Now Reading
Εκδήλωση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 | 14:40

 

Εκδήλωση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδημοσιεύουμε από το left.gr δημοσίευμα αναφορικά με την εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με το left.gr, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαωμάτων, φέρεται να δηλώνει: «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς» τόνισε προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης».

Σχόλιο πρώτο: Εάν κι εφόσον υπήρξε πόρισμα παιδοψυχολόγων: α) το Υπουργείο πρέπει κατ’ αρχήν να το δώσει στη δημοσιότητα, β) να αναφέρει ποια ήταν η ομάδα παιδοψυχολόγων που εκπόνησε το πόρισμα, γ) εάν η ομάδα αυτή πριν συντάξει το οποιοδήποτε πόρισμα είχε διεξαγάγει κάποια ενδελεχή έρευνα επικεντρωμένη στους τρανς ανήλικους, και εάν ναι, τα αποτελέσματα και τα πλήρη στοιχεία της έρευνας, ποσοτικά και ποιοτικά.  Αυτά τα τρία για λόγους διαφάνειας και συνέπειας. Ακόμη: δ) εάν έλαβε υπόψιν της τα δυσθεώρητα ποσοστά ενδοσχολικής βίας που βιώνουν οι τρανς ανήλικοι, ε) εάν έλαβε υπόψιν της τα ποσοστά αυτοκτονιών που ανάμεσα στους τρανς έφηβους φτάνουν το 40% (!!!) λόγω των παρενοχλήσεων, διακρίσεων, και βίας που αντιμετωπίζουν, λόγω της μη αναγνώρισης και μη σεβασμού της ταυτότητας φύλου τους.

Σχόλιο δεύτερο: Ξεκάθαρα η Γενική Γραμματέας  (εάν και εφόσον είναι ακριβής η δήλωση όπως μεταφέρεται), συνδέει την διαδικασία μετάβασης με την αλλαγή των εγγράφων (λέει: «έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης»). Η διαδικασία αλλαγής των εγγράφων ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέεται με το εάν το πρόσωπο βρίσκεται ή σκοπεύει να βρεθεί σε μετάβαση. Η διαδικασία αλλαγής των εγγράφων, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σχετίζεται ΜΟΝΟΝ με τον εσωτερικό και ατομικό τρόπο που το πρόσωπο αντιλαμβάνεται και βιώνει το φύλο του, δηλαδή με τον αυτοπροσδιορισμό του.

Μ.Γ.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από το left.gr:

«Ισότητα και ελευθερία σήμερα»: Ρεπορτάζ του Left.gr από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Τα βασικά σημεία από την εκδήλωση που διοργάνωσαν, ενόψει του Pride Festival 2017, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ»

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ., η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και η πρόσφατη εισαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις, όπως συμφώνησαν όλοι/ες οι ομιλητές/τριες στην εκδήλώση που πραγματοποιήθηκε στον τον Πολυχώρο Σπούτνικ το απόγευμα της Τρίτης 30/5/17.

Οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όμως σε καμία περίπτωση δε σταματούν εδώ. Η κατοχύρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δικαίωμα στην παιδοθεσία κ.λπ. πρέπει να αποτελέσουν στόχους για το επόμενο διάστημα. Πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας είναι βέβαια και η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Για το ζήτημα αυτό δόθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγες βδομάδες σχετικό Σχέδιο Νόμου, που επεξεργαζόταν για αρκετό καιρό το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα Σχέδιο Νόμου που συνιστά τομή για τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μία αναγκαία ρύθμιση. Από την άλλη, όπως αναλύθηκε, δεν παύει να χρειάζεται προσθήκες και βελτιώσεις.

Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσουκαλής (Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) τα ζητήματα φύλου δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει απόλυτα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά, φυσικά, και τις διεκδικήσεις της ίδιας της κοινότητας για μεγαλύτερα βήματα στο πεδίο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων.

«Με την προώθηση του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου επιδιώκεται η συνολική αλλαγή της σκέψης μας σχετικά με το φύλο», πρόσθεσε ο Κωστής Λιερός (Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως προς το κομμάτι των δικαιωμάτων με βάση τα δεδομένα της Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, άσκησε κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου, όπως η αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση των αιτούντων για την έγκριση της αλλαγής και αναφορά στο κόστος της μέχρι τώρα διαδικασίας και, παράλληλα, κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς τα ζητήματα φύλου και να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο και η Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – ΣΥΔ) συγκρίνοντας σημεία του με τα αντίστοιχα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αποκλεισμό των ανηλίκων από τη διαδικασία μετάβασης/διόρθωσης της ταυτότητας φύλου και στην κρίση των αιτούντων με βάση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Πρότεινε, εκ μέρους του ΣΥΔ, να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξωδικαστικά στο ληξιαρχείο και να αλλάζουν όλα τα έγγραφα των αιτούντων αυτομάτως καθώς και το όνομα στη ληξιαρχική πράξη σε περίπτωση που οι αιτούντες έχουν παιδιά. Πρότεινε επίσης την ασφαλιστική κάλυψη της αλλαγής φύλου και την απαγόρευση των αναγκαστικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ άτομα, καθώς και την ένταξη τρίτης επιλογής φύλου στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης καθώς το σχέδιο νόμου, δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη απαίτηση και αφήνει εκτός διαδικασίας τα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή ως γυναίκες. Επίσης, επανέλαβε τη διεκδίκηση για αλλαγή στο άρθρο 3, το οποίο ορίζει ότι για να προβεί κάποιο πρόσωπο σε αλλαγή φύλου, χρειάζεται αυτό το πρόσωπο να μην είναι έγγαμο, πράγμα το οποίο συνεπάγεται τη διάλυση του πιθανού γάμου που μπορεί να έχει αυτό το άτομο.

Δείτε Επίσης

«Η τρανσφοβία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του ο Φίλιππος Παγάνης (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQI Νέων Αθήνας). Τα τρανς άτομα πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού με φραστικές και σωματικές επιθέσεις και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά σε χώρους εργασίας, η παραδοχή που, δυστυχώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Άσκησε επίσης κριτική για το όριο ηλικίας που θέτει το νομοσχέδιο σε αντιδιαστολή με το δικαίωμα εργασίας και σύναψης γάμου από τα 15 έτη με τη συγκατάθεση των γονέων

«Το νομοσχέδιο αποτελεί προωθητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να είναι απαίτηση της Ευρώπης ή κεκτημένο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. Απάντησε στα σημεία που ασκήθηκε κριτική από την κοινότητα πως κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις βοηθούν στην ευκολότερη έκδοση δικαστικής απόφασης και στην προσπάθεια να είναι εφαρμόσιμο το νομοσχέδιο από την πρώτη μέρα.

«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς» τόνισε προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης». Όπως προανήγγειλε η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ακολουθήσει νομοσχέδιο ειδικά για τα ιντερσέξ παιδιά σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. «Δεν αποτελεί ζήτημα αλλαγής του νόμου απλώς, αλλά και συνολικής αλλαγής νοοτροπίας», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Πηγή: Left.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί