Now Reading
«Draw with Me»: Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος και η ιστορία του τρανς εφήβου Μπρέντον Σολ

«Draw with Me»: Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος και η ιστορία του τρανς εφήβου Μπρέντον Σολ

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Draw with Me» του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου αφηγείται την ιστορία του ταλαντούχου έφηβου καλλιτέχνη Brendon Scholl, που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς, του οποίου η τέχνη υπήρξε μια ζωτική διέξοδος για αυτοέκφραση. Από τη δημόσια εκδήλωσή του και την επακόλουθη απόπειρα αυτοκτονίας του έως την ανάδειξή του σε συνήγορο, αυτό το πορτρέτο του Μπρέντον και της οικογένειάς του σκιαγραφεί όσα βίωσαν και ξεπέρασαν στη διάρκεια ενός συγκινητικού ταξιδιού αποδοχής.

 

 

Draw with Me

Η παραγωγή έχει βάσιμες ελπίδες να προκριθεί στη βραχεία λίστα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, στην 93η απονομή βραβείων Όσκαρ, τον Απρίλιο του 2021.

Το «Draw with Me» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το The Trevor Project (την κορυφαία γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών για νεαρά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις ΗΠΑ) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταινία είχε μεγάλο αντίκτυπο στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς παρουσιάστηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Τραϊμπέκα με την υποστήριξη της GLAAD (αμερικανική ΜΚΟ για την προάσπιση της εικόνας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ΜΜΕ). Υπήρξε το θέμα του πρώτου στην ιστορία πάνελ στον ΟΗΕ για την Υγεία των Διεμφυλικών Προσώπων, ενώ προβλήθηκε σε πάρα πολλά γυμνάσια, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Τζένιφερ Λόπεζ

Η Παγκόσμια Ημέρα Coming Out, στις 11 Οκτωβρίου 2020, αποτέλεσε ένα ορόσημο για την ταινία, όταν ο νεοεκλεγείς πια Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα σε μια εκδήλωση βραβείων, στην οποία προβλήθηκε το «Draw with Me». Ο Μπρέντον Σολ τιμήθηκε με το Βραβείο Ορατότητας Revry το οποίο απένειμε η θεία του Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία επισήμανε: «Η ταινία είναι σημαντική και επίκαιρη για την ιστορία και το μήνυμά της, και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Είναι μια ιστορία που την έχω στην καρδιά μου, γιατί αφορά μια οικογενειακή υπόθεση. Μιλάει για την αποδοχή της αλλαγής και των προκλήσεων με αγάπη και για το ότι όταν το κάνουμε με επίγνωση, τα πάντα είναι εφικτά».

Draw with Me

Το θέμα της ταινίας: Μπρέντον Σολ

Ο Brendon Scholl είναι εικαστικός καλλιτέχνης και δευτεροετής στο κολέγιο, με κύριο αντικείμενο σπουδών τη δραματική τέχνη. Η τέχνη του υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του από την παιδική ηλικία, όπως μαρτυρούν οι συνθέσεις με μαρκαδόρους που καλύπτουν τα θερμαντικά σώματα στο δωμάτιό του, τις οποίες ακολούθησαν τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους. Ολόκληρο το δωμάτιό του είναι μια έκφραση της τέχνης του, μια γκαλερί 360 μοιρών του εσωτερικού του κόσμου. Καθώς εξακολουθεί να εξελίσσεται καλλιτεχνικά, μεταφέρει συγχρόνως αυτό το πάθος στον ακτιβισμό του. Ήταν μεταξύ των ηγετών της GSA (Gay-Straight Alliance) στο γυμνάσιό του και διαδήλωσε περήφανα την περασμένη άνοιξη στις πορείες διαμαρτυρίας του Black Lives Matter. Τιμήθηκε από το Trevor Project, την κορυφαία γραμμή αποτροπής αυτοκτονιών της ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαίας, στη διάρκεια του ετήσιου εράνου του, το 2018. Λίγο αργότερα, έγραψε ιστορία όταν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του προβλήθηκε στον ΟΗΕ, σε μια ειδική επέτειο που τίμησε τα 50 χρόνια από τις ταραχές στο Stonewall. Ήταν επικεφαλής στο πρώτο πάνελ στην ιστορία του ΟΗΕ για ζητήματα Υγείας Διεμφυλικών Ατόμων, εκπροσωπώντας τη φωνή των νέων.

Κωνσταντίνος Βενετόπουλος

Κωνσταντίνος Βενετόπουλος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1980, τρίτη γενιά μιας ναυτιλιακής οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ από την CASS Business School του Λονδίνου, αγκαλιάζοντας την οικογενειακή ιστορία στα κρουαζιερόπλοια και διατηρώντας παράλληλα το πάθος του για την ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, ενώ οι ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival, μεταξύ άλλων. Η πιο πρόσφατη ταινία του, Draw with Me, έγραψε ιστορία με την προβολή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε μια τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τις ταραχές του Stonewall, ενώ έχει παρουσιαστεί σε σχολεία ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, και έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό ανάδειξης της διαφορετικότητας από οργανισμούς όπως η Esteé Lauder και η JP Morgan. Έχει σκηνοθετήσει την πρίμα μπαλαρίνα του American Ballet Theater, Luciana Paris, και τους ηθοποιούς Bill Skarsgård, Emma Hepburn Ferrer και Ian Alexander, μεταξύ άλλων. Είναι ο ιδρυτής του Kuntaur Film Festival, ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ για παιδιά στο ομώνυμο χωριό της Δυτικής Αφρικής, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, όπου μοιράζεται την κινηματογραφική εμπειρία με την τοπική νεολαία χρησιμοποιώντας φορητές γεννήτριες, ενώ είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του The Lamin Koto Super-School Prototype, για το οποίο το 2020 υπήρξε χρονιά-σταθμός, καθώς πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση μιας φωτογραφικής ανάρτησης τεράστιας κλίμακας σε συνεργασία με την κοινωνική πλατφόρμα INSIDE OUT του Γάλλου καλλιτέχνη JR. Ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε πρόσωπο της Ελλάδας από τον JR σε μια εκπαιδευτική έκδοση της Phaidon το 2020 και είναι τακτικός ομιλητής σε ομιλίες TEDx. Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος είναι συγγραφέας, κινηματογραφιστής και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 2010, ενώ ανάμεσα στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η μείωση του χάσματος ανάμεσα στις πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο και στον κινηματογράφο. Αυτή την περίοδο εργάζεται, μεταξύ άλλων πρότζεκτ, για μια ταινία που θα καταγράψει το πρώτο στον κόσμο εγχείρημα ατόμου με αναπηρία στο διάστημα.

Draw with Me

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Δείτε Επίσης

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βενετόπουλος
Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βενετόπουλος, Marco Maranghello
Πρωταγωνιστεί: Brendon Scholl
Συμμετέχουν: Jennifer Lopez, Leslie Ann Lopez, Lynda Lopez, Rob Scholl, Stephen Scholl
Executive Producers: Bill Kapfer, Oscar Caballero, Eric Scott Baker, Έμμα Δοξιάδη, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Sherif Mokbel
Μοντάζ: Jon Nazareth
Key Art/ Cinemagraph: Ylva Erevall
Ηχοληψία: Robert Albrecht
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Nick Snow
Σχεδιασμός Κοστουμιών: O’Neal Wyche
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Nicole Winkler
Βοηθός Παραγωγής: Adit Singh
Κομμώσεις & Μακιγιάζ: Oscar Caballero, Marco Maranghello, Giannina Gutierrez, Deepti Sadhwani
Σχεδιασμός Γραμματοσειρών: Thoma Kikis, Magda Hindia
Σχεδιασμός Αφίσας: Krista Vossen
Μουσική: Crosby Morgan, Kaleena Zanders, Dafni Schina
Ευχαριστίες: Amit Paley, Andrew Geller, Mark Mendelson, Kenneth Koen, Susan Stryker, Jennifer Carrell, Andrew Tobias, Bronson Van Wyck, Jennifer Lopez
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Trans News | T-zine.gr | 04.02.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Euronews

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί