Ελλάδα: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 | 00:37

LGBTQI News | T-zine.gr

 

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού στο νέο Σύνταγμα

Δεν υπήρξε συναίνεση στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει στο νέο Σύνταγμα ρητή αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 Για το θέμα υπήρξε διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε ότι η προστασία του δικαιώματος στον σεξουαλικό προσανατολισμό καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η πρόταση όμως – όπως αναφέραμε – δεν βρήκε σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία. Ο εισηγητής της, Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε ότι το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού καλύπτεται από τα όσα προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρει πως «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Απαντώντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «πράγματι θα μπορούσε να απορρέει από το δικαίωμα στην προσωπικότητα» θυμίζοντας όμως ότι «πολλά διεθνή κείμενα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό» προσθέτοντας πως «ξέρετε πολύ καλά ότι σε μία από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες, όπως της Βρετανίας, υπήρξε χημικός ευνουχισμός» στο παρελθόν. Μάλιστα επισήμανε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι βρίσκεται ανάμεσα στους τομείς διακινδύνευσης το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Με την πρόταση συμφώνησε και το ΚΚΕ με τον εισηγητή του Γιάννη Γκιόκα να επισημαίνει όμως ότι η πρόταση «καταλήγει κενό γράμμα όσο δεν υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. «Όταν όλα βασίζονται στην ατομική ευθύνη χωρίς να γίνεται λόγος για υποχρεώσεις του κράτους».

 

*Μπορείτε να δείτε τις πλήρεις προτάσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για την Συνταγματική Αναθεώρηση εδώ.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από vouliwatch.gr