Now Reading
ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Ελλάδα: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 | 20:18

T-zine.gr |
 

 

 

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ

 

ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Με την πεποίθηση ότι και σε αυτήν τη συγκυρία είναι κρίσιμη η λειτουργία των θεσμών του κράτους δικαίου, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των μελών και του προσωπικού της. Στο πλαίσιο αυτό η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης την προγραμματισμένη της συνεδρίαση την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης και των αναγκαίων μέτρων εγκλεισμού, η ΕΕΔΑ εκπληρώνει τον θεσμικό της ρόλο ως θεματοφύλακας της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις προκλήσεις της νέας μας καθημερινότητας αλλά και προετοιμαζόμενη για τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας. Σε αυτή την πρώτη σε μια σειρά συναντήσεων και ακροάσεων με αυτό τον σκοπό, η Εθνική Επιτροπή ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με ζητήματα προστασίας ευάλωτων πληθυσμών, μεταξύ των οποίων οι αιτούντες άσυλο, οι κρατούμενοι και οι κοινότητες Ρομά. Επίσης συζητήθηκαν η συμβολή των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι κίνδυνοι για τα δικαιώματά τους από την επισφάλεια στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Μάνος Λογοθέτης, Γεν. Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η ΕΕΔΑ ευχαριστεί τον κ. Μάνο Λογοθέτη, Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος σε μια μακρά, ειλικρινή και άκρως κατατοπιστική συζήτηση ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις Δομές Φιλοξενίας, αναφέρθηκε στην εφαρμογή στην πράξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Αγνοδίκη» και έδωσε στοιχεία για τη συνολική κατάσταση των αιτούντων άσυλο στη χώρα μετά την άρση της απαγόρευσης υποβολής αιτημάτων ασύλου κατά τον μήνα Μάρτιο 2020.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση στις φυλακές και τα σχέδια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης μεταξύ του πληθυσμού των κρατουμένων. Η Εθνική Επιτροπή εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις απαντήσεις που έλαβε ως προς την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των έως τώρα μέτρων, ιδίως εν όψει της πιθανότητας σοβαρών κρουσμάτων και μεταξύ των κρατουμένων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου). Τα οριζόμενα από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μέλη, ενημέρωσαν την Εθνική Επιτροπή για τα ειδικά προβλήματα και ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις κοινότητες των Ρομά. Η ΕΕΔΑ θα ασχοληθεί διεξοδικά με την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζομένων μέτρων και πολιτικών σε επόμενη συνεδρίαση.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η ΕΕΔΑ συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI), ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Μαζί με τους αντίστοιχους θεσμούς των Ευρωπαϊκών χωρών, η ΕΕΔΑ καταρτίζει γενικό σχέδιο καταγραφής και αντιμετώπισης των προκλήσεων που δημιουργεί η τρέχουσα πανδημία και οι περιορισμοί που απαιτούνται για την προστασία όλων μας, υπό το φως των υποχρεώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε σημειώνει και στο πρόσφατο κείμενο που απέστειλε η Γ.Γ του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του Οργανισμού, για το σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στις επόμενες δύσκολες εβδομάδες και μήνες, η ΕΕΔΑ θα εξακολουθεί να είναι παρούσα με συχνές συνεδριάσεις, συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κακουχίας, καθώς και για την απάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έρχεται την επόμενη ημέρα.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Ξεκίνησε την λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Θετική ανταπόκριση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι αστυνομικές αρχές να δείξουν προσοχή στους ελέγχους λόγω περιοριστικών μέτρων στα τρανς πρόσωπα».

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Το ΣΥΔ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ λόγω της εξάπλωσης του COVID-19».

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ΕΕΔΑ

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί