Ολλανδία: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 | 11:03

Μετάφραση: Πάρβη Πάλμου  | Trans News | T-zine.gr
 

Εκδόθηκε στην Ολλανδία το πρώτο διαβατήριο με δείκτη ουδέτερο ως προς το φύλο.

GETTY IMAGES

Πρόσωπο που αναγνωρίζεται με το όνομα Leonne Zeegers, 57 ετών, έλαβε διαβατήριο με τον προσδιορισμό φύλου Χ, αντί Α για άνδρα ή Θ για γυναίκα.

Μεγάλωσε ως αγόρι, ενώ το 2001 είχε προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου προς το θήλυ φύλο. Το ίδιο το πρόσωπο αναφέρει ότι είναι intersex.

Στο παρελθόν σε δίκη που αφορούσε αίτημά της για ουδέτερη καταχώριση φύλου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η παρεμπόδιση δυνατότητας ουδέτερης καταχώρισης, ισοδυναμεί με «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της αυτοδιάθεσης καθώς και παρεμπόδιση στην ατομική αυτονομία».

Περίπου το 4% των Ολλανδών πολιτών δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες, αναφέρει η Anna Holligan του BBC από τη Χάγη.

Παρά την απόφαση, εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν ένα άτομο θα πρέπει να λάβει τον δείκτη X για το φύλο.

Ορισμένες χώρες ήδη προσφέρουν μια επιλογή ουδέτερης φύλου στις αιτήσεις διαβατηρίων. Οι χώρες αυτές είναι: Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ινδία, Μάλτα, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν (σημείωση t-zine: καθώς και κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ).

Ο ανταποκριτής του BBC, αναφέρει επίσης ότι η υπόθεση Zeegers έχει κινητοποιήσει τις ομάδες υποστήριξης των LGBTIQ ανθρώπων να ζητήσουν από την ολλανδική κυβέρνηση να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία, για να επιτρέψει σε οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει τη δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου.

Επί του παρόντος, όλοι οι κάτοχοι διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διευκρινίσουν αν είναι άνδρες ή γυναίκες.

Τον Ιούνιο ένα μη δυαδικό άτομο έχασε τον δικαστικό αγώνα που αφορούσε διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου – και η προσφυγή του για δείκτη φύλου “Χ” απορρίφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από BBC