Ελλάδα: Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:27
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | Άρθρο | T-zine.gr
Διεύρυνση ανισοτήτων με βάση το φύλο
Εάν θελήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση για την πρόοδο των δικαιωμάτων στη βάση του φύλου τα τελευταία 20 χρόνια, μάλλον θα διαπιστώσουμε πολύ μικρά βήματα, μα ιδιαίτερα στη χώρα μας στασιμότητα.
Παρά τις νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί για την προάσπιση δικαιωμάτων στη βάση του φύλου, όπως επί παραδείγματι η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και βίας, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Η τελευταία καταγραφή της EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων) αναδεικνύει με τα πλέον μελανά χρώματα ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνον η τελευταία χώρα ανάμεσα στις 28 της Ε.Ε. στους δείκτες ισότητας, αλλά είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που σε αυτή τη δεκαετία αύξησε αντί να μειώσει την ανισότητα για λόγους φύλου – αποτυπωμένη σε αποδοχές, εισόδημα και κίνδυνο φτώχειας, διευρύνθηκε.
Το χάσμα μεγαλώνει αντί να μικραίνει, ενώ όλα τα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν απουσία της διάστασης φύλου στις πολιτικές που αναλαμβάνονται. Πέρα όμως από τις πολιτικές, ο σεξισμός είναι η πλέον «απενοχοποιημένη» μορφή ρατσισμού (ακόμη και ανάμεσα στις ίδιες τις γυναίκες και τούτο είναι το πιο τραγικό – οι ίδιες οι γυναίκες τον εσωτερικεύουν και τον αναπαράγουν) και όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε, αλλά να αναδεικνύουμε πάντα την έμφυλη διάσταση σε όλο το φάσμα: πολιτική, κοινωνία, διαπροσωπικές σχέσεις.
Και ασφαλώς θα συμπλήρωνα ότι η θεώρησή μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική και να ξεπερνά τις διμερείς αντιλήψεις, καθώς το φύλο δεν είναι δίπολο αλλά φάσμα.
♦ Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Ο «περί νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου» της Κύπρου.
© T-zine.gr το άρθρο της Μαρίνας Γαλανού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” στις 03.09.2018
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.