«Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΦΥΛΟΥ. ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ»

gtsa

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΦΥΛΟΥ.
ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με υπερηφάνεια κάνει γνωστή τη κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο: «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού (Πρόεδρος του ΣΥΔ), που εκδόθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

«Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού
«Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής καμπάνιας που υλοποιεί το ΣΥΔ για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου με θέμα: «Πρόσβαση παντού. Η αναγνώριση ανοίγει πόρτες», για την ενημέρωση της κοινωνίας για τα πολύ σοβαρά προβλήματα διακρίσεων, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού, ρητορικής αλλά και πράξεων μίσους που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι.

Το βιβλίο, όπως επισημαίνει στο πρόλογό της η Αλεξάνδρα Χαλκιά «σκοπό του έχει να είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συμβολή στο δημόσιο λόγο. Να συμβάλλει στην επίτευξη μίας θεσμικής ορατότητας των τρανς ανθρώπων και να φέρει με σθένος και αξιοπιστία την παρουσία τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το πώς θα αναπαρίσταται η κοινωνική πραγματικότητα των τρανς ανθρώπων στα μαζικά μέσα επικοινωνίας»

Όπως ακόμη αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης: «Γνωρίζουμε καλά ότι οι ορολογίες και οι επιθυμητοί όροι εξελίσσονται και δεν παραμένουν στατικοί, για την ακρίβεια βαδίζουν μαζί με την εξέλιξη και την πορεία των κινημάτων. Γνωρίζουμε επίσης ότι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη σημεία που δε φωτίστηκαν επαρκώς και αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια αναλυτικού οδηγού είναι απλά ένα πρώτο βήμα. Είναι μία πρώτη προσπάθεια στην κατεύθυνση του να ορίσουμε εμείς την ταυτότητά μας και να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία με βάση το σεβασμό και την αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήταν χαρά μας με αφορμή αυτή την έκδοση να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος σχετικά με την επιθυμητή ορολογία, αλλά και τα στερεότυπα και τους μύθους σε σχέση με την ταυτότητα και έκφραση φύλου.

Θα διατίθεται δωρεάν σε επαγγελματίες των ΜΜΕ όσο και σε άλλους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στο σύστημα και σε ειδικούς υγείας και αλλού, που μπορούν να συμβάλουν χειροπιαστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους-ες, ανεξαρτήτως της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου που μπορεί να εκφράζουν. Συγχρόνως στοχεύει στην αναβάθμιση του επιπέδου του δημοσίου λόγου, με την έννοια ότι σκοπός του είναι να παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το δημοκρατικό ιδεώδες και η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), Κώστας Γιαννακόπουλος, την φιλολογική επιμέλεια ο φιλόλογος και συγγραφέας, Αντώνης Νικολής, και τον πρόλογο έγραψε η Αλεξάνδρα Χαλκιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνιολογίας). Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς την οργάνωση «Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας», που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της εκτύπωσης του βιβλίου σε 1.000 αντίτυπα.

Μπορείτε να «κατεβάσετε» το βιβλίο, πιέζοντας εδώ.

«Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού
«Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com