Δελτίο Τύπου της GATE: Το φύλο δεν είναι ασθένεια.

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 | 11:47

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

GATE (Παγκόσμια Δράση για την Ισότητα των Τρανς* ), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Δεκεμβρίου 2017

Θέμα: «Το φύλο δεν είναι ασθένεια».


Η GATE αισθάνεται υπερήφανη για την κυκλοφορία της έκδοσης: «Το φύλο δεν είναι ασθένεια. Πώς η παθολογικοποίηση παραβιάζει το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το παρόν έγγραφο έχει σκοπό και δημιουργήθηκε ως συμβολή στη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπαθολογικοποίησης των τρανς και των φυλοδιαφορετικών ανθρώπων μέσω της διόρθωσης των συστημάτων ταξινόμησης, των νομικών πλαισίων και των κοινωνικών συμπεριφορών. Αυτή η έκδοση συντάχθηκε από τον Sheherezade Kara (1), με τη συνεισφορά μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων: Amets Suess-Shwend, Cianan B. Russell, Viviane Vergueiro, Eleonora Lamm, Eszter Kismodi και Mauro Cabral Grinspan.

Η παθολογικοποίηση φαίνεται να είναι μια νέα έννοια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· ωστόσο, περιγράφει τις εμπειρίες πολλών τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες (2). Μεταφέρει και εκτελεί μια φυσιολογική διάκριση μεταξύ αποδεκτών και απαράδεκτων τρόπων ύπαρξης στον κόσμο – δηλαδή, «υγιούς» και «παθολογικού» τρόπου. Ιστορικά, όσοι από εμάς αυτοπροσδιοριζόμαστε σε ένα φύλο διαφορετικό από αυτό που μας έχει δοθεί κατά τη γέννηση, έχουμε αντιμετωπίσει στίγμα, διακρίσεις και βία, διότι το να είμαστε ο εαυτός μας, από μόνο του συνιστά μια παθολογία. Δυστυχώς, αυτή η ιστορία παραμένει το κοινό μας παρόν.

Η παθολογικοποίηση χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά για την άρνηση, τον περιορισμό και την κατάσταση όσον αφορά την πρόσβαση των τρανς και των φυλοδιαφορετικών ανθρώπων σε πολύ βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, της υγειονομικής περίθαλψης του αυτοπροσδιορισμού τους και της κάλυψης αυτού (3). Η ιδρυματοποίηση, οι θεραπείες «μετατροπής», η υποχρεωτική ψυχοθεραπεία, οι εξαναγκαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι παρεμβατικές ψυχολογικές και σωματικές εξετάσεις, η στείρωση και το εξαναγκαστικό διαζύγιο είναι εγγενή μέρη των απαιτήσεων που επιβάλλονται κάθε φορά και τοποθετούνε το φύλο μας ως μια ασθένεια (4).

Ως κρίσιμο πλαίσιο, η αποπαθολογικοποίηση δημιουργήθηκε και γνωστοποιήθηκε από τις κοινότητες και τα κινήματα που πλήττονται κυρίως από τις αρνητικές συνέπειές της (5). Παρά την εμφανώς περιθωριοποιημένη κατάσταση που επικρατούσε στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάπλωση της επιστημoνικής αδικίας που συνδέεται με τον ορισμό των «παθολογικών» θεμάτων, οι τρανς και οι φυλοδιαφορετικοί ακτιβιστές μπόρεσαν να δημιουργήσουν τη γλώσσα για να αντιμετωπίσουν τους κανόνες που μας ορίζουν, μας καταπιέζουν και μας αποκλείουν . Έπειτα από χρόνια έντονης και συνεχόμενης οργάνωσης των τρανς και των φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, η γλώσσα αυτή υιοθετήθηκε από επίσημους θεσμούς (6).

Ο κύριος στόχος αυτού του εγγράφου είναι να υπογραμμίσει πώς η παθολογικοποίηση τοποθετείται στο διεθνές πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μια ειδική ρίζα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως ένα σύνολο πρακτικών και συνεπειών που επεκτείνουν αυτές τις παραβιάσεις από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση. Επιπλέον, η εισαγωγή της παθολογικοποίησης ως η βασική ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την εξουδετέρωση της διαδεδομένης επιρροής της και τελικά για την αποπαθολογικοποίηση ως μια πραγματικότητα για όλους.

Μπορεί να γίνει λήψη της έκδοσης από εδώ, ή μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν την αναφορά εδώ.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

[1] Η Sheherezade Kara είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρος, ερευνήτρια, στρατηγική αναλύτρια και συγγραφέας που εργάζεται για την ανάπτυξη και εφαρμογή των διεθνών νομικών νορμών και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για τα θέματα φύλου. Έχει συνεργαστεί με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δωρητές, ακαδημαϊκά κέντρα και με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ άλλων με συμβουλευτική ιδιότητα. Πρόσφατα, η Sheherezade ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ήταν υπεύθυνη για την διαμόρφωση της Yogyakarta Plus 10. Το 2008 παρέλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το SOAS (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου).

[2] Suess, A., Espineira, K. & Crego Walters, P. (2014) Depathologization, in TSQ.Transgender Studies Quarterly. Postposttranssexual. Key concepts for a Twenty-First-Century Transgender Studies, 1 (1-2): 73-77

[3] Statement on the International Day of Action for Trans Depathologization 2017, 21 October 2017.) Retrieved from: https://transactivists.org/transdepathstatement2017/

[4] Έκθεση του ειδικού εισηγητή για τα βασανιστήρια και άλλες σκληρές, απάνθρωπες ή ταπεινωτικές θεραπείες ή τιμωρίες (A / AHR / 31/57), 5 Ιανουαρίου 2016. (Report of the Special Rapporteur on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment (A/AHR/31/57), 5 January 2016.)

[5]Μπορείτε επί παραδείγματι να δείτε: STP, International Campaign Stop Trans Pathologizatio: http://stp2012.info/old/en; Transgender Europe (TGEU) documents on Depathologisation, at: https://tgeu.org/issues/health_and_depathologisation/depathologisation-health_and_depathologisation/; The Asia and the Pacific Transgender Network (APTN) compilation Asia and the Pacific Voices: International Day of Action for Trans Depathologization, at: http://www.weareaptn.org/news/21/10/2017/aptn-standsinternational-day-of-action-for-trans-depathologization; the documents and videos produced by Iranti-org, including the toolkit (2017) Ending Pathological Practices Against Trans and Intersex Bodies in Africa at: www.iranti-org.co.za/content/Resources/ICD-pathologies-2017/Iranti-org-toolkit-2017.pdf. See also Vergueiro, V. (2015) Despatologizar é descolonizar, 25 October, 2015.. Retrieved from: http://transactivists.org/2015/10/26/viviane-vergueiro-despatologizar-es-descolonizar/; Cabral, M., Suess, A., Ehrt, J., Seehole, T.J. & Wong, J. (2016) Removal of a gender incongruence of childhood diagnostic category: a human rights perspective. The Lancet Psychiatry 3(5), 405-406.

[6] Βλέπε για παράδειγμα την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, την Αμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Αφρικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2016 ) Joint Statement on Pathologization – Being lesbian, gay, bisexual and/or trans is not an illness για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, στις 17 Μαΐου 2016. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, Οι Ανεξάρτητοι Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, το δικαίωμα στην υγεία, τη βία κατά των γυναικών και τις διακρίσεις κατά των γυναικών καθώς και η Αμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πρόεδρο της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων στην Αφρική (της Αφρικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Embrace diversity and protect trans and gender diverse children and adolescents”, Joint Statement for International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia 17 Μαΐου 2017.


 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από transactivists.org