αγόρια μεγαλωμένα σαν κορίτσια, fafine σημαίνει γυναίκα. Δεν κατηγοριοποιούνται ως γκέι ούτε τρανς και συνήθως κάνουν σχέσεις με άντρες αλλά και με γυναίκες και άλλες fa’afafines.

Πιστεύεται ότι γεννιούνται έτσι, και πολλές φόρες καταναγκαστικά οι οικογένειες προσπαθούν να μετατρέψουν ένα αγόρι σε fa’afafine και αυτό βέβαια οδηγεί σε ακραία κακοποίηση, αν το αγόρι δεν δεχτεί τότε τα αδέλφια το γδύνουν και το χτυπούν μέχρι να υποκύψει.

Δείτε Επίσης

Στην Μαδαγασκάρη συναντάμε τις Sekratas οπού είναι πολύ θηλυκά αγόρια τα οποία γεννιούνται έτσι και μεγαλώνουν ως κορίτσια με τον σκοπό να ζήσουν σαν γυναίκες. Οι Sekratas έχουν από την γέννηση τους θηλυκά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως κορίτσια. Οι ίδιες νιώθουν γυναίκες, συμπεριφέρονται, ντύνονται και ζουν ως γυναίκες. Πιστεύεται ότι έχουν μαγικές δυνάμεις και μπορούν να καταραστούν.

Οι Guevedoces στη Δομινικανή Δημοκρατία, είναι αγόρια που δεν έχουν ορατό πέος κατά την γέννηση, πρόκειται ξεκάθαρα για μια intersex κατάσταση, και γι’ αυτό οι γονείς που δεν έχουν πρόσβαση σε επιμόρφωση και πληροφόρηση πιστεύουν ότι το παιδί είναι κορίτσι και το μεγαλώνουν ανάλογα. Πολλά από αυτά τα άτομα όταν ενηλικιώνονται επιλέγουν (ή και εξαναγκάζονται) να κάνουν επαναπροσδιορισμό φύλου ώστε το φύλο τους να ταυτίζεται με τον αυτοπροσδιορισμό τους.

Ταξιδεύοντας στην Ινδονησία συναντάμε τις Warrias. Το όνομά τους βγαίνει από το wannita που σημαίνει γυναίκα και το pria που σημαίνει άντρας, διότι θεωρούνται άντρες με θηλυκή ψυχή. Πολλές από αυτές καταφεύγουν στον επαναπροσδιορισμό του φύλου, άλλες επιλέγουν μόνο την έκφραση του φύλου τους. Πιστεύεται ότι έχουν μαγικές δυνάμεις και συχνά δουλεύουν ως σαμάνοι και πνευματικοί. Βιώνουν σε πολλές περιπτώσεις επιθέσεις και κοινωνικό αποκλεισμό και πολλές από αυτές στρέφονται στην εργασία στο σεξ.

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από listverse.com
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί