Δόθηκε δικαίωμα έφεσης σε τρανς γυναίκα που στερήθηκε την επαφή με τα παιδιά της.

Ηνωμένο Βασίλειο:  Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 | 17:02

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

Δόθηκε δικαίωμα έφεσης σε τρανς γυναίκα που στερήθηκε την επαφή με τα παιδιά της.

Ενώ αρχικά το δικαστήριο είχε αρνηθεί, σε νεότερη προσφυγή δόθηκε τελικά η δυνατότητα σε τρανς γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ανήκει στην κοινότητα των Χαρεντίμ (υπερορθόδοξοι), να έχει δικαίωμα έφεσης ώστε να μπορεί να έχει επαφή με τα παιδιά της και να εφεσιβάλλει την προηγούμενη απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε εκδώσει τη προηγούμενη απόφαση στη βάση ανησυχίας ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να στιγματιστούν ή να βιώσουν αποκλεισμούς από την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα, εάν έρχονταν σε επαφή με την μητέρα τους, που είναι τρανς γυναίκα.

Ενώ η υπόθεση – δίχως προηγούμενο στη Βρετανία – κρίθηκε σε οικογενειακό δικαστήριο πέρσι, η απόφαση εκδόθηκε μόλις τον Ιανουάριο.

Η τρανς γυναίκα άφησε την κοινότητα των Χαρεντίμ πριν δυο χρόνια, προκειμένου να ζήσει ως γυναίκα.

Ένας ραββίνος κλήθηκε ως μάρτυρας για λογαριασμό της (βιολογικής) μητέρας και κατέθεσε πως «οι άλλες οικογένειες θα τους περιθωριοποιούσαν μην επιτρέποντας στα δικά τους παιδιά να έχουν επαφές με αυτά της οικογένειας».

Έτσι σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, η τρανς γυναίκα θα μπορούσε να έχει μόνο «μη άμεση πρόσβαση» με τα παιδιά της μόνο λίγες φορές το χρόνο, όπως να τους γράφει στα γενέθλιά τους.

Ο δικαστής, Peter Jackson, είπε πως η απόφαση δεν σήμαινε την «αποτυχία του να σεβαστεί τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων αλλά το σεβασμό προς τα δικαιώματα των παιδιών που έτσι θα δέχονταν τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες σε μία κατάσταση που δεν επέλεξαν αυτά».

Η υπόθεση θα βρεθεί ξανά στο ακροατήριο του Εφετείου τους επόμενους μήνες αυτόν τον χρόνο.

© T-zine.gr με πληροφορίες από The Jewish Chronicle

Σημείωση του T-zine.gr: Στο πρωτότυπο αγγλικό άρθρο η τρανς γυναίκα αναφέρεται σε λάθος γένος και ως πατέρας. Το T-zine.gr, θεώρησε αυτονόητη τη διόρθωση του γένους, καθώς και της σωστής αναφοράς ως προς τη γονέϊκότητα της τρανς γυναίκας αυτής.