Now Reading
Ελλάδα: Ακτιβιστές καταδικάστηκαν για «ψευδή καταμήνυση» Μητροπολίτη για ρητορική μίσους

Ελλάδα: Ακτιβιστές καταδικάστηκαν για «ψευδή καταμήνυση» Μητροπολίτη για ρητορική μίσους

Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε ποινές φυλάκισης σε δύο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αναστολή για τρία χρόνια, αφού έκρινε το ζευγάρι ένοχο για «ψευδή καταμήνυση» Μητροπολίτη για ρατσιστική ρητορική μίσους.

 

 

Ελλάδα: Ακτιβιστές καταδικάστηκαν για «ψευδή καταμήνυση» Μητροπολίτη για ρητορική μίσους

Το τριμελές δικαστήριο καταδίκασε τους ακτιβιστές σε ποινές φυλάκισης 12 μηνών αφού είχε αθωωθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για αντισημιτική ρητορική.

«Η σημερινή εξωφρενική απόφαση είναι χαρακτηριστική του θεσμοθετημένου αντισημιτισμού που υπάρχει στην Ελλάδα», είπε η Andrea Gilbert, μια από τους κατηγορούμενους που εργάζεται στη δικαιωματική οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. «Έχουμε κάνει αμέσως έφεση και θα το παλέψουμε σε όλη τη διαδρομή».

Η δίκη της Τρίτης παρακολουθήθηκε στενά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηρίζοντας την καταδίκη «ανησυχητική», η Διεθνής Αμνηστία έγραψε στο Twitter: «Η απόφαση αποτελεί άμεση απειλή για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπολεμούν το ρατσισμό και τη ρητορική μίσους».

Πριν από την ακρόαση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε περιγράψει τις κατηγορίες εναντίον των ακτιβιστών ως μέρος μιας ανησυχητικής τάσης στην Ελλάδα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται από το κράτος κατά της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, είχαν υποβάλει μήνυση εναντίον του Σεραφείμ τον Απρίλιο 2017. Σε αυτήν, κατηγόρησαν το Μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος καθώς και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος για τη δημοσίευση δήλωσης που χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Ισαρηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, το ΚΙΣ , καθώς ήταν γεμάτο με «γνωστά αντισημιτικά στερεότυπα, τη συνωμοσιολογία και την παραδοσιακή εβραιοφοβία».

Αφού ένας εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα – υποστηρίζοντας ότι η δήλωση πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του δόγματος της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – ο επίσκοπος απάντησε καταθέτοντας τη δική του μήνυση εναντίον των ακτιβιστών για φερόμενες ψευδείς δηλώσεις εναντίον του. Ένας εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη αφού άσκησε ποινική δίωξη κατά των δύο ακτιβιστών τον Νοέμβριο [2021].

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτός ο θρησκευτικός ηγέτης προκαλεί σάλο με τις δηλώσεις του. Το 2015, απέδωσε νέα νομοθεσία που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια διευρυμένα πολιτικά δικαιώματα στο «διεθνές σιωνιστικό τέρας» που έλεγχε την αριστερή κυβέρνηση τότε στην εξουσία.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι Εβραίοι είχαν ενορχηστρώσει το Ολοκαύτωμα και έφταιγαν για την εξουθενωτική κρίση χρέους της Ελλάδας – σχόλια που είπε στη συνέχεια ήταν δικές του απόψεις και όχι της εκκλησίας.

Αν και η Αθήνα έχει πρόσφατα σφυρηλατήσει εξαιρετικές σχέσεις αυνεργασίας με το Ισραήλ, οι αντισημιτικές συμπεριφορές δεν είναι ασυνήθιστες σε μια κοινωνία όπου αναφέρονται τακτικά και οι βανδαλισμοί στα εβραϊκά μνημεία.

Οι ποινικές διώξεις ακτιβιστών είχαν καταδικαστεί από μια σειρά οργανώσεων για τα δικαιώματα πριν από τη δίκη, με πολλές να υπογραμμίζουν τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι ΜΚΟ.

«Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [στην Ελλάδα] στοχοποιούνται συνεχώς για το νόμιμο έργο τους», δήλωσε η διεθνής γραμματεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση για τους ακτιβιστές στη χώρα κρίσιμη. «Αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους επιθέσεων, όπως παρακολούθηση, δικαστική παρενόχληση, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις, κακομεταχείριση, απαγορεύσεις εισόδου και απελάσεις».

Διεθνής Αμνηστία: Η επικείμενη δίκη υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για «ψευδή καταμήνυση» θρησκευτικού ηγέτη θα έχει ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθιά για την εκκρεμή δίκη δύο υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την κατηγορία της «ψευδούς καταμήνυσης» ανώτερου ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Η κατηγορία προέρχεται από επίσημη μήνυση που υποβλήθηκε από τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων βάσει ενός αντιρατσιστικού νόμου σχετικά με δήλωση[1] την οποία θεωρούσαν αντισημιτική και διακριτική κατά του εβραϊκού λαού που έκανε το 2017 ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) Παναγιώτης Δημητράς, και η Andrea Gilbert, ερευνήτρια του ΕΠΣΕ για τον αντισημιτισμό και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Οι δύο υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούνται για παραβίαση του άρθρου 229 του Ποινικού Κώδικα μετά τη μήνυση του ΕΠΣΕ κατά του Μητροπολίτη τον Απρίλιο 2017 για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος (Άρθρο 1 του Νόμου 927/1979) και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Η μήνυση αναφερόταν σε δήλωση1 που δημοσιεύτηκε από τον Μητροπολίτη στις 28 Απριλίου 2017, την οποία το ΕΠΣΕ έκρινε κατάφωρα αντισημιτική («αντισημιτικό παραλήρημα») και ως εκ τούτου παραβιάζουσα την ελληνική νομοθεσία.

Το Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο, ένας εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση του ΕΠΣΕ υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του Μητροπολίτη απλώς διακήρυττε το δόγμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Το Μάρτιο 2020, μετά την απόρριψη της μήνυσης του ΕΠΣΕ, ο Μητροπολίτης υπέβαλε μήνυση εναντίον των δύο υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων για φερόμενη ψευδή καταμήνυση εναντίον του. Τον Νοέμβριο 2021, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των δύο υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων από έναν εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο από ένα έως 36.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κράτη επιτρέπεται να περιορίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων των άλλων. Ωστόσο, οι περιορισμοί στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να ορίζονται στον νόμο με ακριβή τρόπο, και πρέπει να είναι απαραίτητοι και ανάλογοι με θεμιτό σκοπό, όπως ορίζεται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του οποίου η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κάλεσε τα κράτη να καταργήσουν τους νόμους που ποινικοποιούν τη δυσφήμιση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φυλάκιση δεν είναι ποτέ κατάλληλη ποινή. Οι νόμοι που αποσκοπούν στην προστασία της τιμής και της υπόληψης τρίτων θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα αστικής αγωγής.

Οι κατηγορίες και η επικείμενη δίκη του Παναγιώτη Δημητρά και της Andrea Gilbert αποτελούν άμεση απειλή για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και φαίνεται να είναι μια τακτική εκφοβισμού με στόχο τη φίμωση των υπερασπιστών/-τριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί περαιτέρω ότι η δίκη μπορεί να δημιουργήσει ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους/στις υπερασπιστές/-ίτριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που μάχονται κατά του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους, οι οποίοι/ες μπορεί να αποθαρρύνονται από το να εγείρουν ανησυχίες στο μέλλον λόγω του φόβου αντιποίνων. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να κλείσουν την υπόθεση. Η οργάνωση καλεί επίσης τον Ειδικό Απεσταλμένο της Ελλάδας για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και άλλων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά του εβραϊκού λαού και να συνεργαστεί με τις ελληνικές δικαστικές αρχές για να διασφαλίσει ότι οι υπερασπιστές/-ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναδεικνύουν και αντιτίθενται στη ρητορική μίσους προστατεύονται από καταχρηστικές και εκφοβιστικές διώξεις.

 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΔ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο | Δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ».

Δείτε Επίσης

Υπόβαθρο

Τον Μάιο 2017, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας επίσης καταδίκασε τη δημόσια δήλωση του Μητροπολίτη και τη χαρακτήρισε «αντισημιτική».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας ανάφερε στην Έκθεση για την Ελλάδα του 2015 ότι: «[τ]α αντισημιτικά στερεότυπα δεν περιορίζονται στα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, αλλά έχουν διεισδύσει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και σε ορισμένα τμήματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έκανε ανοιχτά αντισημιτικές δηλώσεις στην τηλεόραση τον Δεκέμβριο 2010, όταν κατηγόρησε τους Εβραίους για την ενορχήστρωση του Ολοκαυτώματος και κατηγόρησε τον παγκόσμιο Σιωνισμό για μια συνωμοσία υποδούλωσης της Ελλάδας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις του 2016 για την Ελλάδα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση της ρητορικής μίσους μετά το 2009, «που συμπίπτει με την άνοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά στοχοποιώντας μετανάστες, Ρομά, Εβραίες/-ους και Μουσουλμάνες/-ους, μεταξύ άλλων μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

[1]Βλπ: «Ανακοινωθέν περί της απαγορεύσεως, της ισραηλινής κυβερνήσεως, συμμετοχής ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός», 28 Απριλίου 2017.

 

 

News | T-zine.gr | 17.02.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από racistcrimeswatch & Διεθνής Αμνηστία 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί