Now Reading
Εγκαινιάστηκε ο «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» | Αναρτήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις | Υπάρχει όμως πραγματική συμπεριληπτικότητα;

Εγκαινιάστηκε ο «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» | Αναρτήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις | Υπάρχει όμως πραγματική συμπεριληπτικότητα;

Avatar photo

Στην πλατφόρμα «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» αναρτήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις, με τις οποίες εγκαινιάστηκε και τυπικά η λειτουργία του.

Εγκαινιάστηκε ο «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» | Αναρτήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις | Υπάρχει όμως πραγματική συμπεριληπτικότητα;

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, ο «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των στόχων του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2021-2025)».

Οι στόχοι αυτοί είναι: α) η πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, β) η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, γ) η ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και σε ηγετικούς ρόλους και δ) η ενσωμάτωση διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Ο «Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας» που μπορείτε να βρείτε στον εξής σύνδεσμο επικεντρώνεται στη διάδοση των εκδηλώσεων και δράσεων των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) και των Επιτροπών Ισότητας Φύλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΕΙΦ ΑΕΙ), προς όλους τους πολίτες και τους φορείς.

Ουσιαστικά, αποτελεί έναν διαδικτυακό κόμβο επικοινωνίας και πληροφόρησης, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τις επικείμενες δράσεις τους που αφορούν σε θέματα ισότητας, αλλά και να ενημερώνονται συγκεντρωτικά για τις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Αναφορικά με τις αναρτημένες δράσεις, η πρώτη είναι η ημερίδα, με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, γυναικών», με διοργανωτή την Ε.Ε.Σ. Παλουκίων Σαλαμίνας και συνδιοργανωτή τον Δήμο Σαλαμίνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16/3/2023 και ώρα 6:30 μ.μ.

Η δεύτερη είναι ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με διοργανωτή τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτή το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9/3/2023 και ώρα 5:00 μ.μ.

Συρεγγέλα: Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι προτεραιότητά μας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ευχαρίστησε τις ΔΕΠΙΣ, τις ΠΕΠΙΣ και τις Επιτροπές Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ για τις πρωτοβουλίες τους και δήλωσε:

«Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι προτεραιότητά μας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Το αποδεικνύουμε με τις δράσεις και τα έργα μας, ενώ συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις Επιτροπές Ισότητας των Φύλων. Υιοθετούμε μέτρα που διασφαλίζουν την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ενισχύουν τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, σημείωσε: «Η δράση αυτή συμβάλλει έτι περαιτέρω στην ανάδειξη των πολιτικών ισότητας που αναλαμβάνονται σε αποκεντρωτικό επίπεδο από τις αρμόδιες επιτροπές, ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα ισότητας».

 

Δείτε Επίσης

* Σημείωση t-zine: Ασφαλώς είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υιοθετείται στη χώρα μας χάρτης ισότητας. Θέλοντας όμως να μιλήσουμε για ουσιαστική ισότητα των φύλων, ιδίως όμως μετά τη ψήφιση του νόμου 4604/2019 που στην έννοια της πραγματικής ισότητας των φύλων συμπεριλαμβάνει με απόλυτη σαφήνεια την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, την ενσωμάτωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που στην έννοια του φύλου συμπεριλαμβάνει και το κοινωνικό φύλο ενώ στη διάταξη για τις διακρίσεις συμπεριλαμβάνει την ταυτότητα φύλου, καθώς και πλήθος νομοθεσιών, όπως των πιο προσφάτων που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση για την έμφυλη παρενόχληση στον χώρο της εργασίας και πολλών ακόμη που συμπεριλαμβάνουν την έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου, στις ανακοινώσεις για τον χάρτη ισότητας θα έπρεπε να υπάρχουν αναφορές και κυρίως δράσεις και με βάση την έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου. Αντ’ αυτού απουσιάζει κάποια έμμεση έστω αναφορά.

 

Νέα | T-zine.gr | 26.02.2023

 

© T-zine.gr – από το iediseis

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί