Now Reading
Διοργάνωση ημερίδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο “Συνηγορία και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα” την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017.

Διοργάνωση ημερίδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο “Συνηγορία και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα” την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017.

Ελλάδα: Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 | 21:55

 

T-zine.gr


Συνηγορία και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Πέμπτη 4 Μαΐου 2017,
Ώρα 18.00 – 21.00
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Ψυχολογίας”

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν υπάρξει αιτία πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη έρευνα στην Ε.Ε. από το FRA (2013) έδειξε πως 47% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν βιώσει προσωπικά τη διάκριση και τον αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ακόμη, σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην πανευρωπαϊκή έρευνα ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί βία ή είχαν απειληθεί εξαιτίας της ταυτότητας φύλου τους ή/και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, δυστυχώς δε συνοδεύονται από αντίστοιχο αριθμό καταγγελιών ή κινήσεις υπεράσπισής τους σε κοινωνικό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο, καθώς αναφέρεται ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τίποτα δε θα γινόταν ή δε θα άλλαζε εάν το ζήτημα έφτανε στις αρχές.

Ο κύκλος του κοινωνικού αποκλεισμού και της ρατσιστικής βίας εκτείνεται στην εργασία, την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας ενώ τα αποτελέσματα του αποκλεισμού γίνονται ορατά στη σωματική και ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στις ευκαιρίες που στερούνται και στα δικαιώματά τους που συχνά υφίστανται παραβιάσεις.

Από τη σκοπιά της κοινωνικής ψυχιατρικής, ψυχική υγεία δε νοείται η έλλειψη συμπτωμάτων αλλά όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «μια κατάσταση ευεξίας μέσα στην οποία κάθε άτομο αναγνωρίζει τη δυναμική του, μπορεί να διαχειρίζεται τα καθημερινά άγχη της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέσει να συνεισφέρει στην κοινότητά του». Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ψυχική υγεία, η συνηγορία και η ενδυνάμωση είναι βασικά εργαλεία σε αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα η συνηγορία στοχεύει στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων μέσω της υπεράσπισης των δικαιωμάτων με κάθε έννομο μέσο ενώ η ενδυνάμωση σχετίζεται άμεσα με το βαθμό επιλογών, επιρροής και ελέγχου που έχουν τα άτομα πάνω στη ζωή τους και την έννοια της ισχύος που αποκτούν ώστε να το κάνουν. Κλειδί για την ενδυνάμωση είναι η εξάλειψη των φραγμών και ο μετασχηματισμός των σχέσεων εξουσίας.

Το σεμινάριο Ενδυνάμωσης και Συνηγορίας Ληπτών και Οικογενειών στην Ψυχική Υγεία αποτελεί επιλεγόμενο μάθημα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου που συντονίζει ο Καθηγητής Κοιν. Ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο να μπορούν να προάγουν την ψυχική υγεία παρέχοντας κατάλληλα πληροφορημένες και τεκμηριωμένες θεραπείες που σέβονται και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή της ευρύτερης κοινότητας και εκπροσώπηση κάθε ευάλωτης κοινωνικά ομάδας. Η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελώντας κεντρικό σημείο της προσωπικότητας του κάθε ατόμου έχει σημασία να μπορούν να εκφράζονται με τον τρόπο που το κάθε άτομο το βιώνει, απολαμβάνοντας ίσα δικαιώματα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και της ΕΠΑΨΥ και φιλοξενεί φορείς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επαγγελματίες ψυχικής υγείας εξειδικευμένους στο θέμα αυτό, ακαδημαϊκούς αλλά και εκπροσώπους του κοινωνικού και πολιτικού χώρου με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνηγορίας και ενδυνάμωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και μέσα από τον Ακαδημαϊκό χώρο διαμορφώνοντας μία συμπεριληπτική και χωρίς διακρίσεις κουλτούρα στους νέους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017.

18.00 – 18.30 – Χαιρετισμός

Π. Κορδούτης, πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας, Παντείου Πανεπιστημίου

Π. Χονδρός, πρόεδρος ΕΠΑΨΥ

Εναρκτήρια Ομιλία
Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

18.30 – 19.45 – Στρογγυλή Τράπεζα: «Οικογένεια, Ομογονεϊκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»

Συντονισμός: Στέλιος Στυλιανίδης, Καθ. Κοιν. Ψυχιατρικής και Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γεν. Γραμμ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ομιλητές:

1) Βίωμα και δικαιώματα των ομογονεϊκών οικογενειών. Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος Οικογενειών Ουράνιο Τόξο

2) Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη των Ομογονεϊκών Οικογενειών, Γιώργος Μπρεκουλάκης, Ψυχολόγος MSc. Παντείου Παν.

3) Το φαινόμενο της ντροπής: Μια σχεσιακή υπόθεση. Ειρήνη Κουτελά, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια-εκπαιδευμένη στη θεραπεία Gestalt, M.Sc. Psychology

4) “Υπερήφανοι Γονείς”, ομάδα γονέων με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά: ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για υποστήριξη και ενδυνάμωση. Εύα Σπίνου, Ψυχολόγος

Δείτε Επίσης

19.45 – 20.00 Διάλειμμα

20.00 – 21.15 Στρογγυλή Τράπεζα: «Δικαιώματα και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα»

Συντονισμός: Στέλιος Στυλιανίδης, Καθ. Κοιν. Ψυχιατρικής και Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος MSc., ΕΠΑΨΥ

1) Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

2) Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος MSc., Colour Youth

3) Νάνσυ Παπαθανασίου, Κλ. Ψυχολόγος, Phd., Εργαστήρι Σπουδών Φύλου Παντείου Παν., ΟΛΚΕ

4) Γιάννος Κανελλόπουλος, Υπεύθυνος Proud Seniors Greece

Δείτε εδώ το facebook event της ημερίδας.

Πηγή: epapsy.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί