Οι τρανς άνθρωποι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αστέγων από άλλες ομάδες.

Δυτική Αυστραλία: Προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος έλλειψης στέγης για τα τρανς πρόσωπα στο Περθ

Αυστραλία: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 | 13:25

Μετάφραση: Ελένη Αναγνωστοπούλου | T-zine.gr

Trans News Άρθρο

Τα τρανς άτομα νεαρής ηλικίας βιώνουν προβλήματα έλλειψης στέγης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από cis (μη τρανς) άτομα.

Δυτική Αυστραλία: Προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος έλλειψης στέγης για τα τρανς πρόσωπα στο Περθ.

Οι τρανς άνθρωποι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αστέγων από άλλες ομάδες.

Του Jesse Jones | Star Observer | 23.3.2018

Κοινοτικές ομάδες στην πόλη Perth ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης ανάμεσα σε τρανς άτομα.

Αυτό αφορά το πρόγραμμα «Trans Homelessness» που στοχεύει στην προώθηση των ατόμων από τοπικές ομάδες, και στην ανάπτυξη υπηρεσιών που θα μπορούν να παραπέμπονται τρανς άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης.

Αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία των φορέων «Perth Inner City Youth Service» (Υπηρεσία στήριξης νέων της πόλης Perth), «TransFolk» ( Δίκτυο στήριξης τρανς ατόμων στην Δυτική Αυστραλία), «Connect Groups» (Υπηρεσία επικοινωνιακής στήριξης), ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιφέρειας Vincent.

Η υπεύθυνη Dani Wright Toussaint, δήλωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή RTRFM’s All Things Queer ότι μελλοντικά το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης Perth και της Δυτικής Αυστραλίας.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης και συλλογής δεδομένων σε υπηρεσίες στέγασης στην Δυτική Αυστραλία αλλά και στην υπόλοιπη χώρα», δήλωσε.

Ο φορέας «Perth Inner City Youth Service» (υπηρεσία υποστήριξης νέων της πόλης Περθ) συνεργάζεται με πολλά νέα τρανς άτομα διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη στέγης συμβαίνει συχνά ιδιαίτερα για τους νέους τρανς ανθρώπους.

Η Wright Toussiant δήλωσε ότι το σχέδιο αναπτύχθηκε μέσα από την επιθυμία όλων των κοινοτικών ομάδων, για την αύξηση προσβασιμότητας υπηρεσιών στήριξης για νέα άστεγα τρανς άτομα.

Η καταμέτρηση άστεγων τρανς ατόμων ήταν μια δύσκολη διαδικασία, εξαιτίας των κενών και ελλείψεων κατά τη συλλογή δεδομένων, αλλά διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη στέγης αποτελούσε συχνά πρόβλημα για τρανς άτομα τα οποία είχαν εκδιωχθεί από τις οικογένειες του ή δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλή στο σπίτι.

«Είναι δύσκολο να βρούμε ξεκάθαρη αιτιολόγηση», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Γνωρίζουμε ότι τα νέα τρανς άτομα βιώνουν προβλήματα έλλειψης στέγης σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ότι τα cis άτομα» και προσέθεσε: «Η υπηρεσία στήριξης νέων της πόλης Περθ συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με νέα τρανς άτομα, ως μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει, και θωρεί ότι αυτά τα άτομα αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου».

Η Wright Toussaint, δήλωσε ότι έχει δει πολλές θετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όπως συνθήκες που προωθούν την ορατότητα τρανς ατόμων αλλά και την διαθεσιμότητα περισσότερων στοιχείων σχετικά με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Μέρος του σχεδίου ”Trans Homelessness” θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου πληροφόρησης/στήριξης από την υπηρεσία στήριξης νέων της πόλης Περθ, για νέα τρανς άτομα και άτομα που δεν προσδιορίζονται με βάση το ετεροκανονικό έμφυλο δίπολο άντρα-γυναίκα.

Την διαχείριση του κέντρου θα αναλάβουν τρανς άτομα, από τα οποία, κάποια θα έχουν βιώσει την έλλειψη στέγης στο παρελθόν.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Star Observer