Σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, σε 72 χώρες του πλανήτη μας, ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά και η διεμφυλικότητα παραμένουν ποινικοποιημένες. Ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις 76 αν προσθέσουμε σε αυτές και τις χώρες που παρότι δεν υπάρχει ρητή ποινικοποίηση νομικά, ωστόσο δρουν παραστρατιωτικές ομάδες που διώκουν ανθρώπους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, ενώ σε 11 εξ αυτών, η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκετε και το Ιράν.
Γράφει η Άννα Απέργη | LGBTQI News |T-zine.gr | 02.02.2022

Η νομοθεσία στο Ιράν προβλέπει φυλάκιση και αυστηρές τιμωρίες στα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής.
Σύμφωνα με Έκθεση του Human Rights Activists News Agency (HRANA), το 2021 εκτελέστηκαν 299 ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στο Ιράν, ενώ ακόμη 89 φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, με την κατηγορία του «σοδομισμού».
Ο Mehrdad Karimpour και ο Farid Mohammadi, γκέι Ιρανοί, απαγχονίστηκαν δημόσια την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, αφού πρώτα έμειναν φυλακισμένοι επί έξι χρόνια καταδικασμένοι σε θάνατο, σε μια φυλακή στη βορειοδυτική πόλη Μαραγκέχ, κοντά στην Τεχεράνη, λόγω «σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών».
Τον περασμένο Ιούλιο, ακόμη δύο γκέι άνδρες εκτελέστηκαν με τις ίδιες κατηγορίες στη Μαραγκέχ, σύμφωνα με το HRANA.
Ο Πίτερ Τάτσελ, υπερασπιστής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων ανέφερε ότι το Ιράν συνεχίζει να επιβάλει θανατικές ποινές, ενώ ακολουθεί μια μακροχρόνια καθεστωτική πολιτική κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Συχνά όπως ανέφερε ο Τατσέλ, “στήνονται” αμφισβητούμενες κατηγορίες και απάνθρωπες δίκες, οι οποίες έχουν καταδικαστεί τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, όσο και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, σε 72 χώρες του πλανήτη μας, ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά και η διεμφυλικότητα παραμένουν ποινικοποιημένες.
Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στις 76 εάν προσθέσουμε σε αυτές και τις χώρες που παρότι δεν υπάρχει ρητή ποινικοποίηση νομικά, ωστόσο δρουν παραστρατιωτικές ομάδες που διώκουν ανθρώπους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, ενώ σε 11 εξ αυτών, ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός και η διεμφυλικότητα τιμωρούνται με τη θανατική ποινή.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι πέραν αυτών των 76 χωρών, υπάρχουν πολλές χώρες, που μπορεί μεν ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η διαφορετική έκφραση φύλου να μην βρίσκονται στον Ποινικό Κώδικα, ωστόσο τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με φρικτές διακρίσεις και με εγκλήματα μίσους.
Με πληροφορίες από CBS News
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.