Now Reading
Δικαστική απόφαση : Η απόφαση του State Department για απόρριψη διαβατηρίου ίντερσεξ προσώπου αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου.

Δικαστική απόφαση : Η απόφαση του State Department για απόρριψη διαβατηρίου ίντερσεξ προσώπου αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου.

Δικαστική απόφαση : Η απόφαση του State Department για απόρριψη διαβατηρίου ίντερσεξ προσώπου αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου.

News

John Riley | Metro Weekly.

Οι δικηγόροι των Dana Zzyym υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμπεριλάβουν και μια τρίτη καταχώριση φύλου σε επίσημα έγγραφα.

Dana Zzyym – Photo: Lambda Legal.
Dana Zzyym – Photo: Lambda Legal.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι το State Department των ΗΠΑ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία όταν απέρριψε την έκκληση των Dana Zzyym, ίντερσεξ προσώπου βετεράνου του ναυτικού, για την έκδοση διαβατηρίου ώστε να ταξιδέψει σε ένα διεθνές συνέδριο στο Μεξικό.

Γεννήθηκε ίντερσεξ, αλλά λίγο μετά την γέννηση, οι γονείς και ο γιατρός πήραν την απόφαση να μεγαλώσει ως αγόρι. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αρκετές αμετάκλητες, επώδυνες, και ιατρικά περιττές επεμβάσεις που δεν λειτούργησαν, οι οποίες άφησαν σοβαρά τραύματα.

Όταν έκανε έκκληση για την έκδοση διαβατηρίου, δεν ένιωσε ότι ήθελε να πει ψέματα διαλέγοντας φύλο άνδρα ή γυναίκα στην αίτηση. Η υπηρεσία (State Department) απαιτεί μαζί με άλλα έγγραφα και το πιστοποιητικό γέννησης ώστε να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του ατόμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πιστοποιητικό γέννησης αναγράφει ”άγνωστο” στην κατηγορία του φύλου. Αλλά ακόμα και αν το πιστοποιητικό γέννησης όπως και πληροφορίες που προέρχονται από το Τμήμα Βετεράνων των ΗΠΑ δηλώνουν την ίντερεξ ταυτότητα, η υπηρεσία (State Department) απέρριψε την αίτηση έκδοσης διαβατηρίου.

Με την βοήθεια της νομικής υπηρεσίας Lambda, προχώρησε σε μήνυση της υπηρεσίας (State Department), υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη της αίτησης της παραβιάζει τους όρους εξασφάλισης και προστασίας του συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και τους όρους της ομοσπονδιακής διοικητικής διαδικασίας. Αρκετές άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδία, η Μάλτα, το Νεπάλ και η Νέα Ζηλανδία, προσφέρουν ήδη την επιλογή μιας τρίτης καταχώρισης φύλου για όσα πρόσωπα δεν προσδιορίζονται μέσα στα πλαίσια του έμφυλου δίπολου άνδρα-γυναίκα.

Με βάση την αρμοδιότητά του ο δικαστής περιφέρειας R. Brooke Jackson δήλωσε ότι «δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση ότι η υπηρεσία (State Department) ακολούθησε μια λογική πορεία υιοθετώντας την πολιτική έκδοσης διαβατηρίου στα πλαίσια του έμφυλου δίπολου».

«Αυτή είναι μια σημαντική νίκη τόσο για το ίδιο το πρόσωπο όσο και για άλλα πρόσωπα που είναι ίντερσεξ ή δεν προσδιορίζονται στα πλαίσια του έμφυλου δίπολου άνδρα-γυναίκα, και που θέλουν απλά να αναγνωρίζονται για αυτό που είναι και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό», δήλωσε ο Paul Castillo, δικηγόρος της νομικής υπηρεσίας Lambda Legal. «Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, καλούμε την υπηρεσία (State Department) να κάνει το σωστό, και να εκδώσει κατάλληλα διαβατήρια που αντανακλούν την πραγματική ταυτότητα για το συγκεκριμένο ίντερσεξ πρόσωπο όσο και για άλλους πολίτες που δεν προσδιορίζονται με βάση το έμφυλο δίπολο. Γιατί να πρέπει το συγκεκριμένο, ή οποιοδήποτε άλλο άτομο, να αναγκάζεται να πει ψέματα σχετικά με το φύλο τους στα έγγραφα της αίτησης διαβατηρίου, ενώ υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες;».

Οι Zzyym προχώρησαν σε δηλώσεις υπερασπίζοντας την απόφαση του Jackson αλλά παράλληλα αναγνωρίζοντας την ως «το πρώτο βήμα στην αρχή μιας δύσκολης μάχης».

Δείτε Επίσης

«Κάθε μέρα αναγκάζομαι να υπομείνω τις επιπτώσεις των αποφάσεων που πάρθηκαν για μένα όταν ήμουν ακόμα παιδί. Δεν θα έπρεπε να υποφέρω στο έλεος της κυβέρνησης της χώρας μου, μιας χώρας-κυβέρνησης που πρόθυμα και υπερήφανα υπηρέτησα. Είναι μια επώδυνη υποκρισία, το γεγονός ότι επειδή δεν θέλω να πω ψέματα για το φύλο μου σε ένα επίσημο έγγραφο, η κυβέρνηση αγνοεί την ταυτότητά μου. Ελπίζω τώρα η υπηρεσία (State Department) να κάνει το σωστό».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Ελένη Αναγνωστοπούλου

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Metro Weekly

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί