«Δεν χρειάζεστε τεστ ΠΑΠ», λένε σε λεσβίες στη Βρετανία

Ηνωμένο Βασίλειο: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 | 10:29

 

Οργανώσεις LGBT καταγγέλλουν γιατρούς και νοσοκόμες

«Δεν χρειάζεστε τεστ ΠΑΠ», λένε σε λεσβίες στη Βρετανία.

Οργανώσεις LGBT στη Βρετανία αποκαλύπτουν ότι γιατροί και νοσοκόμες συμβουλεύουν τις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές μόνο με γυναίκες να μην κάνουν το τεστ ΠΑΠ. Σύμφωνα με την Εθνικό Συνεταιρισμό ΛΟΑΤ της Βρετανίας ο μισός πληθυσμός των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τη μοναδική εξέταση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εντοπίζει και προλαμβάνει εγκαίρως τον καρκίνο του τραχήλου.

Μέλη οργανώσεων ΛΟΑΤ καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν συνέχεια εμπόδια πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας ή χαίρουν κακής αντιμετώπισης από το ιατρικό προσωπικό.

Δυνάμει φίλες δυνάμει ερωμένες

Ο ιός, ο οποίος ευθύνεται για τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου, μπορεί να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική συνεύρεση δύο γυναικών. Οι οργανώσεις που ασχολούνται με τον καρκίνο του τραχήλου προειδοποιούν ότι όλες οι γυναίκες, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού, οφείλουν να κάνουν κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ.

«Μου είπαν ότι δε χρειάζομαι να κάνω τεστ γιατί είμαι λεσβία», λέει στο BBC η 30χρονη Τζοάνα. «Αισθάνομαι ότι ο γιατρός όφειλε να γνωρίζει περισσότερα για αυτό το θέμα», προσθέτει.

Πηγή: athensvoice.gr