Now Reading
Δολοφονία εργαζόμενης του σεξ στη Γαλλία. Αιτία αναφέρεται η νέα νομοθεσία της Γαλλίας.

Δολοφονία εργαζόμενης του σεξ στη Γαλλία. Αιτία αναφέρεται η νέα νομοθεσία της Γαλλίας.

Avatar photo

Γαλλία: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018 | 12:05

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News| Εργασία στο σεξ | T-zine.gr
 

Δολοφονία εργαζόμενης του σεξ στη Γαλλία. Αιτία αναφέρεται η νέα νομοθεσία της Γαλλίας.

A vigil for Ms. Campos in the Bois de Boulogne, where she died. For many prostitutes in France, her death is proof of growing violence against prostitutes since Parliament passed a law in 2016 penalizing their clients.CreditLionel Bonaventure/Agence France-Presse — Getty Images

Παρίσι – Η ομάδα των εργαζομένων του σεξ που εργάζονται στο Bois de Boulogne, ένα δασώδες πάρκο στο δυτικό Παρίσι, έχουν ένα σύνθημα όταν χρειάζονται βοήθεια. «Todas!», φωνάζουν, που σημαίνει: «Όλες!»

Είναι μια κλήση για βοήθεια που οι λατινοαμερικάνες εργαζόμενες του σεξ γνωρίζουν πολύ καλά, και το άκουσαν μια νύχτα στα μέσα Αυγούστου, όταν η Vanesa Campos, 36 ετών, μια Περουβιανή που εργαζόταν στην περιοχή, την πυροβόλησαν και πέθανε όταν κλέφτες προσπάθησαν να ληστέψουν τον πελάτη της, ο οποίος επιβίωσε.

«Το να πεθαίνεις με αυτό τον τρόπο δεν δίνει αξία στη ζωή», δήλωσε η Giuliana, μια Περουβιανή, 38 ετών που έδωσε μόνο το μικρό όνομά της, φοβούμενη για την ασφάλειά της. Αυτή και οι άλλες που εργάζονταν στο πάρκο εκείνη τη νύχτα έσπευσαν να βοηθήσουν την Campos, αλλά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν όταν άκουσαν πυροβολισμούς.

Για πολλές εργαζόμενες του σεξ στη Γαλλία, η δολοφονία της Campos αποδεικνύει τους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε τον Απρίλιο του 2016 ένα νόμο που ποινικοποιεί εκείνους που πληρώνουν για σεξ και όχι εκείνους που το παρέχουν.

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Ακούστε τις φωνές των προσώπων που ασκούν εργασία στο σεξ».

Οι πελάτες της εργασίας του σεξ αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ, ή περίπου 1.750 δολάρια, και περίπου 2.800 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο François Hollande, αποσκοπούσε στην μείωση της εργασίας του σεξ, με στόχο παράλληλα την ασφάλεια των εργαζομένων του σεξ. Αντίθετα, πολλοί εργαζόμενοι του σεξ υποστηρίζουν ότι έχει κάνει τα πράγματα πολύ πιο επικίνδυνα.

«Η Vanesa δολοφονήθηκε, το κράτος είναι συνεργός», διαδηλωτές φώναξαν σε διαμαρτυρία μνήμης για την Campos στις 22 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Ένας από τους λόγους για την αυξημένη έκθεσή τους στη βία, λένε οι εργαζόμενες του σεξ, είναι ότι οι πελάτες ζητούν τώρα να κάνουν σεξ σε εξωτερικούς χώρους, όπου η αστυνομία είναι απίθανο να περιπολεί.

People gathered to pay tribute to Vanesa Campos, a 36-year-old transsexual prostitute who was killed in Paris in August.CreditCreditLionel Bonaventure/Agence France-Presse — Getty Images

«Τα κορίτσια αναγκάζονται τώρα να κρυφτούν και να υποσχεθούν στους πελάτες τους ότι η αστυνομία δεν θα τους βρει», δήλωσε η Giovanna Rincon, πρώην εργαζόμενη του σεξ, τρανς γυναίκα και ακτιβίστρια που ηγείται του οργανισμού Acceptess-Transgenres. «Σήμερα, εργάζονται σε μέρη όπου εμείς, η παλιά γενιά που εργαζόμασταν στο Bois de Boulogne, δεν θα πηγαίναμε ποτέ».

Υπάρχουν περίπου 30.000 εργαζόμενα πρόσωπα στο σεξ στη Γαλλία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, και το 93% είναι από άλλες χώρες. Η Campos ήταν μέρος ενός συνόλου λατινοαμερικανών τρανς γυναικών, εργαζομένων του σεξ, που εργάζονταν στο Bois de Boulogne τα τελευταία δύο χρόνια και οι συνάδελφοί της λένε ότι το απομονωμένο σημείο όπου εργάζονταν την έκανε εύκολο στόχο για μια ομάδα ληστών που έκανε επανειλημμένα επιθέσεις σε αυτές και τους πελάτες τους.

Πέντε άτομα έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και ληστεία στην υπόθεση της Campos. Για ορισμένους, ο θάνατός της επικεντρώθηκε στο πόσο λίγη προσοχή δίνεται στη βία κατά των εργαζομένων του σεξ.

«Η πολιτική τάξη παραμένει σιωπηλή», έγραψε ο Thierry Schaffauser, πρόεδρος της Strass, μια ένωση εργαζομένων του σεξ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία της Campos. «Οι θάνατοι μας έχουν γίνει κάτι το φυσιολογικό. Μια εργαζόμενη του σεξ που πεθαίνει, είναι σαν ένα άτομο που δολοφονείται σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Δεν έχει σημασία».

Το 42% των εργαζομένων του σεξ στη Γαλλία λένε ότι έχουν εκτεθεί σε πολύ μεγαλύτερη βία από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του 2016, σύμφωνα με τη φετινή έρευνα όπου 583 εργαζόμενοι του σεξ πήραν μέρος για τους Médecins du Monde και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. «Έχουν πολύ μικρότερο έλεγχο στις συνθήκες εργασίας τους, καθώς ο αριθμός των πελατών μειώθηκε από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας που συνοψίζει τα αποτελέσματα. «Οι πελάτες είναι πιο απαιτητικοί στην επιβολή των όρων τους επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους ότι διατρέχουν νομικά κίνδυνο», ανέφεραν οι συντάκτες.

Στη δυτική πόλη της Νάντης, τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ και ερωτήθηκαν για την έρευνα δήλωσαν ότι τώρα δέχονται πελάτες που παλαιότερα απέρριπταν. Κάποιες στη πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας δήλωσαν ότι εργάζονται στο σκοτάδι σε οικοδομές για να μειώσουν τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν οι πελάτες τους. Το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να απαιτηθεί η χρήση προφυλακτικού.

Το 1999, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα που συνέλαβε τους πελάτες παρά τους εργαζόμενους στο σεξ, ένα «σκανδιναβικό πρότυπο» που υιοθετήθηκε σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

Αυτές οι πολιτικές, που ονομάζονται επίσης «νόμοι τελικής ζήτησης», προορίζονται ως μεσαίο έδαφος μεταξύ χωρών όπως η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία που νομιμοποίησαν την αγορά και πώληση σεξουαλικής εργασίας και εκείνων που τιμωρούν τις εργαζόμενες του σεξ και τους πελάτες τους, όπως και στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Schaffauser της ένωσης Strass υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας τόσο για όσους αγοράζουν και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι έτσι είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του σεξ από τη βία, τον βιασμό και την εμπορία.

A march in Paris in August in honor of Ms. Campos. “They work in places where we, the old guard working at the Bois de Boulogne, would never have set foot,” one activist said of today’s prostitutes.CreditLionel Bonaventure/Agence France-Presse — Getty Images

Πέντε εργαζόμενοι του σεξ στη Γαλλία συμμετείχαν με εννέα οργανώσεις, ζητώντας από το ανώτατο νομικό όργανο της χώρας, το Κρατικό Συμβούλιο, να αναθεωρήσει τη συνταγματικότητα του νόμου κατά της σεξουαλικής εργασίας. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ, εκτός από τη μείωση του εισοδήματός τους και την εξαναγκασμό τους να εργάζονται σε πιο επικίνδυνες συνθήκες και τοποθεσίες.

Σε όσους είχαν αντιταχθεί στη νέα νομοθεσία στη Γαλλία, το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη.

«Γνωρίζαμε από άλλες χώρες ότι οι πελάτες θα φοβούνται», δήλωσε η Esther Benbassa, γερουσιαστής που είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, «ότι οι εργαζόμενοι του σεξ θα αντιμετώπιζαν σκληρότερες συνθήκες, ότι θα έπρεπε να κρυφτούν».

«Δυστυχώς, αυτή η περουβιανή εργαζόμενη του σεξ πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα γι ‘αυτό», είπε, αναφερόμενη στην Campos.

Δείτε Επίσης

Οι απόψεις της δεν βρίσκουν σύμφωνη την Claire Quidet, εκπρόσωπος του Mouvement du Nid, μιας ομάδας που επιδιώκει να τερματίσει την σεξουαλική εργασία και η οποία ήταν πρώιμη υποστηρίκτρια του νόμου. «Η εργασία στο σεξ είναι μια επικίνδυνη και βίαιη δραστηριότητα και ο νόμος στη Γαλλία παρέχει εργαλεία για προστασία», ανέφερε. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι η άμεση αιτία για περισσότερη βία».

Μετά το θάνατο της Campos, η κατώτερη υπουργός ισότητας των φύλων στη Γαλλία, κ. Marlène Schiappa, ζήτησε από δύο κυβερνητικές οργανώσεις να διερευνήσουν τους τρόπους μείωσης της βίας κατά των εργαζομένων του σεξ. Σε μια σύντομη δήλωση στο Twitter, καταδίκασε όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας, αλλά δεν ανέφερε τον νόμο.

Η Schiappa αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν ότι με την τιμωρία των πελατών και τη μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής εργασίας.

Το μέτρο προβλέπει επίσης κάποια χρηματικά ποσά για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εργασία στο σεξ και υπό ορισμένους όρους, οι μετανάστες στη χώρα μπορούν παράνομα να λάβουν εξάμηνη άδεια παραμονής. Η κυβέρνηση ελπίζει να βοηθήσει 600 εργαζόμενες του σεξ να κινηθούν σε άλλες γραμμές εργασίας έως το 2018, αλλά μέχρι την άνοιξη, μόλις 55 είχαν υπογράψει, σύμφωνα με το γραφείο της κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων.

Ορισμένες εργαζόμενες του σεξ υποστηρίζουν τις πληρωμές, με μηνιαίο μισθό 330 ευρώ, ή περίπου 384 δολάρια, αλλά είναι πολύ χαμηλός για να τα βγάλουν πέρα. Η έρευνα του Médecins du Monde διαπίστωσε επίσης ότι το 61% των εργαζομένων του σεξ δεν γνώριζαν καν το πρόγραμμα, και ότι όσοι ήταν μόνο το 26% δήλωσαν ότι σκόπευαν να υποβάλουν αίτημα.

Για τον Schaffauser, οι πολιτικές «τελικής ζήτησης» που θεωρούν όλες τις εργαζομένες του σεξ ως θύματα επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ ταυτίζουν την εργασία στο σεξ με την εμπορία ανθρώπων. Ενώ αναγνωρίζει ότι πολλοί έχουν εξαναγκαστεί στην εργασία στο σεξ, υποστηρίζει ότι πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, θέλουν μόνο να συνεχίσουν να εργάζονται.

«Οι αρχές βλέπουν λανθασμένα όλες τις περιπτώσεις εργασίας στο σεξ ως μορφή βίας και αρνούνται να ακούσουν ότι υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν», δήλωσε. «Εν τω μεταξύ, η πραγματική βία στην εργασία στο σεξ αυξάνεται, και βλέποντας αυτό λένε ότι η εργασία στο σεξ είναι βίαιη, είναι ένας φαύλος κύκλος».

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από wral.com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί