Διαμαρτυρία-αγρυπνία στη φυλακή «Pentonville» της Μεγάλης Βρετανίας για τους θανάτους τρανς κρατουμένων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης

«Είναι πάντα απίστευτα δύσκολο να χάνεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, αλλά είναι ακόμη πιο επώδυνο να χάνεις κάποιον που βρίσκεται μέσα στη φυλακή. Υπάρχουν πολλά «επίπεδα» στον συγκεκριμένο πόνο. Είναι ένας πόνος που χωρίζεται από τους τοίχους της φυλακής. Είναι ο πόνος του να γνωρίζεις ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο πέθανε μόνο. Ότι έχασε τη ζωή του μέσα σε ένα κλουβί».

Διαμαρτυρία-αγρυπνία στη φυλακή «Pentonville» της Μεγάλης Βρετανίας για τους θανάτους τρανς κρατουμένων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης

Μια σειρά από διαμαρτυρίες-αγρυπνίες για την υποστήριξη των τρανς κρατουμένων πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο ως μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης και Αλληλεγγύης για τα τρανς άτομα που βρίσκονται στη φυλακή.

Στο κεντρικό Λονδίνο, 100 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την φυλακή «Pentonville» για την αγρυπνία κρατώντας στα χέρια ένα αναμμένο κερί. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Bent Bar Project», μια συλλογικότητα που υποστηρίζει τα ΛΟΑΤ άτομα που βρίσκονται στη φυλακή και αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους αυτοκτονώντας στις φυλακές λόγω της δυσφορίας που προκαλείται από τη στέρηση της ιατρικής περίθαλψης που σχετίζεται με τη μετάβαση τους ή λόγω της τρανσοφοβιας που βίωσαν από άλλους τροφίμους.

Ακτιβιστές άναψαν κεριά στη μνήμη των τρανς κρατουμένων που πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπροστά από την φυλακή. Άλλοι διάβασαν ποιήματα και μηνύματα από τρανς άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, εξηγώντας πώς αισθάνονται και πως παραμελούνται οι ανάγκες τους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ζήτησαν από το σοφρωνιστικό σύστημα της χώρας να αναπτύξει μια καλύτερη κατανόηση των αναγκών των τρανς κρατουμένων, όπως το να τους επιτραπεί να φορούν ρούχα που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους, να έχουν πρόσβαση στην ορμονοληψία, εάν την έχουν ανάγκη, και να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στα τρανς άτομα που είναι πιο πιθανό να βιώσουν προβλήματα στην ψυχική τους υγεία, όπως αυτοτραυματισμοί ή αυτοκτονικός ιδεασμός. Τόνισαν επίσης ότι ο εκφοβισμός και η τρανσφοβική παρενόχληση από άλλους κρατούμενους ή ακόμη και από το προσωπικό, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση, ενισχύοντας έτσι τον όποιον κίνδυνο.

Ένα μέλος του «Bent Bar Project» είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας όσο αφορά στον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων υπό κράτηση (3 θάνατοι/αυτοκτονίες τρανς ατόμων). Πέρυσι, υπήρξαν 345 θάνατοι στη φυλακή, 45 θάνατοι κρατουμένων στα «χέρια» της αστυνομίας και 3 στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Μέχρι στιγμής, στις μόλις τρεις εβδομάδες του 2017, υπήρξαν ήδη 15 θάνατοι στη φυλακή. Αυτοί δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι άνθρωποι από τις κοινότητες μας, είναι φίλοι μας, είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι σύντροφοι μας, γείτονές μας, συνάδελφοι μας. Κάθε θάνατος είναι ένας ακόμη θάνατος που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί».

«Είναι πάντα απίστευτα δύσκολο να χάσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, αλλά είναι ακόμη πιο επώδυνο να χάνεις κάποιον που βρίσκεται μέσα στη φυλακή. Υπάρχουν πολλά «επίπεδα» στον συγκεκριμένο πόνο. Είναι ο πόνος που χωρίζεται από τους τοίχους της φυλακής. Είναι ο πόνος του να γνωρίζεις ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο πέθανε μόνο. Ότι έχασε τη ζωή του μέσα σε ένα κλουβί. Στην περίπτωση της αυτοκτονίας, ο πόνος του εγκλεισμού ήταν πάρα πολύς για να τον αντέξουν».

Είναι δύσκολο να υπολογισθεί ο ακριβής αριθμός των τρανς ατόμων που κρατούνται στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της ελλιπούς συλλογής δεδομένων, καθώς και του γεγονότος ότι πολλοί κρατούμενοι δεν δηλώνουν ανοιχτά την κατάσταση τους στο περιβάλλον της φυλακής υπό το φόβο της προκατάληψης.

Η κινητοποίηση αυτή ήρθε μετά και το τραγικό περιστατικό στη φυλακή «HMP Doncaster» όπου μια τρανς γυναίκα, η Jenny Swift, αυτοκτόνησε στις 30 Δεκεμβρίου. Είχε τοποθετηθεί σε μια μονάδα ανδρών και σύμφωνα με πληροφορίες της αρνήθηκαν ορμονοληψία που σχετιζόταν με τη μετάβαση της.

Ο θάνατος της Swift ήρθε να προστεθεί στους δύο άλλους θανάτους τρανς ατόμων του προηγούμενου έτους, τις αυτοκτονίες της Joanne Latham στη φυλακή «HMP Woodhill» και της Vicky Thompson στην «HMP Armley». Και οι δύο βρίσκονταν σε φυλακές ανδρών, ενώ είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους για αυτό στην αρμόδια υπηρεσία των φυλακών.

Μετά τους θανάτους των Latham και Thompson, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς κρατουμένων. Οι νέες πολιτικές τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Swift.

Οι νέες οδηγίες ορίζουν ότι η κατάλληλη διαμονή πρέπει να εξετάζεται, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπειά των τρανς ατόμων, εκτός αν υπάρχει σαφής ανησυχία ως προς την ασφάλεια. Οι περιπτώσεις των τρανς κρατουμένων πρέπει σύμφωνα με τις νέες οδηγίες να εξετάζονται εντός τριών ημερών από την άφιξή τους στη φυλακή για να καθοριστεί ποια φυλακή (ως προς το φύλο) είναι η πλέον κατάλληλη για την περίπτωση τους.

Ωστόσο, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων φοβούνται τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να προστατεύσουν την ασφάλεια των τρανς κρατουμένων και έχουν απευθύνει έκκληση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση, καθώς και για αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της χώρας.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής 

News

© T-zine.gr με πληροφορίες από Independent.co.uk

—————

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε σχετικό Δελτίο Τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης και Δράσης προς του Τρανς Φυλακισμένους, εδώ.