Now Reading
Δεν απασχόλησε τους οικείους του δράστη ο θάνατος του Ζακ

Δεν απασχόλησε τους οικείους του δράστη ο θάνατος του Ζακ

Ο γιος του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος κατέθεσε πως το κατάστημα δεν ήταν ασφαλισμένο και τις πρώτες ώρες μετά το λιντσάρισμα ο πατέρας του δεν ανέφερε στην οικογένεια ότι υπήρξε νεκρός.

 

Δεν απασχόλησε τους οικείους του δράστη ο θάνατος του Ζακ

Ο γιος του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος κατέθεσε πως το κατάστημα δεν ήταν ασφαλισμένο και τις πρώτες ώρες μετά το λιντσάρισμα ο πατέρας του δεν ανέφερε στην οικογένεια ότι υπήρξε νεκρός.
Το κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος, όπου βρήκε άγριο θάνατο από φονικό λιντσάρισμα ο Ζακ Κωστόπουλος στις 22 Σεπτεμβρίου 2018, δεν ήταν ασφαλισμένο, παρ’ όλο που είχε γίνει ριφιφί τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Δεν υπήρχαν συναγερμός ούτε κουμπί που ειδοποιεί την αστυνομία ούτε κάμερες ασφαλείας.

«Έχουν ένα κόστος αυτά, δεν υπήρχε διάθεση χρημάτων», κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ο γιος του κοσμηματοπώλη, το ένα από τα τρία παιδιά του, ο μοναδικός μάρτυρας τον οποίο κάλεσε στο δικαστήριο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Κανένα από τα συνηθισμένα μέτρα ασφαλείας δεν είχε το μοιραίο μαγαζί, ούτε καν τα απολύτως στοιχειώδη, παρ’ όλο που βρισκόταν σε μια δύσκολη γειτονιά του κέντρου, όπως επαναλαμβάνει η υπεράσπιση, και παρ’ όλο που είχε δεχτεί επίθεση έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο μάρτυρας δεν γνώριζε αν ήταν από άθραυστο γυαλί οι τζαμαρίες και η πόρτα, ούτε γνώριζε αν έλειπε κάτι από το εμπόρευμα μετά το περιστατικό, το οποίο επιμένει να αποκαλεί «ληστεία» η υπεράσπιση, ενάντια σε όλα τα δεδομένα που δείχνουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κατάστημα σε κατάσταση πανικού για να προστατευτεί, άγνωστο από τι.

«Δεν κάναμε καταγραφή», είπε. Οσο για την πόρτα, αυτή άνοιγε προς τα μέσα με ένα τηλεκοντρόλ που απενεργοποιούσε τον μαγνήτη που την κρατούσε κλειστή, αλλά η οικογένεια του κοσμηματοπώλη δεν το είχε συνεχώς πάνω της, όπως δεν το είχε και ο ίδιος εκείνο το μεσημέρι, που άφησε το μαγαζί χωρίς να ασφαλίσει την πόρτα και πήγε να πάρει εφημερίδα.

– «Και είχε αφήσει ξεκλείδωτα;», απόρησε η πρόεδρος.
– «Εγώ υπέθετα ότι δεν ανοίγει αυτή η πόρτα. Τελικά ανοίγει», απάντησε ο μάρτυρας.
– «Και πώς μπήκε μέσα;»
– «Δεν ξέρω. Την έσπρωξε και μπήκε».

Αλλά ενώ επέστρεφε στο κατάστημα ο κοσμηματοπώλης κι αφού τον είχαν ενημερώσει ότι βρισκόταν μέσα άνθρωπος και, όπως κατέθεσε ο γιος του, τον προειδοποίησαν να μην πλησιάσει, γιατί είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία, ο κοσμηματοπώλης αποφάσισε ότι προέχει το κατάστημα, για την ασφάλεια του οποίου δεν είχε στοιχειωδώς μεριμνήσει, και άρχισε να κλοτσάει επανειλημμένα μαζί με τον μεσίτη στο κεφάλι τον Ζακ την ώρα που προσπαθούσε να βγει από τη σπασμένη βιτρίνα, μέχρι που έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο. «Ο σκοπός του ήταν να μη φύγει αυτός ο άνθρωπος. Ούτε να εκδικηθεί ούτε να βλάψει, πόσο μάλλον να τον σκοτώσει», είπε ο μάρτυρας.

«Έχετε κάποια σκέψη για τη συμπεριφορά του πατέρα σας; Θεωρείτε ότι ήταν η πρόσφορη μέθοδος; Εσείς θα κάνατε το ίδιο;», ρωτήθηκε ο μάρτυρας. Απάντησε μόνο ότι ο κατηγορούμενος είναι ο πιο φιλήσυχος άνθρωπος που έχει γνωρίσει και ότι από τότε δεν μπορεί να κοιμηθεί. «Δεν είναι λίγο να κατηγορείσαι για ανθρωποκτονία…», είπε.

Αλλά ο θάνατος του θύματος καθόλου δεν απασχόλησε τις πρώτες ώρες την οικογένεια, ούτε αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ τους, παρά μόνο μάζευαν το μαγαζί και έβλεπαν τον κατηγορούμενο να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Οταν μάλιστα κλήθηκε το ίδιο απόγευμα από την αστυνομία να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ο κατηγορούμενος είπε στους αστυνομικούς να μην τον καθυστερήσουν, για να τελειώσουν οι δουλειές στο μαγαζί. Τότε βέβαια δεν είχαν κυκλοφορήσει τα βίντεο που έδειξαν τι είχε πραγματικά συμβεί και κατέγραψαν το φονικό λιντσάρισμα. «Ο θάνατος δεν το γνωρίζαμε ότι υπήρχε, σας το ορκίζομαι», είπε ο μάρτυρας.

Τα μπιζουδάκια

«Το κατάστημα είναι το αγαθό που αξίζει να προστατευθεί περισσότερο από κάθε άλλο, ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή. Και αν αφαιρέθηκε μια ανθρώπινη ζωή, δεν ενδιέφερε κανέναν, ούτε και τον μάρτυρα, ο πατέρας του δεν του ανακοίνωσε ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Ενας κλέφτης και τοξικομανής ήταν στο μυαλό του», σχολίασε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Αννυ Παπαρρούσου.

«Σκότωσαν έναν άνθρωπο στο ξύλο για να προστατεύσουν μια περιουσία και μετά δεν μέτρησαν τι έλειπε; Ηταν δηλαδή κάτι μπιζουδάκια; Προφανώς και μετρήσανε και δεν έλειπε τίποτα και δεν έχουν τον στοιχειώδη σεβασμό προς την οικογένεια να το πουν. Ουδόλως τους ενδιέφερε πώς πέθανε αυτός ο άνθρωπος, ένας βίαιος θάνατος σε μια βίαιη επίθεση, για την οποία δεν είπαν κουβέντα», σχολίασε η Κλειώ Παπαπαντολέων, επίσης συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Η δίκη συνεχίζεται στις 22 Μαρτίου με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

■ Η δίκη καλύπτεται διαδικτυακά με ανταποκρίσεις σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο Justice for Zak / Zackie Oh.

Δείτε Επίσης

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

LGBTQI  News | T-zine.gr | 18.03.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Efsyn.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί