Now Reading
Διαδικτυακός Εκφοβισμός – Cyberbullying | Κατάγγειλε το

Διαδικτυακός Εκφοβισμός – Cyberbullying | Κατάγγειλε το

Ελλάδα: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 | 11:42


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Άρθρο 

Διαδικτυακός Εκφοβισμός – Cyberbullying | Κατάγγειλε το

Ως διαδικτυακός εκφοβισμός θεωρείται οποιαδήποτε πράξη απομειωτικής επιθετικής συμπεριφοράς ακόμη και βίας κατά ενός ατόμου ή και ομάδας ατόμων μέσω του διαδικτύου.

Η διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον εκφοβισμό που γίνεται στον πραγματικό κόσμο και στο διαδίκτυο είναι αρκετές, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία, όπως το ότι το πρόσωπο που είναι θύτης , έχει την ανάγκη να υπερισχύει του θύματος, ενώ τα περιστατικά μπορούν να μην είναι μεμονωμένα, αλλά επαναλαμβανόμενα και κλιμακούμενα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός κατά LGBTQI ατόμων, συμβαίνει όταν ο βασικός λόγος της παρενόχλησης ή της επιθετικής συμπεριφοράς είναι η έκφραση, ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου του θύματος καθώς και ο σεξουαλικός του προσανατολισμός.

Το ιδιαίτερο στοιχείο που μπορεί να έχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός κατά των LGBTQI ανθρώπων, πέραν των μορφών του που θα περιγράψουμε παρακάτω, είναι ότι συχνά έχει σεξιστικό, ομο/τρανς-μισανθρωπικό χαρακτήρα, ενώ ο θύτης συχνά αποανθρωποποιεί το θύμα βάσει της ιδιότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού, της έκφρασης, της ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου του θεωρώντας το μη άνθρωπο ή κατώτερο είδος ανθρώπου.

Μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού κατά LGBTQI ατόμων που συναντούμε είναι το ξεμπρόστιασμα – outing, η πλαστοπροσωπία – impersonation, και η ανάφλεξη – flaming.

Ξεμπρόστιασμα – Outing

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη γνωστοποίηση (coming out), από το ξεμπρόστιασμα (outing). Το πρώτο αυξάνει την ορατότητα και είναι πάντα επιθυμητό, ενώ το δεύτερο είναι μία καθαρά πράξη βίας, όπου το πρόσωπο που είναι θύτης ανεβάζει στο διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες του θύματος χωρίς τη συγκατάθεση του, σε σχέση με το σεξουαλικό του προσανατολισμό, την έκφραση, ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να το εκθέσει δημόσια, να του δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας και φόβου, να παραβιάσει την ιδιωτική του ζωή, να το παρενοχλήσει, και, να το κάνει να αισθανθεί άσχημα. Αποτελεί βίαια εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα του ατόμου, παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων και δεν μπορεί να σχετίζεται με την οικειοθελή γνωστοποίηση.

Πλαστοπροσωπία – Impersonation

Πολλές φορές το πρόσωπο που είναι θύτης στην προσπάθεια να βλάψει την φήμη και την προσωπικότητα του θύματος, δημιουργεί πλαστούς λογαριασμούς με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του θύματος, θέτοντάς το σε κίνδυνο.

Ανάφλεξη – Flaming

Ανάφλεξη, είναι όταν το πρόσωπο που είναι θύτης, με τη χρήση χυδαίας και επιθετικής γλώσσας, προσπαθεί να διαπληκτιστεί με το θύμα σε δημόσιο διάλογο, προσπαθώντας να το προσβάλλει, να το απομειώσει και να το γελοιοποιήσει ή εξευτελίσει.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού όπως η αποστολή γραπτών υβριστικών μηνυμάτων, η παρενόχληση, η δυσφήμιση, η εξαπάτηση, η διαδικτυακή παρακολούθηση καθώς και ο αποκλεισμός από διαδικτυακές ομάδες (online group) που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε φυσική βία στην πραγματική ζωή.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι άμεσος ή και έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα (θύτες) που μπορεί και να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.

 

Αποτελέσματα και συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού στην υγεία του θύματος.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός παρότι δεν είναι μία μορφή σωματικής επίθεσης, επηρεάζει τη ζωή του θύματος αρνητικά καθώς είναι μια μορφή επιθετικότητας και βίας. Το θύμα πολλές φορές απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο, απέχει από την εργασία του, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο τους λόγω του εκφοβισμού που δέχθηκαν μέσω του διαδικτύου.

Το θύμα τις περισσότερες φορές χάνει την εμπιστοσύνη που έχει προς τον εαυτό του, νιώθει ανασφάλεια, φόβο και σε πολλές περιπτώσεις η απομόνωση και η κατάθλιψη δεν αργεί να του χτυπήσει την πόρτα.

Υπάρχουν περιπτώσεις LGBTQI ατόμων, που βίωσαν διαδικτυακό εκφοβισμό όταν πήραν την απόφαση να γνωστοποιήσουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την έκφραση, ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στην «ντουλάπα» και να κλειστούν στον εαυτό τους, λόγω του ότι αισθάνονται ότι δεν είναι αποδεκτά, έχοντας ενοχές γι’ αυτό που πραγματικά είναι και για την απόφαση που είχαν πάρει στο να το γνωστοποιήσουν.

Ακόμη έχουμε περιστατικά LGBTQI ατόμων και κυρίως εφήβων, που όταν δέχτηκαν διαδικτυακό εκφοβισμό, σκέφτηκαν να διαπράξουν ή και έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, διότι δεν άντεξαν την κακοποίηση.

Πέραν όμως της ψυχικής υγείας, μπορεί να εμφανιστούν και σωματικά προβλήματα υγείας όπως πονοκέφαλοι και ημικρανίες, πόνοι στην κοιλιά, ανορεξία και απώλεια βάρους, απώλεια σωματικής ενέργειας, αϋπνία και διαταραχές στον ύπνο, έντονοι πόνοι στο στήθος, νευρικότητα και άλλα.

Τι κάνεις αν δεχτείς διαδικτυακό εκφοβισμό;

Αυτό που πάντα πρέπει να θυμάσαι είναι να μην απαντάς κατευθείαν στα επιθετικά μηνύματα ή δημοσιεύσεις. Κατέγραψε σε στιγμιότυπο (printscreen) το δημοσίευμα, το μήνυμα, το φωτογραφικό υλικό κλπ, σημειώνοντας την ημερομηνία και την ώρα που συνέβησαν, μαζί με πληροφορίες από την ταυτότητα και την ηλεκτρονική διεύθυνση του θύτη.

Μη φοβάσαι – Μίλα

Μίλησε με κάποιο δικό σου έμπιστο άτομο για το περιστατικό και κατάγγειλε τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, στον υπεύθυνο της ιστοσελίδας ή του κοινωνικού δικτύου. Κατάγγειλε το περιστατικό που σου συνέβη στην αστυνομία. Οι LGBTQI άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα παρενοχλήσεων, ο εκφοβισμών και η βίας προστατεύονται από μία σειρά νομοθεσιών.

Δείτε Επίσης

Κατάγγειλε το

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών από την ίδρυση του δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ρατσιστικής τρανσφοβικής βίας, καθώς και περιστατικών παρενοχλήσεων, παραβίασης της ιδιωτικότητας και διακρίσεων για λόγους έκφρασης, ταυτότητα ή χαρακτηριστικών φύλου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, για την καταγραφή ενός ανάλογου περιστατικού:

 • Δεν απαιτείται το καταγγέλλον πρόσωπο να είναι μέλος του Σωματείου μας.
 • Στην καταγραφή διατηρείται η πλήρης ανωνυμία του προσώπου καθώς και τα προσωπικά του δεδομένα.
 • Το καταγγέλλον πρόσωπο δεν έχει ουδεμία υποχρέωση εάν δεν θέλει να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον του θύτη. Μολαταύτα, εάν το θελήσει και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το ΣΥΔ, μπορεί να του παρέχει πληροφορίες για την προστασία του και νομική υποστήριξη.
 • Σε περίπτωση που το πρόσωπο θέλει ή έχει ανάγκη, το ΣΥΔ μπορεί επίσης να του παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

Η πλήρης καταγραφή αυτών των περιστατικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους εξής λόγους:

 • Την συλλογή και την ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι πράγματι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν παρενοχλήσεις, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, διακρίσεις ή και βία.
 • Την ανωνυμοποιημένη χρήση τους ως στοιχεία για όλα τα παραπάνω με σκοπό την διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο νομοθεσιών που θα βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι.
 • Δίνεται το μήνυμα ότι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι που είναι θύματα διακρίσεων ή βίας, δεν είναι μόνοι τους και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα καταγραφή, υποστήριξη, δράση εάν κι εφόσον το θύμα το θέλει ή κρίνεται αναγκαίο.
 • Την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και αίσθησης κοινότητας που το πρόσωπο θα νιώσει.

Το ΣΥΔ είναι μέλος του Δικτύου Οργανώσεων για την Αντιμετώπιση της Ρατσιστικής Βίας.

 • Έχεις γίνει αποδέκτης βίαιης ή μειωτικής μεταχείρισης λόγω του τρανς στάτους σου;
 • Έχεις γίνει μάρτυρας ή είσαι συγγενικό πρόσωπο ή σύντροφος τρανς ανθρώπου που έχει δεχθεί βίαιη ή μειωτική μεταχείριση;
 • Έχεις δεχθεί παρενοχλήσεις, παραβίαση της ιδιωτικής σου ζωής ή έχεις δεχθεί διακρίσεις λόγω του τρανς στάτους σου;
 • Έχεις δεχθεί οποιεσδήποτε απειλές κατά της σωματικής σου ακεραιότητας ή έχεις γίνει γνώστης αυτών;
 • Έχεις γίνει αποδέκτης οποιασδήποτε τρανσφοβικής συμπεριφοράς ή έχεις γίνει μάρτυρας τέτοιου περιστατικού;

Μην διστάζεις! Κατάγγειλε το!

Δες τη διαδικτυακή πλατφόρμα καταγγελίας περιστατικού ρατσιστικής βίας εδώ.

 

Πληροφορίες: Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) / Τηλέφωνο 210. 9210 697

Δευτέρα έως και Παρασκευή / Ώρες 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00

 

© T-zine.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί