Now Reading
Δύο θετικές δικαστικές αποφάσεις για τρανς μαθητές στις ΗΠΑ

Δύο θετικές δικαστικές αποφάσεις για τρανς μαθητές στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018 | 15:31

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Δύο θετικές δικαστικές αποφάσεις για τρανς μαθητές στις ΗΠΑ.

Drew Adams

Ένας φοιτητής της Φλόριντας κέρδισε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των αγοριών και επικυρώθηκε η πολιτική της περιφέρειας της Πενσυλβανίας.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έδωσαν σήμερα δύο θετικές αποφάσεις για τρανς μαθητές.

Ένα Περιφερειακό Δικαστήριο στη Φλόριντα των ΗΠΑ έκρινε ότι ένα σχολείο της περιφέρειας έκανε διάκριση εναντίον ενός τρανς αγοριού, επειδή δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών, και το Εφετείο των ΗΠΑ για την Τρίτη Περιφέρεια επιβεβαίωσε μια προηγούμενη απόφαση που υποστήριζε μια πολιτική στα σχολεία όπερ των τρανς μαθητών στην περιφέρεια της Πενσυλβανίας.

Στην περίπτωση της Φλόριντας, το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Μέση Περιφέρεια της Φλόριντας απεφάνθη ότι η σχολική επιτροπή στη Κομητεία του Αγ. Ιωάννη παραβίασε το δικαίωμα του μαθητή, Drew Adams, στο δικαίωμα της ίσης προστασίας βάσει των νόμων, σύμφωνα με τη Δέκατη-τέταρτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος. Αποφάσισε επίσης ότι η περιφέρεια παραβίασε τον Τίτλο ΙΧ των Εκπαιδευτικών Τροποποιήσεων του 1972, έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση.

Η διακυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ερμήνευσε τον Τίτλο IX ότι απαιτεί από τα σχολεία να παρέχουν πρόσβαση στους τρανς μαθητές στις τουαλέτες και στα αποδυτήρια της επιλογής τους, πέρα από τη χρήση του επιθυμητού ονόματος και αντωνυμιών. Η διοίκηση του Ντόλαντ Τραμπ, ερμηνεύοντας τον νόμο πιο στενά, απέσυρε την οδηγία της διακυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά τα δικαστήρια παραμένουν ελεύθερα να ερμηνεύσουν το νόμο όπως κρίνουν κατάλληλα.

Ο Adam άρχισε να ζει ανοιχτά στο κοινωνικό περίγυρο ως αγόρι από το 2015 και χρησιμοποίησε την τουαλέτα των αγοριών όταν ξεκίνησε το πρώτο έτος στο Allen D. Nease High School στη Ponte Vedra, στη Φλόριντα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Lambda Legal, το οποίο τον εκπροσώπησε στην αγωγή. Μετά από μια ανώνυμη καταγγελία, το σχολείο τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί μόνο τουαλέτες, ουδέτερες ως προς το φύλο, κάτι «που τον διαχώρισε από τους συνομηλίκους του και τον αντιμετώπισε ως ακατάλληλο για να μοιραστεί τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις με άλλους», σύμφωνα με την Lambda Legal. Αυτός και η μητέρα του, Erica Adams Kasper, κατέθεσαν αγωγή πέρυσι.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα υπέρ του. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι ο Drew Adams δεν αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή ή την ασφάλεια των συμμαθητών του», ανέφερε ο δικαστής Timothy J. Corrigan στην απόφασή του. «Αντίθετα, ο Drew Adams είναι ακριβώς όπως κάθε άλλος μαθητής στο Nease High School, ένας έφηβος που μεγαλώνει σε έναν περίπλοκο, αβέβαιο και μεταβαλλόμενο κόσμο. Όταν πρόκειται για τη χρήση της τουαλέτας, ο νόμος απαιτεί να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο αγόρι».

«Είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να επικεντρωθώ πλέον στο να είμαι ένα κανονικό παιδί στο σχολείο. Έχω πάρα πολλά άλλα πράγματα στο μυαλό μου, στο να περάσω στο κορυφαίο κολέγιο της επιλογής μου, οπότε δεν θέλω να ανησυχώ για το αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα των αγοριών», δήλωσε στο Δελτίο Τύπου ο Adams, τελειόφοιτος αυτού του έτους. «Ήταν ανησυχητικό να πιστεύω ότι το σχολείο μου δεν με ήθελε επειδή είμαι τρανς και ελπίζω ότι κανένας άλλος δεν θα νιώσει ποτέ έτσι».

Στην περίπτωση της Πενσυλβανίας, το Δικαστήριο επιβεβαίωσε, και ελαφρώς αναθεώρησε μια απόφαση του Μαΐου υποστηρίζοντας την πολιτική Σχολικής Περιφέρειας του Boyertown Area, που επιτρέπει στους τρανς μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και άλλες εγκαταστάσεις της επιλογής τους. Μια επιτροπή τριών δικαστών του δικαστηρίου είχε αποφανθεί το Μάιο ότι η πολιτική δεν παρεμπόδισε την ιδιωτική ζωή των μαθητών και ήταν σύμφωνη με τον Τίτλο IX. Οι μαθητές που εκπροσωπούνται από την Alliance Defending Freedom η οποία είναι κατά των LGBT, έκαναν αγωγή για να αμφισβητήσουν την πολιτική, και μετά την απόφαση της επιτροπής, ζήτησαν την επανάληψη από το δικαστήριο.

Δείτε Επίσης

Σήμερα, και οι 12 δικαστές του δικαστηρίου επιβεβαίωσαν και πάλι την πολιτική, αλλά εξέδωσαν απόφαση που βασιζόταν λιγότερο στον Τίτλο IX, αναφέρει το The Pottstown Mercury, μια εφημερίδα της Πενσυλβανίας. Τέσσερις δικαστές, ωστόσο, θεώρησαν ότι η αναθεωρημένη απόφαση εξακολουθούσε να έχει σχέση με τον Τίτλο IX.

Η Ria Tabacco Mar, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών που υποστήριξε την πολιτική, δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση εξακολουθεί να στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα» για ενσωμάτωση. «Τέσσερις δικαστές δήλωσαν ότι το δικαστήριο δεν θα έπρεπε να εξετάσει το ξεχωριστό ερώτημα εάν η πρακτική του Boyertown απαιτείται νομικά από τον Τίτλο IX», ανέφερε σε δήλωση. «Ωστόσο, συμφώνησαν ότι το τοπικό σχολικό συμβούλιο του Boyertown είχε το δικαίωμα να επιτρέψει στους τρανς μαθητές να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις που ταιριάζουν με την ταυτότητα φύλου τους».

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Advocate

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί