Ελλάδα: Κατατέθηκε δικαστικό αίτημα για κενή καταχώριση φύλου – non binary

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017 | 13:43

 

Ελλάδα: Κατατέθηκε δικαστικό αίτημα για κενή καταχώριση φύλου – non binary

Κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου 2017, από τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, για λογαριασμό του Jason-Antigone Dane, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, δικαστικό αίτημα για απάλειψη του στοιχείου του φύλου στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του. Το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου αποτελεί μια πάγια διεκδίκηση ανθρώπινου δικαιώματος των non-binary (μη δυαδικών ως προς το φύλο) και intersex ατόμων και για πρώτη φορά υποβάλλεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το αίτημα κατατίθεται μετά από εκτεταμένη νομική έρευνα στις σχετικές δικαστικές εξελίξεις σε άλλες χώρες. Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αλλά και νομοθεσίες που προβλέπουν την κενή καταχώριση φύλου.

Από το 2015 το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει τα κράτη μέλη να εξετάσουν την δυνατότητα για κενή ή τρίτη ένδειξη φύλου για όσα άτομα το επιθυμούν. Στον ευρωπαϊκό χώρο, η πρώτη χώρα που το δέχθηκε ήταν η Γερμανία. Στα μη δυαδικά άτομα, αντί για Mr. ή Mrs. χρησιμοποιείται η ένδειξη Mx.

Tο αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη έχει υποβληθεί στη βάση του άρθρου 5 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τα άρθρα 8 και 14 της ΕΣΔΑ, τα οποία αποτέλεσαν και τη νομική βάση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από ελληνικά δικαστήρια πέρσι χωρίς προϋπάρχουσες ιατρικές επεμβάσεις.

——–

Διαβάστε επίσης:

 

Η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει άδειες οδήγησης ουδετέρου φύλου

 
 

Το Όρεγκον γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει την ένδειξη nonbinary στις άδειες κυκλοφορίας

 

Άντρας, γυναίκα, ή non-binary; Η Καλιφόρνια πιθανότατα θα προσθέσει Τρίτη καταχώριση φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης.

 

Μάλτα: Προσθήκη καταχώρησης φύλου “Χ” σε διαβατήρια και ταυτότητες.

 

Νομοθεσία θα επιτρέπει την καταχώρηση non-binary στα έγγραφα.

 

Κάτοικος του Σαν Ντιέγκο o τρίτος αμερικανός πολίτης που αλλάζει την επίσημη καταγραφή του φύλου του σε «μη δυαδικό»
 

© T-zine.gr με πληροφορίες από E-Lawyer