Now Reading
«Δεν τελείωσε με την δολοφονία της»: Γιατί δολοφονήθηκαν τόσο πολλές τρανς γυναίκες το 2015.

«Δεν τελείωσε με την δολοφονία της»: Γιατί δολοφονήθηκαν τόσο πολλές τρανς γυναίκες το 2015.

«Δεν τελείωσε με την δολοφονία της»: Γιατί δολοφονήθηκαν τόσο πολλές τρανς γυναίκες το 2015.

της Diana Tourjee.

Υπό το φώς της έκρηξης περιστατικών ακραίας βίας εναντίον τρανς γυναικών που συνέβησαν το 2015, το περιοδικό Broadly διερεύνησε τις αιτίες που υποβόσκουν των θανάτων τους. Μιλήσαμε με εκπροσώπους της αστυνομίας, ειδικούς, φίλους και μέλη των οικογενειών των θυμάτων προκειμένου να δούμε ποιες ήταν αυτές οι νέες γυναίκες και για ποιο λόγο οι άνδρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο στον οποίο αυτές δεν θα υπάρχουν.

Το 2015 ήταν ένας κομβικός χρόνος για τα τρανς άτομα στις ΗΠΑ. Η θεματολογία των διαφορετικών εκφάνσεων του φύλου κυριάρχησε στην pop κουλτούρα με αποκορύφωμα τη συζήτηση γύρω από την celebrity Caitlyn Jenner αλλά και την πληθώρα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών τρανς θεματολογίας στο Hollywood. H εταιρία Tangerine μάλιστα ξεκίνησε μία ανευ προηγουμένου καμπάνια για την θέσπιση βραβείου Oscar για τρανς ηθοποιούς. Και ναι μεν οι κινήσεις αυτές μοιάζουν θριαμβευτικές, αλλά παράλληλα επισκιάζουν την κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ διότι το 2015 απετέλεσε ένα αρνητικό ορόσημο όπου 23 τρανς γυναίκες δολοφονήθηκαν με πράξεις πρωτοφανούς αποτρόπαιης βίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια 22αχρονη τρανς γυναίκα με το όνομα Keisha Jenkins πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε ενώ οι δράστες (ένα γκρουπ ανδρών) διέφυγε τη σύλληψη. Στο Fresno τον Ιούλιο, ένας αγνώστων στοιχείων οδηγός έκανε νόημα στην Casey Haggard να πλησιάσει στο αυτοκίνητό του. Όταν η Haggard έσκυψε από το παράθυρο του συνοδηγού, κάποιος μέσα από το όχημα της έκοψε με μαχαίρι το λαιμό και μετά το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγαν. Περπάτησε μερικά μέτρα στο δρόμο και τελικά έπεσε στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη από το δικό της αίμα. Λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε στο νοσοκομείο.

Mercedes Williamson (left), Tamara Dominguez (Center), Keisha Jenkins (right), Illustration by Jessica Olah
Mercedes Williamson (left), Tamara Dominguez (Center), Keisha Jenkins (right), Illustration by Jessica Olah

Τον Φεβρουάριο, η Yazmin Vash Payne μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της Ezekial Dear. Μετά τη δολοφονία της, ο Dear πυρπόλησε το διαμέρισμά τους αφήνοντας την Yazmin μέσα να καεί. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις από τις 23 χαμένες ψυχές του 2015, τα πτώματα θάφτηκαν σε ρηχούς τάφους. Τον Αύγουστο το πτώμα της Shade Schuler βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση σε ένα χωράφι στο Dallas. Η αστυνομία προσπάθησε να αναγνωρίσει το πτώμα δημοσιεύοντας τα tattoos της και ζητώντας τη βοήθεια του κόσμου στην αναγνώριση. Τον Μάιο o εραστής της Mercedes Williamsion την δολοφόνησε και έκρυψε το πτώμα της στο χωράφι του πατέρα του στο Rocky Creek της Alabama.

Το 2014, αναφέρθηκαν 12 δολοφονίες τρανς γυναικών στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε το 2015 όπου οι αναφερθέντες δολοφονίες έφτασαν τις 23. Για την ακρίβεια 22 φόνοι αναφέρθηκαν στις αρχές και επιπρόσθετα η Mya Hall σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο. Στην πραγμάτικότητα ποτέ δεν ξέραμε την ακριβή έκταση του προβλήματος και εξακολουθούμε ακόμα να μην την γνωρίζουμε. Όπως κατέθεσε η Harper Jean Tobin του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανς ατόμων, στο Καπιτόλιο κατά τη διάρκεια του forum του Κονγκρέσου με θέμα την βία εναντίον των τρανς το οποίο έλαβε χώρα στις 17 Νοεμβρίου, : Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αναφερθεί. Ακόμα και το FBI θα παραδεχτεί ότι τα στοιχεία που συλλέγονται και αναφέρονται είναι τόσο σποραδικά και αποσπασματικά, που το να προσπαθούμε να τα αξιολογήσουμε συνολικά είναι σχεδόν αδύνατο.”

Η πλειοψηφία (13) από τις 23 δολοφονημένες το 2015 τρανς ήταν κάτω των 25 ετών, ενώ η Mercedes Williamson, 17 ετών ήταν η νεότερη. Ο Josh Brandon Vallum κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της. Η Amber Monroe, 20 ετών, πυροβολήθηκε κοντά στο πάρκο Palmer του Detroit τον Αύγουστο. Η φίλη της Julissa Abad μίλησε με το Broadly στο τηλέφωνο. Είναι επίσης τρανς και γνώριζε την Amber από το 6 Mile και την περιοχή Woodward του Detroit, όπου έλαβε χώρα η δολοφονία της. Είναι μια περιοχή γνωστή ως “πιάτσα” για τρανς. “(Η Amber) ήταν γεμάτη ζωή” είπε η Abad. “Συνεχώς γελούσε και αστειευόταν. Ήταν πραγματικά πολύ νέα. Παρά τις άσχημες εμπειρίες που αντιμετωπίζουμε, ήταν πάντα αισιόδοξη και ήθελε να αλλάξει τη ζωή της σε κάτι καλύτερο επειδή καταλάβαινε ότι η σεξουαλική εργασία ήταν απλά δυστυχώς μία αναγκαιότητα προκειμένου να επιβιώσει.” Τον περασμένο Δεκέμβριο, η NCTE δημοσίευσε μία μελέτη σχετικά με τις τρανς στην εργασία του σεξ. Παρατήρησαν ότι οι μαύρες τρανς γυναίκες ήταν κατά 44% περισσότερο πιθανό να εργαστούν στον τομέα του σεξ σε σχέση με τις λευκές τρανς. Οι Ισπανόφωνες τρανς κατά 33% περισσότερο πιθανό και γενικά οι μη-λευκές στην έρευνα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα φτώχειας, κακομεταχείρισης και προβλημάτων υγείας.”

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι φτωχές τρανς εργαζόμενες στο σεξ είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στη βία των πελατών αλλά μερικές φορές και της ίδιας της αστυνομίας.

 

Η Judith Butler είναι μία διακεκριμένη φιλόσοφος και θεωρητικός σε θέματα φύλου. Το βιβλίο της με τίτλο “Gender Trouble” που εξέδωσε το 1990, θεωρείται από πολλούς ώς το “ευαγγέλιο” της Queer Theory. Ενώ πολλές νεότερές της συγγραφείς εκπρόσωποι του λεγόμενου ριζοσπαστικού φεμινισμού εναντιώνονται στην τρανς ταυτότητα, η Butler δημοσίως υποστήριξε τα τρανς άτομα και επιβεβαίωσε την αποδοχή του αυτοπροσδιοριζόμενου φύλου τους, επί δεκαετίες.

“Δεν μπορώ να πώ πως ακριβώς υπεισέρχεται το θέμα του φύλου σε αυτές τις περιπτώσεις” είπε η Butler. “Όμως αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι δεν είναι ακριβώς μία “μεταβλητή” που μπορεί να διαχωρισθεί από τα θέματα της κοινωνικής τάξης, και της φυλής με τα οποία αναμιγνύεται… Αν αναλογιστούμε ότι οι φτωχιές τρανς που εργάζονται στο σεξ είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στη βία των πελατών τους αλλά μερικές φορές και της αστυνομίας.” Προσθέτει επίσης ότι η νεότητα των τρανς γυναικών που δολοφονήθηκαν το 2015 τις έκανε ακόμα περισσότερο ευάλωτες. “Αναρωτιέμαι αν οι νεώτερες τρανς προστατεύονται και συμβουλεύονται από τις μεγαλύτερες σε ηλικία ή αν λειτουργούν εκτός των κυκλωμάτων… Τα νιάτα είναι θελκτικά ακριβώς λόγω της εύθραυστης φύσης τους αλλά από την άλλη ακριβώς αυτή η εύθραυστη φύση τους, μπορεί και να γίνει μοχλός για την εκμετάλλευση και δολοφονία τους.”

Η Papi Edwards ήταν νέα, μόλις 20 ετών. Σύμφωνα με το Buzzfeed News, πυροβολήθηκε τον Ιανουάριο στο parking του ξενοδοχείου Fern Valley όπου και διέμενε μαζί με τις φίλες της στο Louisville του Kentucky. Ο Henry Gleaves, ο άνδρας ο οποίος την πυροβόλησε, την συνάντησε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο αυτό. Όταν συναντήθηκαν αυτή του αποκάλυψε εξ αρχής ότι είναι τρανς. Το video από την κάμερα ασφαλείας δείχνει τον Gleaves να ακολουθεί την Papi και τις φίλες της σε ένα διάδρομο του ξενοδοχείου που οδηγεί στο parking. Κοντοστέκεται στην πόρτα της εξόδου, την πυροβολεί και επιστρέφει τρέχοντας μέσα προς το lobby του ξενοδοχείου. Η Tiffany φίλη της Papi ανέφερε στο Βuzzfeed News ότι “η Papi πυροβολήθηκε επειδή ήταν τρανς.”

Στις ειδήσεις του CBS News αναφέρθηκε ότι η 21χρονη Zella Ziona φλερτάριζε με τον 20άχρονο φίλο της Rico LaBlond, λίγο πριν ο νεαρός αυτός την πυροβολήσει θανάσιμα σε ένα στενάκι τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο LaBlond την πυροβόλησε επειδή “ντράπηκε που η Ziona εμφανίστηκε παρουσία των φίλων του.”

«Δεν τελείωσε με την δολοφονία της» Γιατί δολοφονήθηκαν τόσο πολλές τρανς γυναίκες το 2015

Η Zella και η Papi δεν αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι σε 7 ακόμα από τις 23 συνολικά δολοφονίες φέτος, αλλά οι δράστες στην πλειοψηφία των υποθέσεων που εξινχιάστηκαν (14) ήταν όλοι άνδρες. Τουλάχιστον εννέα από τους 14 αυτούς άνδρες δολοφόνησαν τα θύματά τους είτε σε περιοχές που είναι γνωστές ως “πιάτσες” την ώρα των φόνων, είτε είχαν προσωπική σχέση με τα θύματά τους. Οι λεπτομέρειες των υποθέσεων της Zella και της Papi εναρμονίζονται πλήρως με την τάση στις πράξεις βίας εναντίων τρανς γυναικών το 2015. Απ’ όσο γνωρίζουμε μόνο ένα θύμα, η Jasmine Collins, δολοφονήθηκε από γυναίκα.

Σύμφωνα με την Butler, “όταν μία τρανς γυναίκα φλερτάρει με έναν άνδρα ετεροκανονικό, και αυτός ο άνδρας νοιώθει ότι εξευτελίζεται, ή ότι απειλείται, αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι ο ίδιος προσδιορίζεται ως κάποιος που θα μπορούσε να έχει σχέση με μία τρανς γυναίκα ή ως κάποιος που θα ήθελε ο ίδιος να είναι μία τρανς γυναίκα”. “Κάποιοι από τους straight άνδρες είναι πιθανό να φλερτάρουν και αυτοί, κάποιοι άλλοι μπορεί να πούν “ευχαριστώ αλλά δεν ενδιαφέρομαι” και κάποιοι θα τραβήξουν το πιστόλι τους ” Που οφείλεται αυτό όμως; Η Butler υποστηρίζει ότι άνδρες όπως ο LaBlond που σκότωσε μία τρανς όπως η Zella Ziona, ίσως νοιώθουν ότι απειλούνται και τους επιτίθενται μέσω του φλερταρίσματος.

Η δολοφονία είναι μία πράξη ισχύος. Είναι ένας τρόπος επανεπιβεβαίωσης της κυριαρχίας, είναι μέχρι ακόμα κι ένας τρόπος δήλωσης του ποιος αποφασίζει για το ποιος ζει και ποιός πεθαίνει.

 

Η δολοφονία (εξηγεί η Butler), είναι μία πράξη ισχύος. “Είναι ένας τρόπος επανεπιβεβαίωσης της κυριαρχίας. Είναι μέχρι ακόμα κι ένας τρόπος να δηλώσεις ότι ΕΓΩ αποφασίζω ποιος ζει και ποιός πεθαίνει. Κατ’ αυτήν την έννοια, η δολοφονία εγκαθιδρύει τον δράστη ως κυρίαρχο τη στιγμή που εκτελεί την πράξη του, και αυτή είναι η πλέον τοξική μορφή που μπορεί να πάρει ο ανδρισμός.”

Το φύλο του δολοφόνου είναι σημαντικό. Ακολουθώντας τη θεωρία της Butler, η βία εναντίον τρανς γυναικών μπορεί να πηγάζει από τη στιγμή εκείνη όπου οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που νίκησαν το σύστημα δια της απελευθέρωσης από τα υποτιθέμενα αδιαπέραστα όρια και περιορισμούς του ίδιου τους του φύλου.

“Οι τρανς γυναίκες έχουν παραιτηθεί του ανδρισμού τους αποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει και αυτό αποτελεί εξαιρετική απειλή για έναν άνδρα που θέλει να βλέπει την ισχύ του ως χαρακτηριστικό και απόρροια του ποιος είναι.” Την έκφραση αυτής της ισχύος την οποία αναγνώρισε η Butler, μπορούμε να την δούμε στην ακρότητα της βιαιότητας με την οποία δολοφόνησαν οι άνδρες αυτοί τα θύματά τους. Η Zella δεν πυροβολήθηκε μία φορά. Σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά ο LaBlond την πυροβόλησε πολλαπλές φορές στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες του KCTV News, τον Αύγουστο η Tamara Dominguez ετών 36 πετάχτηκε έξω από ένα φορτηγό μάρκας Chevrolet Avalanche σε ένα υπαίθριο parking στο Kansas City που οδηγούσε άγνωστος οδηγός. Αφού η Tamara βγήκε από το όχημα, ο οδηγός του την πάτησε περνώντας επανειλημμένα από πάνω της και λιώνοντας την υπό το βάρος του υπερμεγέθους φορτηγού του. Η Tamara βρίσκονταν σε σχέση με τον σύντροφό της, τον οποίο γνώρισε όταν μετακόμισε στην πολιτεία του Missouri πρωτεύουσα της οποίας είναι το Kansas City. Ο σύντροφός της δήλωσε στην εφημερίδα Kansas City Star ότι η Tamara ήρθε στις ΗΠΑ προκειμένου να γλυτώσει από τις διακρίσεις και το ρατσισμό που υφίστατο στην πατρίδα της το Μεξικό. Η Tamara φοιτούσε στο πανεπιστήμιο και σκόπευε να γίνει νοσοκόμα. “Είχε πολλά όνειρα” λέει ο σύντροφός της. “Γεννήθηκε σε έναν τόπο που υπέφερε. Γι αυτό ήρθε εδώ”.

“Πιθανόν ο άνδρας ο οποίος περνάει ξανά και ξανά με το αυτοκίνητό του πάνω από το άψυχο κορμί της Tamara να θεωρούσε ότι δεν είναι αρκετά νεκρή όσο θα ήθελε” λέει η Butler. Από ένα σημείο και μετά είναι ήδη νεκρή αλλά αυτός συνεχίζει να την σκοτώνει. Γιατί; Διότι θέλει να εξαλείψει κάθε ίχνος της δικής του σχέσης με αυτήν. Να εξαλείψει ένα μέρος του ίδιου του του εαυτού. Αλλά παράλληλα θέλει να εγκαθιδρύσει την απόλυτη κυριαρχία του και κατ’ επέκταση τον απόλυτο ανδρισμό του από τον οποίο πηγάζει η δύναμη αυτή.”

Τον Οκτώβριο, ένα μήνα πριν, το συνέδριο για θέματα LGBT ισότητας στο Κονγκρέσο, παρενέβη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις βίας διερευνώντας την περίπτωση της δολοφονίας της Keisha Jenkins. Η Keisha, 22 ετών, δολοφονήθηκε από ένα γκρουπ τεσσάρων σε μία εξαθλιωμένη συνοικία στη Philadelphia γνωστή και ως Old York Road, έναν δημοφιλή τόπο τρανς πορνείας από τη δεκαετία του ’60. Στις 2πμ περίπου, η Keisha βγήκε από ένα αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών N 13 και Wingohocking στη βόρεια πλευρά του πάρκου Hunting. Της είχαν στήσει ενέδρα ένα γκρουπ ανδρών που περιελάμβανε τον Pedro Redding ο οποίος αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία του φόνου της. Η Keisha ληστεύθηκε. Όταν αντιστάθηκε, κάποιος έβγαλε το όπλο του και την σκότωσε.

Αν και η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν ότι ο θάνατος της Keisha δεν ήταν έγκλημα μίσους, η δική μου έρευνα υποδεικνύει το αντίθετο. Έμεινα στην Philadelphia για λιγότερο από μία εβδομάδα και μέσα σε αυτό το διάστημα άκουσα από άλλες τρανς γυναίκες εργάτριες του σεξ που εργάζονται στην ίδια περιοχή του Old York ότι ο Pedro Redding δεν ήταν απλά ένας ληστής που έψαχνε να κλέψει κάποιον. Μία από αυτές ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Redding ήταν πελάτης της.

Η Karen Adell Scot είναι πρώην αστυνομικός και διοικεί το κέντρο υποστήριξης τρανς ατόμων TransCare στην περιοχή του Fresno. Η Scot γνώριζε την Casey Haggard, την 66αχρονη γυναίκα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό από άγνωστο οδηγό. Μερικές άλλες τρανς γυναίκες της περιοχής γνώριζαν επίσης την Casey. Η Scot μας είπε ότι “Ζούσε ως άνδρας και εργαζόταν ώς νυχτερινός φρουρός ασφαλείας μέχρι τη συνταξιοδότησή της.” Σύμφωνα με την Scot, η Casey είχε παραστεί μόνο 4 φορές στο κέντρο υποστήριξης.”Ήρθε και παρουσίασε τον εαυτό της με το πραγματικό της όνομα. Ήταν γλυκιά, καλή και ευτυχισμένη που θα μπορούσε επιτέλους να  ζήσει με το πραγματικό της φύλο. Ήταν ένας καλόψυχος ευγενικός και απολύτως άκακος άνθρωπος.”

Η Scot δήλωσε στο δίκτυο FOX 26 την επόμενη της δολοφονίας της Casey.  “Τους είπα ότι στοχεύθηκε προμελετημένα.” προσθέτοντας ότι το όχημα πάτησε την Casey τρεις φορές πριν της δώσει το χαριστικό χτύπημα. Η Scot πιστεύει ότι οι δράστες μέσα στο τζιπ προσέγγισαν την Casey υποκρινόμενοι ότι είχαν χαθεί. “Ο ένας επιβάτης κρατούσε ένα μακρύ ευθύ μαχαίρι στο αριστερό του χέρι και έναν χάρτη στο δεξί του χέρι. Ο οδηγός είχε βάλει ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως μόλις η Casey πλησίασε το όχημα.”

Η Casey πέθανε μόνη στο σκοτάδι και στη λάσπη. Δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει και να απολαύσει τον πραγματικό εαυτό της διότι κάποιοι αποφάσισαν να της κλέψουν τη ζωή.

 

“Η Casey έλαβε το θανάσιμο χτύπημα στην αριστερή αρτηρία της καρωτίδας στο λαιμό της, και πέθανε από αιμορραγία πριν προλάβει να κάνει 25 βήματα. Πέθανε μόνη στη λάσπη και στο σκοτάδι. Δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει και να απολαύσει τον πραγματικό εαυτό της διότι κάποιοι αποφάσισαν να της κλέψουν τη ζωή” είπε η Scot. “Το όχημα δεν βρέθηκε ποτέ.”

Μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία της Casey, η Scot αναφέρει ότι έγινε στόχος η ίδια ενός άνδρα σε ένα αυτοκίνητο κατά την έξοδό της από μια εκδήλωση τρανς καλλιστείων. “Ο οδηγός προσπάθησε να με πιάσει κυνηγώντας με διαμέσου της πόλης του Νότιου Fresno και κατάφερε να με στριμώξει σε ένα κλειστό βενζινάδικο.” Λόγω του ότι η Scot είναι αστυνομικά εκπαιδευμένη οδηγός, κατάφερε τελικά να ξεφύγει. Η Scot προσθέτει ότι η αστυνομία του Fresno δεν την κάλεσε ποτέ να καταθέσει για το περιστατικό παρ’ ότι κατήγγειλε στο FBI ότι η περιγραφή του οδηγού που της επιτέθηκε ταίριαζε με τον δράστη της δολοφονίας της Casey.

Ο νόμος αναγνωρίζει ως εγκλήματα μίσους, μεμονομένα κατά τα άλλα εγκληματικά περιστατικά, ως μέρος μια γενικότερης τάσης βίας που απορρέουν από την προκατάληψη εναντίων ανθρώπων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Η αποτυχία να αναγνωρίσουμε ένα έγκλημα ως έγκλημα μίσους, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά. “Κάθε φορά πού ένα τρανς άτομο δολοφονείται, το μήνυμα πάει σε κάθε άλλο τρανς άτομο. Δεν είσαι ασφαλής. Αυτό το πτώμα θα μπορούσε να ήταν το δικό σου.” λέει η Butler. “Όταν ένα έγκλημα δεν κατηγοριοποιείται ως έγκλημα μίσους, ή όταν ένα έγκλημα αθωώνεται διότι υποτίθεται το θύμα “προκάλεσε” τον δολοφόνο, τότε η αστυνομία στέλνει το ίδιο μήνυμα με τον δολοφόνο.”

Δείτε Επίσης

H Keyshia Blige ήταν ένας χαρούμενος άνθρωπος πριν γίνει το θύμα ενός εγκλήματος μίσους. Η φίλη της Sasha Love δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι η συμπεριφορά της άλλαξε το 2011 όταν τέσσερις άνδρες την ξυλοκόπησαν χτυπώντας την περισσότερες από 30 φορές στο πρόσωπό της με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τόσο σοβαρά που της προξενήθηκε μόνιμη νευρική βλάβη στο πρόσωπο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μπόρεσε να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί την χαμένη χαρά της. “Ήταν πιο ευτυχισμένη από ποτέ όταν ξεκίνησε τη διαδικασία της φυλομετάβασής της.” δήλωσε η Love στον Guardian. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Keyshia πυροβολήθηκε θανάσιμα, καθώς οδηγούσε σε έναν δρόμο στην πόλη Aurora του Ιλινόις.

“Με λίγα λόγια, η υπόθεση παραμένει υπό εξέταση και κανείς δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί αλλά εξακολουθούμε να συνεχίζουμε ενεργά την έρευνα” είπε ο Dan Ferrelli, ενώ το τμήμα δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας της πόλης Aurora δήλωσε μέσω e-mail στο Broadly ότι “Ο φόνος σε καμία περίπτωση δεν ήταν έγκλημα μίσους”.

Κάθε φορά πού ένα τρανς άτομο δολοφονείται, το μήνυμα πάει σε κάθε άλλο τρανς άτομο. Δεν είσαι ασφαλής. Αυτό το πτώμα θα μπορούσε να ήταν το δικό σου

 

Η Kandis Capris πυροβολήθηκε έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών στο Phoenix της Αριζόνα τον περασμένο Αύγουστο. Με αφορμή τον θάνατό της και την αστυνομικη έρευνα για τη δολοφονία της, το τηλεοπτικό κανάλι ABC15 ανέφερε όι η οικογένειά της πιστεύει ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση του δράστη που δολοφόνησε την Kandis. “Ζητώ μόνο τη δικαιοσύνη για το παιδί μου” είπε η μητέρα της στο ABC 15. “Ζητώ τη δικαιοσύνη για όλη την τρανς κοινότητα.” Η οικογένεια και οι φίλοι της Kandis πιστεύουν ότι ο φόνος ήταν ένα έγκλημα μίσους, παρ’ ότι δεν διερευνάται ως τέτοιο. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Phoenix δήλωσε το Broadly ότι, “Ο χαρακτηρισμός μίας υπόθεσης ως έγκλημα μίσους είναι βοηθητικός όσον αφορά στη διαλεύκανση, αλλά όσον αφορά στη δολοφονία αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη υπόθεση”.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους αποδείξεις χρειάζονται οι επιθεωρητές προκειμένουν να κατατάξουν σωστά αυτές τις δολοφονίες. Σύμφωνα με την Butler, δεν είναι δυνατόν να διαχωρστεί ο θάνατος αυτών των ανθρώπων από τον τρόπο ζωής τους ως μαύρες τρανς γυναίκες. “Η αστυνομία κατ’ αυτήν την έννοια αποτελεί μέρος τους προβλήματος, με την άρνησή της να ονοματίσει τα εγκλήματα ως μίσους” λέει η Butler. “Οι ζωές των μαύρων τρανς γυναικών έχουν μικρότερη αξία από τις ζωές των λευκών cis γυναικών και αυτό είναι γεγονός. Όμως αυτό που παραγματικά χρειάζεται είναι ένα αντι-ρατσιστικό, αντι-τρανσφοβικό κίνημα που θα αντλεί από τις μαύρες γυναίκες φεμινισμό και κριτική εναντίον του ρατσισμού και των αστυνομικών διακρίσεων.”

Τα κοινωνικά κινήματα αναπτύσσουν τάσεις ενοποίησης από το 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι το τρανς κίνημα αυξάνει σε μέγεθος και προσοχή και μισό αιώνα μετά ηγείται των κινημάτων για την ισότητα και απελευθέρωση των γκέι όπως επίσης και των γυναικείων κινημάτων που ξεκίνησαν τις δεκαετίες των 1960 και 70, ή ότι τα κινηματα αυτά αναζωπυρώνονται και από μόνα τους.  «Ο κόσμος συνειδητοποιεί, ότι οι ταξικές διαφορές μεγιστοποιούνται, ότι οι ορίζοντές τους για το μέλλον στενεύουν, και ότι η αστυνομία δεν κάνει τίποτα για την προστασία τους. Βλέπουν επίσης πως οι ισχυροί παρακωλύουν και εμποδίζουν είτε πρόκειται για την επίθεση των δεξιών συντηρητικών κομμάτων εναντίον της νομοθεσίας για τις παρένθετες παιδοθεσίες, είτε πρόκειται για τις δολοφονίες άοπλων μαύρων στους δρόμους από την αστυνομία που παραμένει υπό καθεστώς ασυλίας, είτε πρόκειται για την παντελή έλλειψη δημοσιότητας στις δολοφονίες των τρανς ατόμων των οποίων οι θάνατοι δεν θεωρούνται σημαντικοί.”

Οι 23 αυτοί θάνατοι αποτελούν φυσικό συνεπακόλουθο της δομικής κοινωνικής ανισότητας. Η κοινωνία μας συνολικά απέτυχε στις περιπτώσεις αυτών των 23 γυναικών. Εάν δεν καταδικάσουμε δημοσίως και ξεκάθαρα αυτές τις ειδεχθείς πράξεις βίας, εάν δεν τις χαρακτηρίσουμε ορθά ως εγκλήματα μίσους, και εάν και το 2016 αποτύχουμε ξανά να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες πρίν πολλές από αυτές δολοφονηθούν, τότε οι ζωές τους και οι θάνατοί τους θα αντιμετωπιστούν ξανά ως τίποτα παραπάνω από ένα καυτό κουτσομπολιό στον κίτρινο τύπο και ως κροκοδείλια δάκρυα στα προοδευτικά έντυπα. Ναι, οι γυναίκες αυτές αξίζουν να αναγνωριστούν για το ποιες ήταν όταν ζούσαν αλλά κυρίως πρέπει να αναγνωριστεί η ζωή που θα τους άξιζε να έχουν. Μία ζωή χωρίς βία.

Η Butler υποστηρίζει ότι αυτές οι δολοφονίες αποτελούν μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κόσμος στον οποίο δεν θα υπάρχουν τρανς. “Η αίσθησή μου είναι ότι ένα κίνημα το οποίο προσβλέπει σε έναν καλύτερο κόσμο για τα τρανς άτομα θα πρέπει να υποστηρικτεί από όλους μας αναξάρτητα από το πως εμείς οι ίδιοι ταυτοποιούμε τους εαυτούς μας.” έγραψε, εξηγώντας ότι η προστασία των ανθρώπων από τη βία είναι σημαντική, αλλά δεν είναι σοφό να επαφιόμεθα στην αστυνομία για να το πράξει. “Πιθανόν ένα άλλο είδος δύναμης, αυτό της δύναμης της αυτοδιάθεσης και αποφασιστηκότητας να είναι αυτό που χρειαζόμαστε προκειμένου ένα κίνημα ενάντια στην τρανσφοβία να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα εναντίον του ρατσισμού και της φτώχιας, εναντίον της ομοφοβίας και του μισογυνισμού και εναντίον των ακραίων οικονομικών ανισοτήτων. Η αντίθεση στην τρανσφοβία είναι και έτσι πρέπει να είναι, κεντρικό θέμα όλων αυτών των αγώνων.”

“Διότι όλες αυτές οι ζωές έχουν σημασία” αναφέρει η Butler.

 

Μετάφραση για το T-zine.gr
Tzina Starlite.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Broadly Vice.

——————–

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί