Διεθνής κατακραυγή για εκτέλεση Ιρανής που στα 17 της σκότωσε τον άντρα της

Διεθνής κατακραυγή για εκτέλεση Ιρανής που στα 17 της σκότωσε τον άντρα της

 

Τον είχε καταγγείλει για κακοποίηση

Διεθνής κατακραυγή για εκτέλεση Ιρανής που στα 17 της σκότωσε τον άντρα της

Τεχεράνη

Έτοιμη έχουν την αγχόνη οι ιρανικές αρχές για την εκτέλεση 22χρονης, που κατηγορείται για την δολοφονία του συζύγου της, στην ηλικία των 17 ετών. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση.

Η Ζεϊνάμπ Σεκανβάντ καταδικάστηκε σε θάνατο, όταν ήταν 17 ετών με την κατηγορία ότι σκότωσε τον σύζυγό της, τον οποίο είχε καταγγείλει για κακοποίηση.

Η Ζεϊνάμπ συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ήταν 17 ετών, και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της, για τον οποίο κατέθεσε ότι ήταν επιθετικός και την κακοποιούσε.

Σε δίκη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά άδικη» καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού με την εκτέλεσή της να έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μετά την αρχική της σύλληψη, η Σεκανβάντ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα επί 20 ημέρες, όπου, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ξυλοκοπήθηκε από άνδρες αστυνομικούς.

Η Σεκανβάντ ήταν ανήλικη με βάση τα διεθνή κριτήρια όταν υποτίθεται ότι διέπραξε το έγκλημα. «Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική υπόθεση» δηλώνει ο Φίλιπ Λούθερ, ερευνητής και νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Αμνησίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Όχι μόνο ήταν κάτω από 18 ετών, αλλά δεν της επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ βασανίστηκε κατά τη σύλληψή της από άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι την χτύπησαν σε όλο της το σώμα» προσθέτει.

 

Πηγή: tovima.gr